2014 minsann

Vilket HÄRLIGT år 2014 har varit hittills. Som en bal på slottet ungefär. Eller i lägenheten. Och ingen bal alls?

Skitsamma, nu skall vi prata allvar. För den här dagen är den dagen jag blir så oerhörd beklämd av att se på Facebook. Och det krävs ju inte att man tillhör hjärntrusten för att räkna ut vad som kommer hända på nyår om man har hund, katt eller grisar.

Häromdagen skrev jag ett inlägg på Facebook som var…lite…otrevligt. Riktat mot de som smäller och fyrverkeriar i dagarna tre runt nyår. Och en ännu mer otrevlig skopa till alla föräldrar som låter sina ungar springa runt med smällare överallt och hela tiden.

Jag önskade dem alla dit pepparn växer ungefär. Eftersom jag inte är så himla bra på att skräda orden när jag är irriterad och arg.

Jag är djurvän (vilket jag antar inte kommer som en överraskning) och inte så himla mycket människovän när människor är urbota korkade. För människor kan välja, det kan inte djur. Varken vilda eller tama.

Och så skrev jag att jag tycker att det är beklämmande att läsa om alla skrämda och bortsprungna djur på alla efterlysningssidor dagen efter nyårsafton.

Nu sitter jag här, och läser om just bortsprungna djur.

Först undrar jag såklart vad det är för fel på människor som tar med sin hund ut under tolvslaget för att kolla på fyrverkerierna, men det är en annan femma. Hunden förtjänar inte att bli bortsprungen bara för att den har en korkad ägare.

Men de som springer bort dagtid. För att någon korkad jävel bränner av en smällare på trottoaren och hunden sliter sig i ren skräck.

Då blir jag mordiskt lagd. På riktigt.

Bara på EN efterlysningssida har jag räknat till ett tjugotal bortsprungna hundar under gårdagen, som fortfarande inte hittat hem. Eftersom de antagligen blev ännu mer skiträdda under tolvslagets orgie i krutbrännande.

Här gick det helt okay. Stor bryr sig inte för fem öre, men Liten var skeptisk. Så vi hade en volym på TV:n som hade kunnat konkurrera ut en konsertanläggning och ge kronisk tinnitus för att han inte skulle höra. Men han höll sig åtminstone till att vara skeptisk och skälla på smällarna. Under tolvslaget fick han följa med in på toaletten som är ett ombyggt bankvalv och därmed väldigt ljudisolerat.

Idag har det fortsatt smälla med ojämna mellanrum, men han är inte hysteriskt rädd åtminstone. Nu har det övergått till ett skall av formen “jag vet inte vad det är som låter men om jag skäller mitt farligaste skall så skrämmer jag bort det för jag är en stor och TUFF hund”.

Så nu kommer jag ägna ett par dagar åt att hålla mig inomhus mest. Förutom när jag måste gå på koppelpromenad med de lurviga.

Medan jag hoppas att jag absolut inte får syn på någon unge, eller korkad vuxen som drar iväg en smällare. För skulle jag råka se det ansvarar jag inte för följderna.

Jag har varit en elak tant många gånger under nyår och påsk, och jag drar mig inte för att lyfta uppkäftiga barn i kragen och SLÄPA hem dem till mamma och pappa, om de inte ger fanken i att smälla när jag ber snällt.

Jo jag erkänner. Det har hänt. Mer än en gång.

Då är man inte en poppis tjej/kärring/tant.

Nu sitter jag bara och hoppas att alla bortsprungna fyrbeningar hittar hem igen.

Och att det skall blir skitförbjudet att smälla. Trots att jag rent generellt hatar förbud.

Helst skulle jag vilja placera alla med avsaknad av sunt förnuft på en öde ö.

I Berings Hav!

God Fortsättning på er allihop 🙂

0 thoughts on “2014 minsann

 • Jag håller med dig! Jag skulle mer än gärna se ett förbud!
  Men här var faktiskt min hund med ute, då vi bor så till att det inte finns nära grannar som smäller av raketer. Dessutom vet jag att hon inte bryr sig. Men det är så olika från hund till hund. Min förra fick inte vara ute ens när vi bodde här. Hon var lugnare inne.

  • Jamen absolut. Stor var med ute förra och förrförra året och kollade. För han struntar fullkomligt i det. Men då var han ju van från att ha varit med och skjutit lerduvor, men i koppel för att vara på den säkra sidan. Mitt i stan känns det lite mer osäkert. Med Liten visste vi ju inte och valde att vara inne. Mina tikar jag hade tidigare, där var det ju en som hatade fyrverkerier och åska, medan den andra antagligen inte hade brytt sig om hon så fick en smällare på näsan 🙂

 • Och jag var en lika poppis kärring idag när jag jagade snorungar som kastade in en smällare/eld eller nåt i vår trädgård som tur var såg jag det i tid o fick släckt elden som uppstod. Jävla snorungar! Men det var en fröjd att se antar jag när kärringen jagade ungjävlarna över gräsmattan och vrålade vilt på dom. Ungarna visste nog inte att de kunde springa så fort och att jag kunde springa minst lika fort trots min ålder. Tyvärr hann de undan men hade jag fått tag i dem då jävlar!

   • Hehe jo jag gör likadant, tänker i bilder så jag kan tänka mig ditt resultat. Men jag håller fullständigt med förbjud alla smällare eller stoppa ner dom i byxorna på alla som skjuter sån skit! Ja jag bjuder på den bilden också

 • Been there, Done that. Doing it again! Man får vara surkärring när människor är mer än olovligt korkade.

  Här gick det över förväntan. Efter att ha levt med en hund som jag till och med testade att droga henne för att hon skulle klara det. Problemet är ju inte själva tolvslaget utan just dessa okynnes smällare som håller på både före och efter nyår. Nu hade vi en jycke som for upp och skällde ursinnigt vid varje smäll medan den andre inte fattade något (eftersom han inte bryr sig om smällar) men stödskällde ändå. Eftersom vi är riktiga pansjosar låg vi i sängen innan tolvslaget och där kände de sig trygga tydligen för de nöjde sig med att ligga i sina korgar och lyssna. Sen somnade de gott.

  Smällare är förbjudna i Sverige och jag skulle mer än välkomna ett förbud mot fyrverkerier. Om folk kunde nöja sig med att skjuta vid tolv så skulle jag inrätta klaga. Det är det här andra helt idiotiska smällandet som retar mig till vansinne. Samt de som har barn och skjuter vid sju för att ungjeflarna ska få se lite fyrverkerier. Sånna ska fanimig piskas. Usch nu sitter jag här och hetsar upp mig, så går det när det bara är skit på tv och nyårsidioterna är i full gång.

  Fram för förbud!

  • Jag kan bara hålla med. Grannhunden går på lugnande en vecka före nyår och en vecka efter, och reagerar ändå. Att se en hund i total chock är fruktansvärt.

   Och det är det förbannade okynnessmällandet precis som du säger.

   Jag är till och med så elak att jag har svårt att tycka synd om de där som smäller av sig en arm eller två. Däremot tycker jag skitsynd om de som hamnar i någon annans “skottlinje”.

   Här smäller det nu igen, precis när vi var ute, så Liten talade om hur TUFF han var. Fast han är en liten fegis. Man undrar hur kan kommer vara på mässan med tanke på att han bara är tuff när Stor är med och han har backup, det kommer han inte ha på mässan *elak matte*

 • Är ju inte bara hundar som lider av dessa jädra smällare & raketer utan finns säkert massa vilda djur som med blir vettskrämda tyvärr…

  Läste nån skrev att så länge h*n kunde äta kött så var det typ hyckleri att strunta i att smälla bara för att hundar blir rädda

  Som nämnts här innan, hade kanske vart fine om de bara smällde runt midnatt o inte flera dar innan o efter lr mer lr mindre hela nyårsafton

  • Nu behöver man ju inte vara militant vegan bara för att man hatar smällare. Och jag hatar det inte för min egen skull, precis som jag skrev, utan för både vilda och tama djur. Och jag tycker det handlar om ren idioti, bränna upp pengar och kanske skada sig själv och andra.

   Jag äter kött. Men föredrar svenskt ekokött. Sen är jag ju förvisso en fjant som i allra högsta grad SKULLE vara vegetarian om jag kände djuret innan. Med tanke på att jag inte ens kunde äta Tyson på julafton. 😉

 • I min värld behöver vi fler som du! Kan inte vuxna uppföra sig eller uppfostra sina ungar så ska dom skämmas, har dom försökt uppfostar sina ungar men ungarna gör det ändå så hjälper du ju bara föräldrarna!
  Jag har aldrig fattat vad det är för nöje med smällare och hur man är när man hittar en glädje i att skrämma djuren. Hoppas också på att alla skrämda, bortsprungna djur hittar hem och återhämtar sig!

 • Jag kan bara instämma. Har inte hund själv, tyvärr, men jag tycker det är helt, jävla vansinne med alla jäkla smällare som ungarna springer omkring och smäller av i tid och otid. Vad jag vet är det ju förbjudet att sälja smällare till folk under 18 år så de måste ha något äldre syskon eller idiot till förälder som köper åt dem. (Alternativt soprötter till butiksinnehavare som säljer till småbarn)
  Jag älskar fyrverkerier och då helst vid tolvslaget på nyårsafton men jag avskyr smällare. Kan inte fatta vad som är kul med dem. Som den vansinnigt trevliga människa jag är har det hänt mer än en gång att jag uttryckt en önskan att smällare ska gå av i handen på ungjäveln så kanske de lär sig. Elakt? Kanske, men efter att ha blivit halvt ihjälskrämd eller sett djur blivit skrämda så blir man aningen pissed off.

 • Jag tror man måste göra en lagändring vad gäller såväl smällare som fyrverkerier…..förbjud hela skiten och ge endast kommunerna tillstånd att skjuta raketer mellan 24.00-00.30 på nyårsafton…..då kan alla djurägare hålla sig hos sina djur och iallafall minska rädslan hos tamdjuren……bra för alla samt för miljön…..tycker vi bestämmer det…:)…och så önskar jag er alla en god fortsättning på det nya året.

 • Oj vad jag håller med dig!! Har en voffs på 10 månader som inte mått bra under nyårsafton. Grannarna började med sina pangare redan kl 19, då kom vår vappe ner o var helt ifrån sig. Vi fattade först inte eftersom det VI hörde var endast en rad dova puffar, men det HON hörde var närmast kärnvapenanfall! Trask trask trask runt i hela kåken med misstänksamma blickar (läs BLÄNG!!) uppåt i taket o en o annan gruff mellan varven. Försökte lugna lilla gumman vilket funkade…tills klockan blev snart Tolvslag. Då hade mamman (läs JAG) o dottern somnat i godan ro o maken skulle glänta på dörren för att se grannarnas fyrverkerier (vi bor ganska så isolerat från grannar) .. Swoop så formpressade sig en 10-månaders Samojedtik förbi både dörr o husse, rätt ut i mörka intet innan nån hann säga Amen! SKOJ!! Vi har stora skogar o stora vägar där vi bor, även om vovven e vit var hon totalt uppsluken av mörkret. MEN!! Hon e en klok dam så en halvtimme senare satt hon på vår trapp o ylade (o husse ylade själv typ 1 km hemifrån o letade hund). Matte vaknar (trots öronproppar) o släpper in hund…husse? Ja, han kom he typ 30min senare…men de e en annan historia =O)! Smällare o raketer runt tolvslaget på NYÅRSAFTON e heeelt ok, före o efter är INTE OK NÅGONSTANS!! Tack för en underbar blogg =O)!!

  • Men stackars lilla liten! Och jösses vilken tur att hon gick hem. Jag fick alldeles ont i hjärtat när jag läste det.

   Ge henne en nospuss från mig.

 • Jag håller SÅ med dig på varenda punkt och jag skulle göra likadant om jag kom på en unge att smälla. Nu är vår hund stensäker på skott, han är trots allt jakthund. Men om det smäller för nära så blir han skrämd eller i alla fall oroad av det konstiga ljuset, det är klart värre för honom. Tack och lov var våra raketgrannar borta i år, för det var såååå lugnt och skönt här ute i spenaten.

  • Här har vi ju bara tränat den ena på skott, inte den lille. Det var nog dumt. Men vi får börja träna helt enkelt, eftersom folk inte slutar att vara korkade. Suck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.