Dagens läskigaste och ett tips?

Igår när jag var på bokhandeln fick jag reda på att vi har en läskig författare i Strömstad. Det är sådant man får reda på när man faktiskt besöker en bokhandel irl istället för www. Min Kindle har inte talat om det för mig. Artificiell intelligens är helt enkelt inte lika medgörlig och kundvårdande som verkligheten. Den tänker helt enkelt inte utanför boxen och är dessutom ytterst diskriminerande mot svenska författare.

Här gick jag omkring och inbillade mig att vi bara hade en författare som skrev fiktion med Strömstad som bas, Gösta Unefäldt som har skrivit kriminalromaner om tjock klantig polis och kolerisk polismästare. Lite småputtrig genre med mycket fikapauser, ensamma tanter och katter. Jag vet inte ens hur många böcker han har skrivit, men jag vet att han har skrivit sedan Jesus gick i kortbyxor. Ett gäng böcker blev till och med miniserier för TV med Stefan Ljungqvist som klantpolisen och Per Oscarsson som polismästare.

Och så finns det en TILL författare som skriver böcker som inte är ett dugg småputtriga, genren är tydligen thriller. Först finns det en serie om tre böcker med läskiga titlar som “Vedergällningen”, “Vreden” och “Begäret”. Nu finns det ytterligare en bok som heter “Psykopaten”. Han har skrivit böcker i flera år utan att jag har haft en susning.

Det där med att bo på ett litet mysigt torp får en helt annan innebörd när man kikar på omslaget till den sistnämnda?

psykopaten

Jag har alltså inte läst någon av böckerna än. Baksidetexten till “Psykopaten” kittlar dödsskönt i kistan.

“Han hade bästa tänkbara förutsättningar när han kom till världen; godhjärtade och insiktsfulla föräldrar som gav honom kärlek, omtanke och god uppfostran. Hans uppträdande var korrekt och han visade alltid upp en vacker fasad, men allt var dock falskt. Under ytan dolde sig en äkta psykopat. Men inte bara det. I hans inre fanns också en morbid läggning. En kombination som i sinom tid gjorde honom livsfarlig. Som utbildad psykolog hade han lärt sig att dölja sina svåra störningar och kunde därför lätt vilseleda alla i sin omgivning. Under en kort period satte han skräck i den lilla staden Strömstad. Polisen, liksom allmänheten, var hela tiden steget efter. Alla stod hjälplösa och kunde inget göra.”

När jag var på Apoteket och köpte nya stödstrumpor idag åkte jag förbi bokhandeln och lånade Lise-Lottes böcker och jag ämnar ägna helgen åt att sträckläsa.

Tajmingen är bara lite usel. Igår när jag gick till bilen var det något som fick mig att vända huvudet mot den öppna ladugårdsdörren en extra gång. Sedan blev jag så rädd att jag blev skitförbannad för att jag är gift med en dåre.

IMG_9355

Och nu skall jag börja med att läsa om vrede i min ensamhet.

I och för sig inte ett helt obekant ämne så arg som jag är nästan hela tiden.

Om jag blir oroväckande tyst kan ni väl skicka lättsamma limerickar och sådant till mig?

Trevlig helg!

0 thoughts on “Dagens läskigaste och ett tips?

 • Nä. Hua. Psykopater är inte min grej. I min hembygd var Maria Lang den stora författaren. Nå ja. Men hon skrev en bok där hon tog livet av rektorn i sin fiktiva ort, modellerad på hembygden, och det tyckte vi förstås var lite skojsigt. Den ‘riktiga’ rektorn råkade dela trappuppgång med henne. Jag undrar i efterhand om han var så road.

  • Hahaha, alltså jag tror ju inte att man kan skriva något utan att det är åtminstone lite verklighetsbaserat. Vilket gör det lite jobbigt att de här böckerna handlar om en psykolog vad jag förstår det som, och jag känner bara en psykolog i stan. Det är svårt 🙂 Vilket även svarar på din fråga, hon tog säkert livet av rektorn, men hellre skönlitterärt än i verkligheten?

  • Jag hade inte heller det. Ända tills maken sa “jomen du vet vem det är!” och tydligen nästan blev upprörd. Men sen sa jag att han hade skrivit en hög med böcker, och det visste inte maken. Med tanke på att Lise-Lotte lånade ut dem med orden “det kommer nog finnas några ställen i kommunen du inte är så sugen på att besöka när du har läst klart” så hoppas jag faktiskt att de är riktigt jäkla bra.

 • Bra böcker är guld värt!!
  Men vad var det som skrämde skiten ur dig i ladan?? Jag tittar och tittar, men antingen är jag inte ett dugg lättskrämd (eller hur??) eller så ser jag helt enkelt inte vad det är…

  • Jaaaaa! Vem kommer ens på tanken att sätta ett huvud i ladan när man vet att frun är livrädd för dockor? Tydligen var det ett gammalt frisörhuvud från när hans mamma jobbade som frissa. Men inga förklaringar i världen hjälper när man sparar det synligt så det ser ut som att någon står där.

 • Älskar bra boktips men de måste finnas på Storytel och det gjorde tyvärr inte denna författarn. Däremot ska ni som inte läst läsa Shantaram en triologi och sedanBergets skugga också triologi av Gregory Davis Roberts, en sann fortelling om en dömd man som rymmer fängelset och flyr till Indien, en av de bästa böckerna jag läst.

  • Finns inte som e-bok alls, mystiskt.

   Och ja! Den började jag ju på sen gjorde jag inte det mer. Vad kom emellan eller skulle jag spara till speciellt tillfälle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.