Muffins och kakor och sånt

Jag lärde mig ett nytt ord idag när jag pratade med kamrat K. Vet ni vad det heter, det där som jag kallar brödlimpa, som hänger ovanpå och utanför byxorna när man har för trånga och för låga byxor/jeans?

Som ser ut som här ungefär?

muffin-top
(Bilden är lånad från deviantart)

Det heter muffin top! Och det spelar ingen roll om det är ett helt bageri med limpor som väller över, det räcker att det är en liten degrulle, ordet är detsamma ändå.

Alla som visste det räcker upp en hand. Jag visste det inte.

Då kom vi in på andra uttryck. Som också är helt ologiska. “Kaka på kaka” är ett sådant. För kaka på kaka, precis som muffin top, skall vara något negativt. När det gäller kaka på kaka så betyder ju det att man exempelvis i en text använder samma ord många gånger. Rent stilistiskt är ju det negativt med dåliga upprepningar. Men kaka på kaka kan ju inte vara något dåligt? En kaka är ju bra. Kaka på kaka är två kakor, och det är ju faktiskt dubbelt så bra. Och nu har jag skrivit kaka på kaka så många gånger att det har blivit kaka på kaka. Det måste ju betyda att jag har sjukt många kakor, vilket är väldigt positivt.

Och “muffin top”. Det låter ju svingott. Som något man vill ha. Herregud, jag vill ha mängder av muffintoppar? Jag skulle lätt kunna tänka mig ett tiotal muffintoppar till frulle. Så hur kan man ens komma på tanken att det skulle vara negativt? Om vi istället myntar uttrycket att “jeansen sitter som en för trång förhud”. Jamen då förstår man ju direkt att det inte är bra. Inte för att jag har någon direkt förstahandserfarenhet av just för trånga förhudar, men jag vet ju att de opereras om de är för trånga, och nästan allt man opererar är ju av ondo. Eller?

Häromdagen använde jag uttrycket “stöta och blöta” i samband med att maken skulle fundera över något. Problemet var bara att personen jag skrev det till aldrig hade hört uttrycket och reagerade med lite förvåning över att jag så himla öppet skrev att “maken skulle stöta och blöta innan han bestämmer sig”.

DÅ gick det upp ett ljus (ytterligare ett uttryck som jag inte ens orkar fundera över logiken i), och jag förstod tolkningen om man faktiskt inte hört det tidigare, så nu är stötning och blötning för alltid och evigt förstört för mig. Jag kommer aldrig mer kunna använda det utan att få otrevliga bilder på näthinnan.

Vad har vi mer? För kakor och muffins är positivt. Stöta och blöta är numera snuskigt.

Jag tror vi behöver ta ett snack med Svenska Akademien. Är det negativt skall det inte låta positivt. Är det neutralt skall det inte låta som en scen ur en porrfilm.

Och såna här saker ägnar jag tid åt att fundera över. Nu överlämnar jag stafettpinnen och låter er klura lite med.

Finns inte en chans att jag tänker vara ensam om att fundera på idiotgrejor eller mina nojor. Där är jag oerhört generös och delar med mig.

Det här kan ni stöta och blöta en stund.

0 thoughts on “Muffins och kakor och sånt

 • Muffin top, aldrig hört.
  Kaka på kaka eller tårta på tårta, tänker jag att betyder mera som att säga samma sak två gånger fast med olika ord. Som: Gratis wifi utan kostnad.

 • Man ska inte sätta sig och läsa här samtidigt som man äter en (sen) frukost… det blev lite yoghurtprickigt när jag läste om “stöta och blöta”! 😀

  “Smör på fläsket” är väldigt negativt för mig, för jag gillar inte för mycket fett… så då blir “grädde på moset” inte heller positivt (men jag har aldrig tagit reda på om moset är potatismos eller äppelmos…)

  • Ja inte fasen är det positivt. Då är det ju MER positivt med lök på laxen?

   Förlåt, det var inte meningen att göra så du spottade 😉

 • Muffintop var en ny bekantskap men jag som alltid ser bilder förstår uttrycket och nu blev uttrycket stöta o blöta förstört för mig också. ……
  Min pappa körde alltid med: nu ska vi se sa den blinde till den döve och drack ur den stummas spottkopp. Som sagt jag ser bilder…….”ryyyyyyser”

  • BLÄ…den hade jag inte hört. Hejdlöst äckligt. Men väldigt glad att jag förstörde stöta och blöta för dig med. Jag vill ju inte vara ensam 😉

   • Haha visst är pappas fin?
    Apropå muffintop, innan mitt viktras hade jag en en välfylld badring och numera en badring med punka ……inte kul det heller 😀
    och nu får jag hoppa ner bakdelen i jeansen och hatar låga jeans för det där med att visa sprickan är inget för mig …..

    • Pappas var verkligen supervidrig haha.

     Hm…fast då hade du ju inte badring, eller limpa…det heter ju muffintop har vi lärt oss. Låter ju mycket trevligare 😉

     • Jag känner bara igen: nu ska vi se sa den blinde till den döve, däremot var fortsättningen obekant. En annan variant som svärfar kört, men dock börjat vänja sig av med sen jag kom in i bilden är: nu ska vi se sa blinda sara 🙂

  • Jamen ja, jag trodde också att ALLA hade hört det, och har aldrig reflekterat över hur det låter. Nu gör jag det. Blörk.

   Haha ja, tjejen på bilden har mummelbyxor på sig.

 • Haha. Återigen…
  Hur kunde du INTE förstå att det var snusk från första början??
  Jag skall inte berätta vilka som direkt kom upp vill jag lova! 😉

  Och “jeansen sitter som en för trång förhud”. – Är det något du säger eh.. ofta? 😉

 • Jag skulle vilja kontemplera en stund över uttrycket “lök på laxen” istället. Kan vi göra det ihop, alla i en ring?

  Alltså, något av det godaste som finns är ju ett schysst bröd med ett bra smör (gärna hemgjort om nån orkar), fräscha grönsaker, kallrökt lax och rejält med tunnskivad rödlök och en kvist dill ovanpå.

  HUR kan “lök på laxen” vara dåligt? Vavava?

  *tar en hallon-lakritsskalle till*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.