Det här är jäkligt mäktigt

Vi har ett foto hemma i Strömstad. Taget under en vidrig storm 1913, och fotot vi har är ett inramat original som ser ut så här.

20131205-011353.jpg

Enda skillnaden är att på vårt har någon skrivit “4/12-1913”

Det vill säga igår för exakt hundra år sedan.

Vi har planerat att ta ett likadant foto, just den fjärde december, sedan i somras. Och det var ju meningen att jag skulle vara kvar i veckan, men det blev inte så. Vitsen med ett sådant foto är ju just att det skall vara samma vinkel och allt det där, vilket gjorde att jag inte kunde be vem som helst. Så jag bad kamrat K, som är en helt fantastisk fotograf.

Hon hade en lite dålig dag. Hennes make hade tagit bilen. Hon målade om hemma och hade placerat röven rakt på målarburkslocket och förstört sina nya mjukisbyxor. När hon skulle försöka styra upp Situation Målarfärg överallt utom just där den skulle vara så sopade hon ner ett glas vatten. Vatten överallt, målarfärg överallt och ingen bil.

Men hon löste det. Med bravur. Exakt hundra år senare har vi nu ett nytt originalfoto taget på samma plats.

20131205-012300.jpg

Jag måste säga att jag faktiskt tycker att det är mäktigt. Lite ståpäls.

Nu är det bara att hoppas att någon fortsätter på inslagen bana och fortsätter fota, år 2113.

En svindlande tanke.

Och sjukt irriterande att vi inte kommer kunna vara där för att ta det själva.

Vad tycker ni?

0 thoughts on “Det här är jäkligt mäktigt

 • Klart fräckt! Hur ser det ut idag då..nu när Sven är på intågande? Du får börja bearbeta släkt o vänner, admin (många ungar :)) kan väl börja plantera idéen hos sina små – ju fler som vet desto större chans att ngn för traditionen vidare.

  • Ja det måste ju fortsättas med. Alltså, den stormen som var 2013 måste ha varit helt vidrig, för idag skulle det nog inte ens gå att få såna vågor där.

   Och det känns som en lagom hobby, nåt man samlar på en gång i livet liksom 😉

  • Visst är det skitfräckt? Och ja, jag kommer vara med. För jag kommer bli ett sjusärdeles spöke…det har jag redan bestämt. Jag hoppas verkligen att folk fortsätter, för OJ vad vi hade planerat det, och OJ vad det höll på att gå åt skogen om inte K tagit fotot…det hade inte varit samma sak att ta det ett annat datum.

 • Men va fränt! !!! Vi kommer säkert vara med om hundra år igen, men ett helt annat liv tror jag
  Ha en bra stormdag. Här i Södra Norrland går dom ut o varnar på radion hela tiden. Håll i hatten

  • Visst är det. Och att badhuset är kvar, men i en lite annan tappning.

   Skoja inte, det verkar blåsa överallt till skillnad från den förra stormvarningen. Jag mäter blåsten på om hundarna blåser omkull när de bajsar, då är det storm. Så…det är storm idag.

   Blås inte bort 😉

  • Det är ju iofs en tanke. Eller varför inte varje. En hobby som man sysslar med en gång per år är ju egentligen inte speciellt mycket jobbigare än en var hundrade år.

 • Jag såg ett program där någon (tror han hade tobaksaffär) hade tagit en bild om dagen i samma gatuhörn i åratal… rätt roligt att se hur gatan och mode hade ändrats. Jag lockas lite av idén, men att ta en bild om dagen på hustak är inte så roligt, så man bör nog befinna sig på ett intressantare ställe.
  Att ta en bild i månaden kunde ju vara något, men då ska man nog ha ett motiv som inte bara består av en tom gata och hus… lite natur och lite människor behövs nog, så att det händer något.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.