En tand hit eller dit

Nu är jag arg. Riktigt ordentligt förbannad. 

Inte för att jag har blivit av med en tand, utan för att jag aldrig någonsin i hela mitt liv har haft så här ont. Och då är min smärttröskel väldigt hög. Jag är ju van vid att ha konstant ont i armen/handen, jag har migrän lite då och då, jag har legat på operationsbordet fler gånger än jag orkar räkna och INGET har gjort så jävla ont som det gör i truten just nu. Vilket kanske är en liten överdrift, men det känns inte så för tillfället.

Min instinktiva reaktion på smärta är helig ilska, vilket kanske inte är helt rimligt, men att ha ont på det här viset gör mig så arg att jag vill knata upp och sula till tandläkaren.

Trots att jag fortfarande tycker att han är den snällaste tandläkaren jag någonsin träffat vill jag ge honom en high five i ansiktet med en ekplanka. För att … ja, för att det var han som drog tanden och gjorde att jag fick så här ont. Inte helt rättvist, det inser jag. Jag inser också att det inte skulle göra ett dugg mindre ont på mig efteråt. Men jag VILL.

Jag har dragit tänder förut, två gånger, båda i överkäken. Det gjorde inte ont. Jag har hört overifierat mummel om att tänder i underkäken kan ha knorvigare rötter och därmed vara mer svårdragna. Oavsett eventuell sanningshalt har jag ändå inte ägnat en tanke åt att det skulle göra ont efteråt, mer att det kanske blir ett krångligare jobb för tandläkarna. Inget annat. Och jag är ju inte rädd för “saker som händer efter tandläkarbesöket”, det är ju bara exakt tiden man spenderar i stolen jag har panisk skräck för.

Man skulle kunna säga att det känns som att ansiktet har blivit överkört av en stadsjeep, att nämnda stadsjeep har backat tillbaka över käkbenet och slutligen har sopan till chaufför hoppat ur bilen och nitat mig med knogjärn för att vara riktigt säker på perfekt resultat.

Så ont gör det. 

Först ville jag att bedövningen skulle släppa för den var irriterande. Det kliade nämligen i örat hela tiden och när jag försökte klia tillbaka kände jag inget pga totalt bedövat. Det var en lite mystisk känsla, men tydligen inget mot vad som komma skulle. Nu skulle jag uppskatta om någon kom och bedövade hela överkroppen resten av veckan tacksåhemsktmycket.

Botemedlet enligt tandplejset när jag ringde dem och ylade i luren?

En Alvedon och en Ipren. 

Eh. Nej. 

Om jag säger att jag har ont så har jag ungefär hej jag behöver morfindropp-ont. 

Men jag orkade inte ens diskutera saken. Av den enkla anledning att det gör ännu ondare när jag pratar.

Känns inte det här med att dra tänder manuellt väldigt medeltid? Typ det enda som vi gör år 2015 som inte har förändrats sedan vikingarna drack mjöd. Man skulle lika gärna kunna göra det hos närmsta hovslagare, så omodernt känns det.

Hur längesedan var det vi började pyssla med atomklyvning? Sådana pyttesmå saker kan vi klyva med enkelhet, men en tand … ?

Om man skall drista sig till att göra en trendspaning så här i genustider så är det ju åtminstone jämlikt. Med tanke på hur omodernt mycket är när det handlar om kvinnorelaterade åkommor så är väl tänder det enda som är riktigt jäkla rättvist. Alla har dem och Karies och Baktus skiter fullständigt i om de sitter i gapet på en han, hon eller hen.

Vilken annan dag som helst hade jag sett den spaningen som poetisk rättvisa. 

Sa jag att jag är hungrig också? 

Nu har jag gnällt klart.

Och tandläkaren är verkligen snäll. Egentligen.

Jag vill inte ha en enda sympatikommentar, jag vill ha skojiga berättelser som får mig att tänka på något annat än slaktade käkben.

Okay?

// Arg och nedbäddad

0 thoughts on “En tand hit eller dit

 • Okej, jag skiter i sympatierna (även om du har dem om du skulle ändra dig).
  Tyvärr kommer jag inte på någon rolig och distraherande historia för den enda historia som dök upp i huvudet på mig var en liknande som du redan gått igenom i dag och jag har en mycket stark känsla av att du inte skulle uppskatta den just nu.
  Om jag kunde skulle jag skicka ner ett gäng tradolan till dig men tyvärr är jag själv i starkt behov av dem just nu. Men du borde kunna tjata dig till något liknande av någon läkare.
  En liten tröst är att det är tisdag i morgon = SHF och GP tycker till (gör bort sig). Alltid något att se fram emot.
  Kramar

  • Ja. Gunillatimmarna och tanken på det gjorde mig iaf lite mindre arg. Det var trevligt 🙂 Misstänker att jag blir liggande här resten av natten med ljudbok. Och de som vill sällskapa i bloggen. Sova är blott en dröm idag.

 • Om jag var du skulle jag ta 1 ipren och 2 alvedon. Det är dunder när man tar dem ihop. All sympati dock. Tandvärk är typ det värsta som finns. Föda barn är en västanfläkt i jämförelse.

  • Om man som jag inte fött barn låter det helt orimligt 😉 Men jag håller med om att det är VÄRST. Just nu i alla fall. Så här illa har det verkligen inte varit tidigare. Då har jag ju dragit tand och sen knatat till jobbet. Nu har det varit viloläge utan mat hela dagen.

   Provade Ipren och Alvedon först, men jag kunde lika gärna tagit sockerpiller. Absolut ingen skillnad. Ve mig.

 • Fy fan för tandvärk :/
  Blev nödd o tvungen att dra ut en tand på Kreta i somras då jag fick skitont i en visdomstand. Hatar som sagt tandläkare… Men den grekiska tandläkaren var skitbra. Nästa tandläkarbesöket nånsin tro jag.

  Inga starkare tabletter hemma? Se till att skölja munnen o hålet med typ Corsodyl.

  Kraam

 • ok inga sympatier, men håller med ovanstående 2 alvedon och 1 ipren brukar funka kanon. Dunder när man har värk.
  Roliga historier är nog inget jag klarar så här på tisdagmorgonen är jag rädd.
  Skulle vara den mycket förvånade minen hos hunden när han rullade ett varv för mycket i sängen och dråsade ner på golvetsen glodde han misstänksamt på sängen och lufsade iväg till sin korg istället. Sängen var ny och sängaveln var ett minne blott……. Matte fick nästan hjärtsnörp tills hon såg att allt hade gått bra.

  • Kombinationen funkar inte. Alvedon är ett hån *julrimmar

   Det är roligt när hundar trillar ur sängar, trots att man får snörp först 🙂

   • Hmpf!
    Det där påminner mig om när jag fick talförbud för att mina stämband skulle få vila. Alla skrattade rått och trodde inte att jag skulle klara av det.

    • Du är i gott (?!) sällskap. Jag är helt värdelös på det med. Det är ju inte kul att vara tyst. Men du får prata så mycket du vill, det är bara sympati jag inte vill ha 😉

     Jodå. Lika arg idag. Lika ont idag. Men idag är det två timmar GP!!! 🙂

 • Hmmm… Okej, inga sympatier då. (Fast du har dem!!)
  Jag kan i alla fall berätta nåt kul, som jag av någon outgrundlig anledning kom att tänka på…)
  En god vän till mig var på apoteket för att köpa nån medumsin, och framme vid kassan står en behållare med Salivin (tror jag de heter). Hon läser förstrött på asken att de ska man äta/suga på vid muntorrhet förde stimulerar salivtillförseln. -Äh, det kan väl inte funka, tänker hon (som inte ens lider av muntorrhet) men köper ändå en ask. Varför vet ingen…
  Sen knatar hon till sitt jobb i en lampbutik.
  Expedierar en kund, och ska ta betalt. Med en Salivin i munnen. Öppnar kassalådan, och ska räkna upp växel till kunden. Och dreglar, så det rinner ner i kassalådan!
  Tabletterna funkar, kan man väl konstatera!
  Kunden såg en aning förvånad (och äcklad, får man förmoda) ut.

  • Hahahaha! Det var ju jätteroligt. Så himla ohyfsat att lägga en loska i kassalådan innan man ger tillbaka växeln liksom. FNISS.

   (Inga sympatier pga ilska, jag vet, jag är lite orimlig på det viset)

 • Hmm något roligt?? KOmmer inte på något. Bara dråpligt.

  Skulle dra ut visdomstand. (Hatar sprutor och tandläkare så tänk er den uppladdningen) Tandis hade kallat in extra tandkirug osv om något skulle gå fel med tanke på vad jag inte gillar tandisar.

  Fick min bedövning. Tandis vickar 2 gånger höger lika många gånger vänster och där satt tanden I tången! Och där hade jag varit rädd I några veckor och haft ont I magen av alla historie om att dra ut visdomständer…….. Jag stannade hemma från jobbet några dagar I ren utmattning.

  • Haha! Snacka om antiklimax. Kan relatera till utmattningsdagar hemma från jobbet med den uppladdningen. Önskar att jag hade laddat. Har sovit inget alls inatt och lika jävla käftsmällsont idag.

   Man undrar vad kirurgen med beredskap tänkte 😉

 • Testa 2 st 500mg Alvedon och 1 st 400mg Ipren. På mig räcker det inte med en av varje och jag har fått denna rekommendation från min snälla tandläkare. Jag vill dock säga att jag inte är sjukvårdskunnig på ngt sätt och att man ska vara försiktig med läkemedel. Tandvärk, öronvärk, gallstensanfall och njuront är bland de jävligaste värkar man kan ha. Krya på dig!

  • Jag körde maxdos av den kombinationen igår, det hjälpte inget alls. Jag tror att det kanske funkar om man har ont i “hålet”, men kanske inte om man har rammat käkben? Det är bara en gissning, jag kan inget heller. Men jag ringde imorse igen efter att ha sovit exakt inget alls inatt och bara smärtsvettats och de sa att käkbenet tar lite (!!!) (mycket) stryk av att få en tand. Men det går NOG över om ett par dagar. GNAH! *ilskeutbrott mellan sammanbitna tänder*

 • Det är väl inte roligt för dig men jag gillar skadeglädje så jag ska berätta att jag sitter på Arlanda och snart går planet till Ukraina, dom har indiansommar där så jag har packat sommar kläder… 🙂

 • Min tandläkare rekommenderade Alvedon + Naproxen, men eftersom jag var så omtöcknad av allt annat då vet jag inte om kombinationen funkar.
  Nu har jag ett olustigt problem med min provisoriska brygga. Den ena tanden är yttepytte tjockare så det känns nästan som att jag snusar. Problemet är jag slutade snusa för flera år sen och min kropp vill tydligen inte att jag börjar igen, den signalerar att jag ska spotta ut snuset som inte finns.
  Nån här inne som har tips på hur man lurar kroppen att man slutar med nåt man inte gör?

  • Vad är Naproxen?

   Men åh vilket knasigt problem? Hur får man hjärnan att fatta det? Om det bara är på ena sidan, kan du kanske lura hjärnan genom att lägga ett tuggummi eller ngt annat på andra sidan?

   Det här borde ju de syrror som hänger här inne kunna komma med tips om.

   • Jag fick Naproxen mot en grym mensvärk för en massa år sen och min karl fick det mot ryggont, kan även användas mot migrän. Smärtstillande och inflammationshämmande. Finns receptfritt.
    Kanske kan vara värt att testa om smärtan inte släpper.
    Annars får du väl prova nån gammal huskur typ vitlök. Eller en praktfylla 🙂
    Hoppas att det går över snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.