Finns det människor med minus-IQ?

Men som ändå är förklädda som vanliga människor och lever bland oss utan att vi märker dem? Förutom i den virtuella världen då?

Det är ju knappast bara jag som får de här reklaminläggen hela jävla tiden på FB. En gång är ingen gång, men typ tio gånger per dag under olika sidnamn retar mig så till den milda grad att jag har lust att stänga ner Facebook samt avsäga mig all kontakt med mänskligheten. För jag tål inte korkade människor.

Screen Shot 2013-07-17 at 4.12.22 PM
(Värt att notera, det är inte ens samma tjej på de båda bilderna, och det är definitivt inte ens i närheten av likadan bikini)

De kan se ut så här, men olika namn och olika bilder. Och VARJE gång jag ser någon av dem går jag in och anmäler som bluff och bedrägerier.

Det absolut värsta är att sidorna försvinner ganska snabbt, och dagen efter har det poppat upp tio nya, med samma namn.

Gud nåde den som skriver ordet jihad på FB, eller visar en bild på en snippa, då blir man avstängd snabbare än man hinner säga “Mark Zuckerberg är en bajskorv”. Men bedrägerisidor verkar vara en helt legal sysselsättning.

Vad det handlar om är att de delar ut “gratisprov” på en trollkarlskur för att gå ner i vikt. Piller som gör dig anoreximager utan motprestation. Trolleridelen i det hela är att det magiskt försvinner 2600 spänn från ditt konto utan att du har en aning om det. För att du har missat att läsa det finstilta. Men i det här fallet är det ingen illusion, det är den bistra verkligheten.

Just den sidan har bara 266 likes. Den borde ha noll. Men någonstans finns det 266 ärkepuckon som har gått på det.

Screen Shot 2013-07-17 at 4.11.40 PM

Om det nu skulle gå upp ett Liljeholmens för de som blir blåsta, efter att de blir av med pengarna, så gäller det att vara snabb som en iller och spärra kortet. För de fortsätter att dra pengar.

Men jag fattar inte. På riktigt. Om något låter för bra för att vara sant så är det alltid det. Man får inget gratis, någonsin. Och man knappar aldrig in sitt kortnummer, framför allt inte när det handlar om saker som framställs som gratis.

Att gå på ett sådant erbjudande är som att gå i en mörk gränd mitt i natten, möta en snubbe som sitter och skjuter fultjack med en machete bredvid sig, frivilligt lämna över sitt kreditkort med kod och säga “kan du bara hålla detta medan jag ställer mig 500 meter bort en liten stund”. Och tro att man skall få tillbaka det fem minuter senare.

Ungefär lika intelligent som i skräckfilmer där den jagade alltid och utan undantag springer upp fyra våningar i det hemsökta huset för att gömma sig för den galna mördaren med hockeymask istället för att springa ut genom ytterdörren.

Eller så är det en tjej som får mängder av hotfulla telefonsamtal, men trots det tycker hon att det är läge att gå och ta en dusch med en kniv på handfatet medan hon (ja, det är alltid en hon) mer eller mindre sjunger och trallar “hej kom och mörda mig jag har lagt fram mordvapen åt dig så du slipper anstränga dig så mycket”.

Själv hade jag sprungit hem till mamma och pappa och lagt mig i fosterställning hos dem i sängen. Det finns ju inte en janne att jag hade sprungit upp på vinden eller tagit en dusch. Eller lämnat mitt kreditkortsnummer på en sida som ger bort gratisprover.

Sen har vi den här, den har cirkulerat i ett bra tag. Jag vet inte ens hur många gånger jag har anmält den.

Screen Shot 2013-07-17 at 8.18.16 PM

3575 likes?

Är vi verkligen så dumma i huvudet? Det är ju inte precis få likes och lite delningar. Går man in och tittar så är det en del som är upprörda över att de använder för magra modeller (ca 50% av de som kommenterar), och så är det de som faktiskt vill ha det (ca 30%), 10% som har blivit blåsta men inte fattar det och ställer frågor i kommentarsfältet och sedan är det 10% som varnar för blåsningen.

Det betyder att 90% av alla FB-användare har samma hjärnkapacitet som navelludd. Och om FB representerar västvärldens befolkning så är det alltså 90% minus-IQ som lever bland oss. Några har avancerat lite på IQ-skalan, eftersom de åtminstone har vett på att ifrågasätta kroppsidealet, men fortfarande fattar de inte att det är en totalblåsning.

90% av användarna på FB borde inte få gå utanför hemmet utan ledsagare, eller ta hand om sin ekonomi utan god man. Hur klarar de sin vardag? Kan de sätta i höger fot i höger byxben utan hjälp?

Det handlar ju inte precis om rymdfysik och atomklyvning. Internet är intet nytt, sociala medier har funnits ett tag (även om nu Ines Uusmann envisades med att det bara var en modefluga som skulle försvinna) och just de här blåsningarna har cirkulerat ett bra tag.

Men det som fascinerar mig mest är att normalbegåvade människor förvandlas till just ärkepuckon när det handlar om sociala medier. Inget ansvar, total godtrogenhet och det är “någon annans” fel.

En bekant till mig gick på det. Och ringde mig för att fråga om det var en blåsning – en vecka efter att de dragit 2600 spänn från kontot. Jag sa till henne att spärra kortet och gav henne länken till Konsumentverket.

Samma bekant som ogillar att använda internetbank eftersom det är så lätt att bli lurad.

Är jag svinelak som inte tycker synd om bekantingen som blev blåst, utan bara tycker att hon är förbaskat korkad och får skylla sig själv?

Men kolla för all del på kommentarerna på sidan. Det är en del som blivit av med pengar, kommenterat och fortfarande inte fattat att de är blåsta. Och det kan ju vara underhållning i sig.

Och nej, ni ser inte dessa sidor i ert flöde för att ni har vänner som har gillat sidan. Ni ser den för att organisationen med drösvis med rävar bakom öronen har betalat för att den skall spridas som en löpeld. Det handlar om hela världen, inte bara i Sverige. Fatta hur många 2600 kronors-blåsningar de håvar in medan de skrattar hela vägen till banken.

Sen kan ni väl rapportera sidan som bedrägeri.

<< Länk till EN av bedragarsidorna

Det är inte mycket som INTE irriterar livet ur mig numera.

Livet som totalt tålamodsbefriad klimakterieko är en dans på rosor.

(Märks det att maken glömde sina telefoner på jobbet igår så jag hittade något annat att irritera mig på eftersom jag inte har pratat med honom?)

 

 

0 thoughts on “Finns det människor med minus-IQ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.