Guilty Pleasures

Idag har 50 shades of Grey biopremiär och jag kommer högst troligt att gå och se den. Av samma anledning som jag läste böckerna, inte för att det är litterära mästerverk utan för att jag var sjukligt nyfiken på vad allt snack handlade om.

Med tanke på vilken jätteindustri den grå trilogin blev dristar jag mig till att gissa att MÅNGA av er har läst böckerna och att alla har en alldeles egen bild i huvudet av hur Mr Grey faktiskt ser ut. I mitt huvud såg han ut ungefär så här.

chace-crawford
(Nate i Gossip Girl)

Han såg absolut INTE ut som whatshisname som faktiskt spelar Mr Grey i filmen. Vådan av att ha läst böcker och skapat en egen bild.

Anastasia i filmen ser inte heller ut som min påhittade version. Och verkar dessutom inte lika … rart klumpigt oerfaren som hon är i första boken.

OM ni funderar över att gå och se filmen så vill jag att ni skall ha det här i bakhuvudet. Mr Greys karaktär är baserad på författarens make och han ser ut så här.

o-50-SHADES-HUSBAND-facebook

Jag vet inte riktigt, men SÅ tror jag inte att någon har föreställt sig BDSM-mannen med märkeskostymer och sexpack?

Boken som får mig att undra hur författarens egna sexande går till. Den absolut bästa meningen i boken är, enligt min ödmjuka åsikt, den här:

“His pointer finger circled my puckered love cave. ‘Are you ready for this?’ he mewled, smirking at me like a mother hamster about to eat her three-legged young.”

Puckered love cave och mother hamster alltså?

Jag tror inte att hon ens har skrivit ordet vagina någonstans i hela boken, det är omskrivningar för hela slanten. Jag som avskyr ordet snippa hade valt det över puckered love cave eller inner goddess alla dagar i veckan faktiskt. Sen är det något med att hans snopp är som en “rod of steel covered in velvet” (disclaimer; jag har inte boken framför mig och kan därmed ha felciterat någon oviktig detalj, men ni hajar).

Men jo, klart jag kommer se den. Eftersom jag sträckläste alla tre böckerna under influensa förrförrförra julen. Under the influence av influensa går allt att läsa.

Sen fattar jag inte riktigt de häringa feministiska hatstormarna kring just boken, men det kanske är jag som är puckad (puckered)?

För mig var första boken som en sjukt dålig Harlekinroman som ingen alls korrläst. Boy meets girl, girls meets boy, girl har mandelformade ögon, nougatfärgat hår och möjligen puckered lips. Boy har sexpack och ögon med samma färg som havet som girl drunknar i. Love at first sight med himlastormande förälskelse, missförstånd uppstår (ALLTID och utan undantag) så boy förlorar girl, girl förlorar boy och girl och boy är ledsna jättelänge på varsitt håll. Gärna med stort geografiskt avstånd mellan sig. Hur ledsna de än är har faktiskt båda sin STOLTHET att tänka på så ingen hör av sig till den andra. I slutet återförenas de av slump, lever lyckliga och snygga i resten av sina liv och kommer aldrig in i någon vardagsslentrian där de ligger i mysbyxor med chipsfläckar framför tv:n och käkar tacos till fredagsmyset. Nehejdå, de fortsätter vara kära och skitsnygga.

Det är alldeles för lite OnePiece i Harlekinromaner helt enkelt.

Så. Ja. Det var väl ungefär så jag läste första Greyboken. De som tyckte att den var en feministisk katastrof läste den som att Ana blev utnyttjad och nedtryckt av pampig och rik Grey. Jag läste den som girl meets boy, boy har svåra issues med barndom, men det är ändå girl som är den starkare av de två och får honom wrapped around her lillfinger (TROTS att han faktiskt har en stålstång täckt av sammet?).

Bok två och tre är faktiskt något bättre. Det känns i alla fall som att någon har betalat för en korrläsare. Eller spökskrivare.

Men Grey ser INTE ut som författarens man. Hur man än vänder och vrider på det faktiskt.

Fundera över den bilden om ni skall kolla på filmen hehehehe.

(Sen har en betydligt finare nyans av grey födelsedag idag, jag återkommer i ärendet)

// OnePiece och vardagslunk FTW

0 thoughts on “Guilty Pleasures

 • Jag e en av de få som inte läst böckerna ännu, trots att jag har köpt de o de ligger i surfplattan

  Men får bli när jag åker till Finland för då har jag massa tid o läsa förutom när Toker lägger beslag på Ipaden misstänker jag, fast kan ju läsa i datorn lr fånen med

  • Idag blir det drescode OP hela långa dagen, då jag håller mig hemma idag med

   Igår var det ingen op dag, hade vart för tidskrävande när den skulle av i akut situationer

 • Jag gjorde som du läste böckerna för att tjejerna på jobbet satt och suckade och stönade över dom. Mest för att se vad det var. Jag har tolkat böckerna som du …..taskig harlekqin roman boy meets girl o allt det där samt att det är nog så att hon har betydligt mer integritet och styrka än vad han har. Den första är halvdålig och de två nästa tar sig lite då fokus kommer på en massa annat istället för sex. Sen fattar jag heller inte de feministiska hat-grejerna?! var och en snuskar sig väl som dom vill? så länge det inte rör sig om tvång och övergrepp.
  Min Grey ser nog mer ut som han i Sons of anarchy fast i mörk version då 🙂

  • Tack och lov att jag inte var ensam om att tycka att hon är den starka och han den svaga.

   Och det ÄR verkligen ett (ilands)problem att alla har sin egen bild av Mr Grey 🙂

 • Jag har inte läst dem och har bara vagt noterat att den eventuellt går på bio. Nu råkar Byhålas biografs hemsida vara död sen ett par veckor, så jag känner rent spontant att det är en stor vink att INTE gå och se den.

  Jag tror jag läser en vanlig harlequin istället. Nån dag ska jag skriva en sån. Eventuellt marginellt mer litterär.

  • Jag har läst tillräckligt många Harlekin för att aldrig mer vilja läsa en till. Nu är det ju dessutom poppis med “erotic crime” eller vad nu genren heter och det kom ut en ny svensk bok bara för ett litet tag sen. Minns inte författarnamnet men har för mig att boken hette Dödlig Åtrå.

   Alltså! Jag klarade 25 sidor. Att jämföras med tre nyanser-böcker. Det var det sämsta jag har försökt mig på att läsa på väldigt länge. Så snälla skriv ingen Harlekin, okay?

 • Såg filmen igår och blev besviken! Mr Grey i min fantasi var klart manligare och mer världsvan än den fjanten som spelar honom på film! Och nä Anastacia är inte heller rätt men bättre än Christian. Ska bli kul att höra vad du tyckte om filmen, så jag ska inte berätta mer nu.

  • Jag är rätt övertygad om att jag med kommer bli besviken faktiskt. Men med den inställningen kanske jag blir positivt överraskad?

   Bion här kör två föreställningar idag och de är fullbokade, så det lär ta ett tag innan jag kommer iväg gissar jag.

   Och ja, fjant var ordet 🙂

   • Jag hoppas att du blir positivt överraskad men tvivlar lite på det. Jag hade Ian Somerhalder som min mr Grey så det här blev bara fel, inget sug i blicken, ingen pondus.

    För er som gillar lite “tantsnusk” så kan A beautiful stranger av Christina Lauren rekomenderas (och uppföljarna). Och vill man ha mer historisk miljö så funkar Sylvia Day.

    Nä jag är väl inte singel?! Inte alls i behov av att få in lite erotik i mitt liv. ;-P

 • Fast utan o läst böckerna föreställer jag mig Grey lite mer som en Dr Steamy/Mark Sloan, Avery lr Alex Karev från Grey’s Anathomy

  Dr Dreamy/ Shepherd ser jag fortfarande i rollen som ung grabb i can’t buy me love även om han växt till sig o snygg

 • Man borde inte se filmen förrän mååånga år senare, så att ens egna bilder blivit suddigare, liksom. De stämmer inte alls med skådisarna, och VERKLIGEN inte med utseendet på författarens make. Frågan är om jag verkligen ville veta att hon baserat Mr Greys karaktär på sin man? Om OM jag ville veta det, så ville jag i alla fall INTE veta hur kära maken ser ut.

  • Hahahaha förlåt? (eller inte)

   Men det är sant, hon har verkligen baserat det på sin man och deras sexliv. Visst blir man sugen vid bara tanken? 😉

  • Första boken var seg (och dåligt skriven), andra boken var okay och den tredje rätt onödig. Men man bör ju ha läst dem så man vet vad den stora hypen handlar om? 😉

   TUR att jag är allergisk mot Nutella. Eller ja, tur och tur? Tur för arslet i alla fall.

 • Jag stod emot alla påtryckningar om att läsa böckerna och är de som du beskriver dem är jag glad att inte kastat bort X timmar av mitt liv på dem. Det räcker att ha tvingats läsa Twilight-böckerna… (tvitvitvi)

  Har dock lovat att följa med en kompis på filmen nu på söndag. Hon är sjukt taggad. Jag misstänker att jag får försöka låta bli att skratta, för sån är jag när det är nåt fjantigt på duken.

  Är det bara jag som hade en crush på Dakota Johnsons pappa när det begav sig? 😀

  • Jag ÄLSKAR Twilightböckerna. Verkligen verkligen älskar. Men det beror kanske mest på att jag älskar alla böcker med vampyrer? Hur kan du inte gilla Edward och Bella? Sen var det iofs samma problem där, Edward och Bella stämmer inte med böckerna även om filmerna är väldigt boktrogna.

   Skoja inte. Hade megacrush på pappa Johnson. Hade även en affish på dörren till sovrummet i min lägenhet och dåvarande pojkvän drabbades av akut svarsjukeattack och karatesparkade Don i ansiktet på planschen. Utan att tänka på att det var en dörr bakom som gick jättemycket sönder. Det blev en dyr plansch när jag blev tvungen att erkänna det för hyresvärden.

   Dessutom tycker jag att han är lika het fortfarande. Han spelade ju pappa till Kristen Bell i When in Rome. Åhhh!

 • Har läst böckerna och kom ganska snabbt fram till att det hade räckt med 2 böcker… eller 1 1/2. De var rätt så sega, men själva storyn är ok.
  Är inte säker på om jag ska se filmen… Min Mr Grey var ju Charlie Hunnam!!! Han var ju aktuell för rollen men tackade nej… Hade det varit han hade jag stått först i kön till bion! 🙂
  Marie: jag har inte klarat mig igenom mer än en bok i Twilightserien ännu…Blir troligen inga fler heller 😉

  • Vad är det för FEL på er som inte gillar Twilight????

   Alltså jag misstänker att många kommer bli besvikna. Jag ville verkligen att “Nate” skulle spela Grey. Och inte Dakota Johnson som Ana. Men men.

   Jag återkommer med recension när jag HAR sett filmen.

   • Twilight: Billig storyline utan fantasi eller originalitet. Jag älskar vampyrer, men att de kan gå ut i solen och då glittrar de? Hallå!? Det går ju bara inte. Alldeles för förutsägbart vad som ska hända också.

    Började läsa om Sookie Stackhouse flera år innan TV-serien kom på tal och älskade dem. Började titta på serien också (Alan Ball är briljant) och castingen var lysande, men i s. 2 började serien avvika så mycket från böckerna att jag ledsnade. För mycket gore och slash också. Så trots (halv)nakna bilder på Skarsgårdspojken gav jag upp. Det är heller inga djupa böcker, men betydligt mer underhållande, fantasifulla och realistiska samtidigt, vilket är lite av ett motsatsförhållande, men det funkar. Sookie är ju inte världens smartaste tjej, t ex.

    • Men nääää…det spelar inte roll om de glittrar, Twilight är bra ändå (böckerna alltså).

     Och jag har läst alla serier som Charlaine Harris har skrivit, hela Sookie-serien med. Då blir man lite irro på tv-serien som inte följer böckerna ALLS. Och Sookie är ju inte ens speciellt korkad i böckerna, inte hennes brolla heller, men de är stockdumma i serien.

     • Jag gillar hennes andra serie om syskonen också (Grave-serien). Har inte läst den där Shakespeare-serien (heter den så?)

      S. 1 följde böckerna och premisserna för tvåan också (i Dallas), men sen gick de skilda vägar. Signaturen för serien är nog den bästa som nånsin gjorts.

      Jag tycker nog att hon framstår som tämligen korkad även i böckerna och brorsan är samma dumskalle i båda.

     • Shakespeare är skitbra den med. Finns ytterligare en serie som jag inte kommer på vad den heter nu, även den lika bra.

     • Carinaiuddevalla says:

      Älskar Twilight men rätt ensam om det i mina kretsar.. Hihi tur jag har en 14-årig tös som “behöver” böckerna&filmerna så jag kan låååna liiite

 • Läste första boken och enda kroppsdelen det ryckte i var handen som letade efter rödpennan jag brukar använda för korrekturläsning. I övrigt tyckte jag att den där Grey hade jäkligt obehagliga stalkertendenser.

 • Nu har jag sett filmen. (Minns att jag INTE läst böckerna och inte tänker göra det heller.) Salongen var fullsatt. Det fanns m ä n i lokalen. Det var lite oväntat. Min kompis (som släpat med mig dig var supertaggad, då hon äääälskar böckerna.

  Mitt betyg: 2 silverkatter av 5 möjliga. Alltså bättre än jag förväntat mig. Visst, det var massor med töntiga repliker och Dakota biter sig i underläppen så mycket att man förvånas över att blodet inte rinner. Christian är för ung i mitt tycke, men tydligen är han bara 27 i boken. Lite stelt och taffligt överlag, inte speciellt erotiskt, men inte heller dåligt hela vägen igenom. Skämten som de som läst boken skrattade åt gick över mitt huvud 9 gånger av 10. Till min förvåning kan jag faktiskt tänka mig att gå och se tvåan. Det ni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.