Snabb fråga

Och om ni undrar varför jag är tyst idag så beror det på att jag är på ett hiskeligt humör. Oklart varför.

I tysthet har jag ägnat dagen åt att försöka hitta en ny vinterjacka. Jag äger EN vinterjacka, den har nu tio år på nacken och dunet har börjat ramla iväg. Inte ut ur jackan, men dunet har liksom förflyttat sig inuti jackan. På en del platser i jackan ligger det minst tre änder och skvalpar, medan det inte ens finns en liten kyckling på andra platser. Synnerligen opraktiskt.

Så. Jag hatar att frysa på vintern och vid kusten är det råkallt. Jackan skall gå nedanför röven, helst till knäna. Hade jag fått bestämma hade jag gärna klätt mig i en dunsovsäck. Gärna luva och absolut skall den gå att knäppa högt upp i ansiktet. Ju mindre ansikte som sticker ut efter knäppningen desto bättre.

Jag skiter fullkomligt (nästan) i hur jackan ser ut, nu snackar vi funktionalitet. Jag vill ha en jacka som håller i tio år till. Jag har ingen direkt gräns för vad jag kan tänka mig att betala, bara jag får det jag eftersöker. Hellre en vinterjacka för massvis med pengar som håller i en evighet än tio fjolljackor, jag spenderar ju trots allt ganska mycket tid i min jacka.

Min nuvarande jacka, den som begärt pension, är en gammal modell från North Face som inte går att få tag i längre. Annars hade jag lätt köpt en likadan. Det är så mycket dun i den att den väger lika mycket som en hel ankdamm. Jag har kollat North Face, men ingen av dem uppfyller alla mina krav. Har de längd och luva så är de inte tillräckligt varma och är de tillräckligt varma så är de midjekorta. Jamen ni hajar?

Däremot hittade jag en Monclerjacka som ser ut att vara perfekt.

41565250KM_12_d

Hög nacke, luva, vindskyddad dragkedja, stora fickor und so weiter.

Nu till frågan. Jag har aldrig haft en Moncler för jag har alltid tyckt att det bara varit en Stureplansjacka. Jag har dessutom alltid tyckt att det har varit lite fånigt att de är glansiga och att tyget därmed ser jävligt klent ut. Men det kanske är fördomar? Med tanke på priset borde man kunna bada i en kärnreaktor utan åverkan på jackan.

Någon som vet?

Jag hatar tanken på att okynnesshoppa skit som kostar mer än Norges samlade statsskuld, det ger mig ångest och då finns det betydligt bättre grejor att lägga pengarna på. Eller helst inte spendera dem alls.  Men i det här förbaskade landet behöver man en bra vinterjacka.

Moncler alltså. Betalar man för märket på armen eller är det bra skit?

Jag insåg just att jag tror att jag är generellt förbannad för att jag hatar vintern.

0 thoughts on “Snabb fråga

 • Har en hång i tiden haft en monclear. Var super nöjd med den. Skulle mer än gärna köpa en ny om plånkan någon gång skulle få för sig att svara jakande.

 • Har ingen erfarenhet av märket, men modellen ser praktisk ut. Dina krav är ju helt enkelt praktiska och förnuftiga.
  Jag har goda erfarenheter av finska märken på vinterjackor (och stövlar), de brukar klara av vårt klimat. Även när de inte har varit i dun har de varit tillräckligt varma.
  (Har varit med om dunjacka där dunen ramlade ner från axlarna, frös om axlarna men var varm om rumpan!)

  • Jamen ja. Det är helt rimliga krav. Fniss, sjukt praktiskt när allt trillar från axlar till röv. Jag kan relatera. Hela jag har ju gjort samma gravitationsresa.

 • Fjällräven har flera dunisar, men har en känsla att du hellre blir misstagen för en Stureplansbrutta än en Söderhipster. Det finns en modell som heter
  Ö-vik, själv är jag mera Greenlandtypen.

  • Ehum. Kan du översätta till göteborgska? Det känns som att du menar att jag hellre är Örgryte än Majorna? Isf ja. Är fortfarande lite oklar över både hipster och Söder. Men jag har ju en rosa Kånken 😉 Skall kolla de modellerna. Grazie mille.

 • Jag har en moncler dunväst som jag fick för 18-20 år sen och den var begagnad då, har använt den mycket förut, nu kommer jag tyvärr inte i den längre men den är fortfarande hel och dunet ligger som det ska. Håller hårt i den även fast jag inte kommer i den för den är så jäkla skön.

 • Tycker du ska satsa på en jacka från ett ‘friluftsmärke, de brukar trots allt vara varmast och mest praktiska.
  Vad gäller Moncler är min erfarenhet att visst, de håller, men yttertyget är känsligt och tunt och jackorna brukar inte väga så mycket.. Dvs. det är bra dun och bra luftbarriär, men SÅ himla varma? Hmm, inte enligt mig.

  • Jamen det är ju precis det jag tror med. Att yttertyget är åt helsike klent och då är det ju inte värt det alls. Den som är på bilden verkar dock inte vara så glossig och det står att den är vattenavstötande. Kanske annat tyg. Oklart, men ändå inte värt det om tyget inte är hållbart. Jag ville hitta en North Face, de står ju pall för allt. Det är jag själv som har tröttat ut jackan genom att tvätta och tumla.

   (Det retar mig dessutom extra mycket att inte Moncler skriver ut hur mycket dun det ÄR i jackorna, bara vad det är för dun.)

  • Hahahahaah, nu gråter jag av skratt. Inte åt dig, utan åt mig. Ni lutar ju åt Fjällräven så jag satte mig för att kolla utbudet. Majabella påstod ju dessutom att hon var en Ö-vik. När jag kollar på kläder eller vad som helst så ser jag bara grejen, inte priset. Vet inte varför det är så, men jag fokuserar liksom bara på plagget.

   Jag hittade THE jacka på Fjällräven. Sen läste jag. Den kommer bland annat med bivackhängslen och är gjort för arktiska förhållanden och … trumvirvel … kostar 15 papp. Snacka om att jag verkligen fokuserar på det jag fryser minst i, men det är kanske inte direkt arktiskt här? Däremot borde den ju vara SJUKT hållbar? Nu har jag i alla fall slängt Monclertanken på tippen. *insert gråtskrattgubbe här*

    • Jag tror nog ändå att den där typen av yttertyg håller värmen bättre än tunt tyg. Hade en fjällis, kemtvättade den, de förstörde alla sömmar, membran, sömmarna krympte och den såg ut som en megaboll storlek fem år. Kommer aldrig komma över det.. Betalade den själv och idioterna på kemtvätten stängde och bytte namn=inga pengar till mig 🙁

     Nu har jag en längre dunkappa från ett svenskt märke.. Vilket har jag förträngt. Har även en parkas från Peak och en fluffjacka från hästmärket Kingsland.

    • Jag äger tre fjällräven jackor. En sommarjacka som är helt ofodrad, en vår/höst som är teddyfodrad och en vinter med dun. Älskar dem! Okej, jag har ju turen av att ha sommarställe inte långt från deras outlet i Ö-vik så jag har inte betalat fullt pris för dem. Vill du ha en varm och skön jacka som håller så kanske du ska investera den där 15 pappen i den. Den såg ju så jäkla skön ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.