Dagens Boktips

Och jag har inte råkat glömma cliffhangern om väskan, utlottningen och allt annat. Jag råkade bara dräneras på energi idag.

Men jag beställde en pappersbok idag, den finns tydligen på Storytel, men sådana här böcker vill jag inte att någon skall läsa för mig. Där vill jag ha min egen röst i huvudet.

Inte för att framhäva mig själv även om jag gör det nu ändå (åh jag hatar att säga att jag är så jävla bra), men om man har träffat mig och känner mig någorlunda vet man att en av mina goda sidor är att jag är generös som fan. Och jag kräver inte att man skall ge mig saker tillbaka för jag tycker det är kul att ge om jag kan och har möjlighet. Det enda jag kräver är väl bara vanligt vett. Men det har ju inget med generositeten att göra, det är ju mer ett generellt relationskrav oavsett om det är kompisar eller partners. Även kompisar är ju en relationshistoria liksom? 

Maken är minst lika generös, om inte ännu mer och det är en av de saker vi är rörande eniga om att det är en ganska trevlig egenskap. Vidrigt snåla människor tycker vi inte så mycket om, men en gång råkade vi åka på utlandssemester med ett par som räknade femöringar. Även gentemot varandra vilket var hemskt att se eftersom det var mest en av dem. Påminn mig någon gång skall jag berätta om DEN semestern. Men vi hade tur med vädret.

Jo, jag kräver även att inte bli utnyttjad. Eller att känna mig utnyttjad. Ibland går det hand i hand såklart, men inte alltid och det har hänt förvånansvärt få gånger. Tre stycken gånger närmare bestämt. I hela mitt liv. Det är rätt okay ändå tycker jag, rentav rimligt?

Boken då.


Och beskrivningen:

“Upptäck psykopaterna i din närhet!


Efter den stora succén Omgiven av idioter kommer nu Thomas Erikson med den efterlängtade uppföljaren Omgiven av psykopater.

Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

I boken avslöjas hur en psykopat använder sig av dina svagheter för att kunna utnyttja dig så mycket det bara går. Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation. Helt klart är att vissa människor har en personlighet som är exceptionellt manipulativ. De kan övertyga vem som helst om vad som helst. De tycker om att kontrollera andra. Och de drar sig inte för att ljuga och förvränga sanningen för att komma dit de vill.

Alla med psykopatiska drag är naturligtvis inte psykopater. Och alla psykopater är inte bindgalna seriemördare. De flesta av dem vandrar faktiskt omkring här mitt ibland oss. Dessvärre är de betydligt fler än vad man tidigare har trott, vilket betyder att du med största sannolikhet redan har träffat på några av dem i grannskapet, på jobbet eller kanske i din familj. Nu är det dags att ta reda på hur de gör för att utnyttja dig – innan det är för sent!”

Nu längtar jag efter en jäkla pappersbok för i vanliga fall behöver man ju inte ha tålamod med böcker. Och det gör jag för att han har skrivit en bok innan som heter Omgiven av Idioter och den är fantastisk.

Sådär hickskrattig.

Vi skall prata om allt det där imorgon, för att jag är en idiot som inte gör som jag ska och tummen råkade cementeras fast.

Men först måste jag sova lite igen. Tre timmar på soffan räckte inte.

Har ni läst dem?

Och jag måste ju medge att jag önskar att han hade skrivit psykopatboken liiiiite tidigare.

0 thoughts on “Dagens Boktips

 • Tina Johansson says:

  Omgiven av idioter har vi haft som kursmaterial i min utbildning, och den är fantastiskt rolig. Lite läskig också när man kommer på vem man är och hur man troligtvis uppfattas av andra!

  Jag såg att det kommit en uppföljare, men mitt i examensarbete och tentaläsning så finns det inte riktigt tid att ens tänka på psykopater… men snart så

  • Hahaha, åhhh vilken bra kurslitteratur. Min kommer på tisdag, då har jag beställt sol, vindstilla och inga knott för att kunna ligga i hängmattan och läsa. Jag kommer med recension, kanske måste du pausa examensarbetet ändå? Vad skriver du om?
   // Idioten

   • Christina Johansson says:

    Ja visst är det en fantastisk kurslitteratur! Ämnet var kommunikation.
    Vår utbildning har förändringsarbete som en röd tråd, och det speglas även i examensarbetet. Mitt handlar om avsaknad av skriftliga lathundar och rutinbeskrivningar på en speciell klinik och vad det har för effekter vad gäller patientssäkerhet och trygghet för anställda.

    Ser fram emot recensionen!

    Pst. Det står fortfaran en påse med tupperware hemma hos mig med ditt namn på. Tänker att vi kanske ska kolla vilket du fortfarande är intresserad av. Vi kan väl ha det med i femårsplanen i alla fall 😉

    • Jag skäms, men jag är så himla tacksam över att du orkar spara det för jag vill så gärna ha det. Jag MÅSTE komma. Och det är ju inte ens jobbigt. Dessutom har du massvis med fyrbeningar och lilla maken bakom gardinen som lockar oerhört också.

 • Inne på andra vändan av den på just Storytel, den är ju hur bra som helst!
  Självklart måste jag bara läsa nästa också…bara alla skolavslutningar är över och det som kallas semester kommer 🙂

 • Hade en chef (tillika ägare till företaget) en gång som var psykopat med narcissistiska drag. Gillade han en var allt bra, men om han började ogilla dig av nån anledning, då var det inte roligt. Det gick dessutom inte över, han var långsint och mobbade oftast ut personen från företaget. Jag slutade i samband med att jag fick barn, men inte alla hann eller såg problemet.

  Nu har jag laddad hem Omgiven av idioter som e-bok från mitt bibliotek. Ska bli intressant att läsa. Hoppas de tar in denna också.

 • hehehe lite kul är det allt, just den boken har jag laddat hem för att ägna mig åt. Ska bli intressant att höra vad du tycker. Vi kan jämföra 🙂
  På tal om att räkna femöringar så höll jag på att smälla av när vi på den tiden långt innan barn osv landade hos min dåvarande svåger o svägerska, de höll på att förbereda en bilresa utomlands. På köksbordet låg högar med pengar i olika valutor, jag undrade ju givetvis vad de höll på med, jo svarade svägerskan: Det här är svågerns högar o det här är mina högar med pengar. Jaha sa jag har ni inte gemensam kassa? Näe för han vill bara handla upp alla pengar så han får bara lite att “skramla med i byxfickan”. Kan tilläggas att när de fick barn så fick svågern betala hälften av alla “barnutgifter” typ blöjor o liknande. Hon t o m räknade ut procent på vad de skulle betala då han tjänade mycket mer än henne. Och ja de var gifta!

  • Hur orkar man? Fast ok med dotterns far var man tvungen att göra så. Annars så fick man betala allt själv så han kunde unna sig lite. Hade han pengar över kanske man kunde betala hyran…. eller mat osv….

   • Jo ibland undrar man hur de orkade men svågern brukade också slösa bort pengarna på allt.
    Fast å andra sidan har jag kompisar där mannen får “veckopeng” för han klarar inte av att hålla i pengar alls, han är medveten om det och tycker det är bra att han får veckopeng och att hon har kortet. 🙂 Mindre risk att han köper dumheter då säger han…. och hans dumheter är dyyyyyra för han har lastbilar o dyra bilar som hobby och yrke.

 • Hallihallå men den där boken verkar ju vara superduperjätteintressant!! Älskar den sortens ordinnehållare..

  Dock är jag småskeptisk till amatörpsykiatridiagnosettiketterande Hitådit.

  Har själv genom åren stämplats med både det ena och de andra av såväl riktiga läkare, psykologer, terapefter för att inte tala om föredetta pojkvänner där precis i relationernas slutskeden. Har hänt en enda gång att jag kallats just psykopat men det var i stridens hetta och bör kanske inte tas sååå allvarligt men det sved för just DET hemska ordet fick mig än en gång i livet att vackla till, bli osäker på mig själv och riktigt orolig utifall nån annan kanske upptäckt nåt jag själv missat.

  Nu VET jag desto mer, bl a att alla människor under livets svängningar tenderar ha allsorts tänkbara diagnoser lite då och då utan att det för den sakens skull behöver vara skrivet i sten och nåt permanent och för alltid. Eller ens riktigt.

  Viktigast är att man vågar bli vän med sig själv, slutar ha ihjäl sig sakta med massa gifter och hög stress, överdriven sol och annat elände utan vågar bli sin egen bästa vän.

  Vissa dras ju till likasinnade, andra till ens egna raka motsats, några väljer partner som hjälper till att straffa en själv d.v.s blir ens inre destruktiva rösts fysiska medhjälpare på utsidan medan andra vill dominera och bestämma över nån som låter sig och kanske t.o.m tycker om att känna sig aningens hunsad. Backar man bandet och ser tillbaka på ens egna val blir iallafall jag både full-i-skratt och heligt förbannad.

  Herregud så man då hållit på.

  Numer får folk kallamigvadtusan dom vill. Jag VET att jag är en produkt av allt som varit. Men samtidigt en ständigt föränderlig filurs helt påväg i RÄTT riktning. Livet må stundom va minerat med doldasmå snubbeltrådar men va fanken, trillar man ikull får man försöka resa sig igen.

  Jag vill att folk runtikring mig ska må bra för då gör jag det också. I mitt fall är alla komplimanger äkta och sagda från hjärtat och ingen påhittad skit inte.

  Härinne hos dig trivs man iaf. Tack för boktipsen denna kommer jag spana in och unna mig på loppis sen när nån annan tröttnat på sitt tummade exemplar. ELLER så vinner jag på eurojackpot å köper opp hela upplagan å delar ut gratis till dom som vill ha. Så kan det också bli. Det är det som är sååå spännande och magiskt här i livet. Det kan bli lite hursomhelst närsomhelst 😉

  En ljuvlig tisdag önskar jag eder

  Jag exempelvis ÄLSKAR att göra folk glada och få munnar att le. Är också rätt generös av mig. Ger ifrån mig själv mer än vad jag borde

 • Åhh har precis börjat lyssna på den boken men inte hunnit långt. Har träffat några psykopater i mitt tidigare arbete där vi ibland fick personlighetstesta sådana som företag haft stora problem med. Minns en gång då en hög chef skulle komma för testning. Jag skulle ta emot och erbjuda kaffe o dylikt. Han kom, slängde sin trenchcoat över mitt huvud som om jag vore en klädhängare. En av de andra konsulterna skulle även ta ut denne person på lunch. Han skulle prompt gå in först på restaurangen och min kollega berättade att han hade i princip gått in på restaurangen med hela könet före ;-). Minns inte vad resultatet av testet blev och det får jag ju inte heller berätta men galen var han ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.