“Gardiner är lätta att sätta upp … “

Sa någon ganska nyligen. *blänger österöver*

HAHAHAHA!

Nej, det är de inte. Nu drog jag parallell med IKEA igår, men idag dristar jag mig till att säga att jag hellre får supermotorstopp med båten och blir tvingad att bygga en ny båtmotor av enbart drivved och gummiband. DET hade varit enklare än att sätta upp två färdigmonterade hissgardiner och fyra omonterade längder.

Kolla först på skenorna som jag ställde i ett hörn med förhoppningen att de skulle vara skamsna. Inte då, de är försmädliga. Dessutom, skenor alltså? Vad har hänt med gamla hederliga gardinstänger?

Fyra stycken skenor som tillhör sovrumsgardinerna kan man utan större svårighet räkna ut. Inte för att jag plötsligt blivit ett gardingeni, utan för att uteslutningsmetoden funkar. Hissgardinerna har varsin skena och i sovrummet är det fyra längder som skall upp, två mörkläggningslängder och två väldigt fina fjärilsfärgade sammetsgardiner. De ligger under pigtittaren i hallen och mobbar mig.

Gardinerna är ju så fina, men så motsträviga. Allt är egentligen Johannas fel eftersom Johanna har fantastiska gardiner hemma. Hennes gardiner skapar en enastående ombonad och framför allt hemtrevlig känsla och det var precis den känslan jag var ute efter (att hon har typ fyra meter i takhöjd och enorma fönster valde jag att bortse från, för det har ju såklart inte ett litet vättetorp i skogen). Men jag valde i alla fall kvalitetssammet för att få den där tjocka och lurviga känslan, jag ville ha ett tyg som känns som en nyklippt hund när man klappar på det. Då förstår ni hur engagerad jag faktiskt har varit?

Jag vet att skenorna skall sitta i taket och närmast fönstret skall skenorna till mörkläggningsgardinen sitta. Sedan skall det vara ungefär fem centimeter till nästa skena där de turkosblå skall vara. Rimligt naturligtvis, för det hade varit udda om de fina gardinerna skulle sitta gömda bakom de andra. Äh. Enda anledningen till att jag vet att skenorna skall sitta så är för att jag har pratat med tjejen där jag beställde gardinerna cirka 34276 gånger eftersom jag är så övertygad om min egen inredningsobegåvning att jag inte ens vågade bestämma färg helt själv utan att dubbelkolla med de som har koll.

Visst känns det skumt att de skall sitta i taket? Sa hon som inte har sett särskilt många gardinstänger live, och de jag har sett är runda som man trär ringar runt. Det kanske inte är skumt alls.

Nu fokuserar vi på sovrumsgardinerna som är i fler delar än vad som är nyttigt.

Plastfnuttar, hybriden av gem och mini-galge samt två stålsaker som ser ut som det man kan anta skall sitta i taket. Det var där det sket sig med tanke på att det är fyra skenor och bara två stålprylar. Min huvudräkning säger att det borde vara åtta sådana och nu håller jag på att få en klimakteriesvängning bara av att se det på bild. Men vi kikar lite närmare för all del.

Vad faaaaaaaaaaaaan är det för plastfnuttar? Legobitar på avvägar? Jag kan även tala om att de lite större plastfnuttarna som ser ut att vara något slags gardinstopp inte kan vara det, för de går på intet vis att föra in i skenan. De mindre ser ju ut som sådana där ess man samlade en masse på 80-talet. Sådana här ni vet?

Just nu hade jag hellre pysslat med ett par kartor sådana. Åh så roligt det var. Det var ett trevligt sidospår. Finns sådana att köpa fortfarande?

De små runda som då tillhör gardinsetet förstår jag mig inte på alls. Just nu är jag inte ens säker på att jag fattar de där gem-galgarna trots att jag vet att jag har hjälpt mormor att trä dem i hennes gardiner på något sätt, för väldigt längesedan. De satt fast i hennes kornisher och så hakade man fast dem i gardinen?

Varför vet jag ens vad en kornish är?

Det här är gem-galgarna i alla fall, på lite närmare håll.

Så, nu har jag visat varje liten detalj till sovrumsgardinerna. Hissgardinerna sitter ju som sagt redan fastmonterade på själva skenan och de har en egen påse med tillhörande plastfnutt som ser ut som ett stopp som inte heller verkar funka ihop med skenan. Vilket antagligen bara betyder att det inte är något som skall vara ett stopp eller ens vara i skenan.

Jag minns inte riktigt om hissgardinerna skulle sitta i taket de med, men det tror jag inte. Det känns inte så, för de skall ju funka som en vanlig kappa när man inte behöver stänga ute solen. Nä, taket låter inte rimligt för dem.

De är JÄTTEFINA, men vad hjälper det när den ena gardinen ligger på golvet i hallen och den andra står på golvet i vardagsrummet? Och när jag skrev att jag skulle ringa imorgon så menade jag inte att jag skulle ringa och kalla hit någon som kommer och sätter upp dem. För jag beställde dem från Småland och jag misstänker att det inte går att köpa till montering. Min tanke var att jag skulle ringa så att hon kan förklara för mig över telefon. Det låter ju troligt. Inte. Men jag måste ju börja någonstans.

Trots att jag pratade med samma tjej där SÅ många gånger verkar det inte ha framgått exakt hur talanglös jag verkligen är, och jag lovar att det inte var något jag hymlade med. Jag sa det ett oräkneligt antal gånger, men jag gissar att hon kanske inte stött på den här graden av gardinhandikapp tidigare.

Det här var de viktigaste gardinerna, de jag prioriterade, man behöver mörkt i sovrummet på natten och man behöver kunna vistas i vardagsrummet. Jag har fortfarande inte köpt gardiner till köket och till hallfönstret på övervåningen, det är tre fönster till. Rullgardiner från Jysk kanske kan funka i de fönstren?

Jahaja. Vem kommer hit med sin expertis och löser det här?

Morr!

0 thoughts on ““Gardiner är lätta att sätta upp … “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.