Creating space minsann

Ikväll blev mitt livs första life hack klart och stoltheten vet inga gränser. Är det månne sådant skryt som luktar illa eller får man vara sådär sjukt nöjd utan biverkningar?

Förresten, det kanske inte heter life hack om man har använt en Ikeaprodukt? Då heter det Ikea hack va?

I vilket fall som helst blev det helt fantastiskt, jag har aldrig inredningshackat något någonsin och nu skall ni minsann få höra.

Ni vet ju att Mini har sin klätterställning för att slippa hamna näsa mot näsa med någon hund. Hon är ju en försagd liten raring. När vi flyttade ut till torpet satte vi kattlådan på toaletten. För att slippa ha den mitt i möblemanget. Det visade sig vara en urusel idé, katten höll sig från tidig morgon till sena kvällen för att vara helt säker på att få uträtta sina behov ostört.

Låda på toan var alltså bara att glömma. I lägenheten hade hon ju en hel “fönstersmutt” med sina saker, allt från ställningen till toaletten, men det finns inga självklara kattsmuttar på torpet. På torpets undervåning är murstocken det mest centrala och på ena sidan är köket, andra sidan är något som blivit matrum (dvs där alla kläder ligger efter tvätt både före och efter de har blivit vikta – om vi hade förvaringsproblem i lägenheten är det inget i jämförelse – här har vi EN garderob) och på tredje och sista sidan är vardagsrummet, väldigt gamla skinnsoffor, väldigt gamla bokhyllor med matchande soffbord och tv-bänk. I furu. Jag vill gråta när jag skriver det.

Minis ställning står mellan matrummet och vardagsrummet och vi insåg rätt kvickt att vi inte hade så mycket att välja på. Om inte katten skulle få njursvikt av att hålla sig hela dagarna var det bara att ställa kisslådan nedanför ställningen. För att Mini skulle få tillräckligt med privatliv hamnade dessutom fyra kompostgaller bakom stolarna på den sidan.

Det kittlar ju inte direkt dödsskönt i kistan att tänka på att faktiskt använda matrummet till det ett matrum skall vara. Om man nu skulle envisas med att göra det kan man ändå bara sitta på ena sidan. Kompostgallren står i vägen på den andra. Tanken på att käka pannbiff medan Mini får för sig att lägga en laddning är inte kul. Heller.

Alltså, det är verkligen gränslöst det där man gör för sina pälsbäbisar.

Matrummet är alltså en etta med sovalkov och kokvrå för katt. Och även garderob med vikbord.

Nu är jag som vanligt sist på bollen när det handlar om inredning eftersom jag inte har något Pinterestkonto och glömmer varför man skall ha det och spara piffiga urklipp. Det ÄR ju för sådana problem jag just listade. Men det kom jag på först nu, jag minns alltså inte var eller vem som stod för tipset och kan inte ära den som äras bör, men FAAAAN vad bra det blev.

Först från det här hållet då. Där man helt enkelt ser så mycket som möjligt. Kolla ställningen och det hålrutiga locket till vänster.


Jag glömde ta före-bilder. Det stod en drös kompostgaller där. Nu står soffbordet HOL från Ikea på samma ställe som pannbifflådan (skomakarlåda? Kattpotta?).

För det ser ut så här om man kollare närmare.


Känslan av att slippa kompostgaller bakom stolar är obeskrivlig. Alltså bara tänk hur det såg ut? En plastlåda med sand vid väggen, fyra stycken galler för avskildhet mot stolarna och ständigt en miljon sandkorn på golvet. Eftersom katter är renliga rackare som lägger mycket tid och jobb på att gömma, gömma och gömma. Dock inte så renliga att de hämtar dammsugaren efter varje toabesök. 

Vi kikar ännu närmare.


Någon har sågat en lucka i kortsidan. Stor nog för kattflicka, liten nog för att inte släppa igenom några lurviga pappskallar. Denna någon är inte jag. Maken gillar ju att såga, vem är jag att gå emellan en man och hans verktyg.

Skall jag vara brutalt ärlig är det “någon annan” som gjort allt som krävde fysisk ansträngning. Men jag visste vad jag ville ha och hur jag ville ha det, mamma och styvfar bodde på torpet och passade alla djuren under bröllopshelgen. Först fick de stanna på vägen och köpa HOL från hylla 32 och fack 29 i Uddevalla. Sedan bad jag styvfadern det finaste jag kunde för att han skulle sätta ihop den åt mig, när det var gjort och de hade åkt hem fick maken såga beordrat antal rutor för perfekt luckstorlek.

Sedan kom det lite saker i vägen. Amerikaner skulle vinkas på och ätas med eftersom de skulle hem till Trump-landet (Jesus alltså!). Jobb som skulle göras och annat som är svårt att bara skita i (det är ju det kattpottan är till för hö hö hö).

Nu står den där och gömmer inte bara toalett utan även reservdelar till toan. En kartong sand och minst en spade. Vi har haft kattoa med lock innan, men det är ju töntigt att ens försöka jämföra.

Men jag skulle verkligen vilja veta hur tankarna gick när de skapade soffbordet? Vi har två av den mindre fyrkantiga modellen sedan tidigare. De står under mitt skrivbord och innehållet består av täcken och kuddar till eventuella gäster. Ett soffbord med samma håll … näe, jag kan bara fundera över hur mycket mat och dryck som kommer trilla ner i hålen.

Men som kattoa med lock och förvaring av toasaker, elva minikatter av tio möjliga! Till och med billigare än värstingtoan. Går ni i toabryderier, frukta ej mer. Åk till Ikea. Även om ni får lov att ställa toan i badrummet skadat det ju inte med mindre sand på golvet och snyggare möbel? Bästa, bästa, BÄSTA.

Jag har fått feeling. Imorgon kommer den nougatbruna soffan med divan. För att inte glömma det har jag redan tagit före-bilden och den är hemsk. Trots mina desperata resor till Jysk för att köpa allt som fanns är det fortfarande hemskt.

Ni kan väl tänka fina och vänliga tankar så det liksom skiter sig innan vi ens börjar?

Tack på förhand.

0 thoughts on “Creating space minsann

 • Tycker det var en fiffig lösning till lilla mini, som fick värsta lyxbadrummet nu jue 🙂

  Hur går det med hennes utevistelser, inga mer rymningsförsök ??

  • Det är en urbra lösning och det skulle ha funkat med den mindre fyrkantiga med, men det kändes för fjuttigt i ett vardagsrum. Om man skulle ha den i badrummet däremot, då är det ju perfekt storlek. Det blev så jävla bra. Inga mer utevistelser, vilket inte beror på Mini utan mer på att vi har stoppat henne. Men hon vill egentligen inte rymma, hon vill bara sätta sig precis utanför dörren och kela med ett grässtrå. 🙂

 • Supersmart & snyggt! Älskar såna här smarta lösningar 🙂 Ser fram emot att se nya soffan, är lite besatt av soffor just nu eftersom vi letar ny!

  • Ja! Jag med! Fast jag visste bara inte om att jag älskade supersmarta lösningar. Nästa steg är att faktiskt engagera sig på Pinterest.

   Jag gjorde det väldigt enkelt för mig med soffan, samma som innan (dvs samma som den vi har i stan) fast i en annan färg. Vi bestämde ju här på bloggen att jag ville ha turkos i inredningen och då tipsades det från både höger och vänster om att nougatbrun var en bra färg på soffa. Så det blev det. Den är på plats, jag skall bara hitta ett mindre fult temporärt soffbord. Bilder kommer, jag är verkligen på hugget nu. 🙂 Var skall ni ha soffa? Eller dags att byta ut existerande?

   • Vi har oxå skinnsoffa, 2:a + 3:a Dock inte blå utan cappucinofärgad, som var såå modernt i början på 00-talet. Nu är det verkligen dags att byta!!

    • HAHA! Du är ju asmodern. Min är från tidigt 90-tal. Och cappuccino låter ju ändå som en mysig färg? Som nougat? Det låter gott? Däremot är ju de här divansofforna vansinnigt praktiska. Gott om plats och bekväma. Undrar vad som kommer bli efterföljare till den soffan som alla har nu 🙂

  • Det kommer 🙂 Som bonus var den billig. Jag vägrar betala dyra pengar för vissa saker. Dvs inredning. Där det INTE hänger på pengarna om det skall bli bra eller inte. Det blir inte mysigare och finare bara för att man köper alla filtar på Svenskt Tenn till exempel.

   • Instämmer. Jag går mest på att jag ska sitta bekvämt och numera också på att jag ska kunna pallra mig upp ur soffan utan större problem. (Baktung med onda knän)
    Däremot kan jag bli förälskad i mönster som är väldigt dyra oavsett om det är i kuddar, gardiner eller handdukar. Men en kudde kostar ändå mindre än en hel soffa! 😉

    • Jag byter onda knän mot divandel. Soffan är fredagsluggen och får med beröm godkänt. Det var nära jag somnade flera gånger och det var längesedan det hände senast.

     Och jag fattar vad du menar med mönster. Men skillnaden mellan att bli förälskad i ett mönster har ju inget med prislappen att göra. De som jobbar på att köpa stil och klass går ju på prislappen i första hand. Om man råkar bli kär i ett tyg eller klädesplagg är ju det bara en trist biverkning om det är svindyrt. Eller hur? 🙂

  • VI skulle väl måla om väggarna? Under en blogghelg? Ni skulle Ernsta huset eftersom jag är värdelös på inredning och jag skulle titta på och kanske ha högläsning ur bra bok eller så? 😉

   • På tal om böcker så behöver jag tips på vilken läsare som e bäst på ljudböcker även boktips

    Måste ha nåt som jag kan ligga och slölyssna på nere på stranden när vi åker till Mallis

    Inga thrillers bara men annars e jag öppen för förslag

    • Jag gillar ju Storytel. De SLET sig fram och då fanns inga andra. Så fort de hade gjort grovjobbet dök de två andra upp. Så, jag hade ju dem redan. Men oavsett så har de en del funktioner de andra inte har. Som att boken alltid kommer ihåg var du är både i texten och ljudet. Du kan alltid välja om du vill börja läsa eller lyssna. Annars hänger det ju på vad man gillar för uppläsare?

     • Uppläsare har jag ingen koll på för aldrig lyssnat på Böcker innan. Men tänkte testa när jag ska ligga o gassa i solen nere på Mallis

 • Ett tips för att få bort ännu mer spill från golvet utanför HOL
  Lägg en badrumsmatta på botten, skaka av den utomhus några gånger i veckan.

  Den där lösningen hade jag typ då den kom (idéen alltså) men har sen 8 år tillbaka slutat helt med kattsand. Hallelujah!!
  6 katter gör av med strö för ca 20kr/mån. Och inget spill och inget damm. Kan inte bli bättre

  • Antingen är jag bara mosig i huvudet eller så är jag stendum på riktigt. Vilken botten skall badrumsmattan ligga? Det där med vaxduk var ju en fantastisk idé! Det skall jag i alla fall ha på de tre väggar där lådan står. För de tar ju i från tårna när de skall täcka över.

   Jag har läst om strö, eller snarare bara debatt mellan sand och strö. Hur funkar det? Det är ngt som fått mig att backa, men nu minns jag inte vad 🙂

   • Mattan ska ligga i botten på HOL så att Mini går på den på vägen ut (Y)

    Jag använder träpellets, toalådan har dubbel botten där den övre har gallerbotten. När katten kisar så blir träspelletsen blöt och blir till spån, som när katten krafsar ramlar genom gallret ner i den undre lådan. När den undre lådan är full med blött spån tömmer man, i vårt fall typ 2ggr i veckan. Bajs läggs i bajspåse och tas ut direkt. Så länge den övre lådans galler är täckt med pellets fungerar den som luktspärr, och byter man regelbundet uppstår ingen ammoniaklukt som en del tror

    • Just det. Jag har tittat på de kattlådorna. Att bara tömma två ggr i veckan är ju rena rama lyxen. Men det funkar antagligen inte i HOL. De är väl stora?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.