Varför vill du vara rik?

Man behöver inte ha läst en miljon forskningsrapporter för att veta att det man bråkar mest om i ett parförhållande är städning och ekonomi. Nu står just det i och för sig i just en miljon forskningsrapporter också, men man vet det om man någon gång har levt i ett parförhållande. Har man inte levt i just ett parförhållande så bråkar man kanske inte så mycket om städning, men det är jättelätt att bråka med sig själv om ekonomi, om inte annat så belyser ju hela det här köpstoppet diskussionerna man ständigt för med sig själv när man har hittat den perfekta ljuslyktan (nej, jag har fortfarande inte fattat det där med nya ljuslyktor och tomtegrejor varje år).

“Jamen om jag bara köper den här så skall jag <insert valfri ursäkt här>”

Det betyder att de som har varit korkade nog att gifta sig bråkar om städning och ekonomi medan typ ALLA, oavsett relationsstatus bråkar om ekonomi.

Det här var min morgonfundering när jag satt på toa. Jag funderar så himla bra på toaletten. Och idag fick jag syn på det här.

IMG_5583

Tvättkorgen är alltså inte full, någon har orkat ta sig till tvättkorgen men inte orkat lyfta locket och släppa ner tishan. Momentet som borde vara jobbigt, att lyfta upp tishan, bära den flera meter från ett rum till ett annat var tydligen enkelt, men väl framme vid målgång och kranskulla så stupade han och nådde inte hela vägen. Tishan ligger verkligen PÅ mållinjen.

Då satt jag på toastolen i godan ro och funderade över varför alla par bråkar om städning och varför alla par plus alla som inte är par bråkar om ekonomi.

Städningsfunderingen känns hyfsad avklarad och förklarad medelst fotot ovan (även om det skall utvecklas lite, vid senare tillfälle).

Ekonomin däremot. Den löser man inte med snitslad bana till tvättkorgen precis.

Handen på hjärtat, finns det någon som inte önskar sig att vara totalt ekonomiskt oberoende?

Enda chansen för oss vanliga dödliga som inte är födda med silversked och räkmacka i truten är ju att spela och drömma.

Jag spelade förr, ni vet på den där tiden Kejsar Augustus (ja jag vet att jag lovade att sluta referera till honom, jag måste bara hitta någon bra att ersätta honom med) tjoade om påbud. Men jag var alltid så JÄKLA rädd att slarva bort kupongen att jag slutade, eftersom mardrömmen var när man läste braskande löpsedlar om storvinster där de letade vinnare och kupongen var inlämnad på närbeläget spelställe och man inbillade sig att man kanske hade spelat just där och då och glömt det. Det knyter sig fortfarande litegrand i magen när jag tänker på alla vinster som måste ha frusit inne och vad som har hänt (för det får man ju aldrig reda på) om någon hittar sin kupong för sent. Och att det visar sig att de hade vunnit 28 miljoner på just den kupongen om de inte hade slarvat bort den i ett år eller så. Bara tanken på att få reda på att man har gått omkring och varit miljonär i ett år utan att veta om det och sen inte få ut pengarna för att man har varit slarvig/glömsk ger mig ett enormt stresspåslag av att tänka på.

Så jag slutade spela och så började jag spela lite småskaligt igen när internätet uppfanns. Då kom ju tryggheten i att veta att även om jag trillar och tappar minnet i ett halvår så är det någon annan som håller reda på och talar om för mig att jag har vunnit. För jag har registrerat mig. Då blev det hanterbart. Även om det var både lite si och så med spelsajterna på den tiden.

Nu är det ju inte så längre. Nu är det ju sajter med koll och framför allt regler som måste följas. Det är tryggt.

Då testar jag det här i den eviga förhoppningen om ekonomiskt oberoende.

Screen Shot 2014-11-30 at 15.33.14

Här hittar man både gamla och nya EuroJackpotdragningar och nu tänker jag kolla statistik på hur ofta mitt turnummer är med och vinner. Och nej, jag tänker inte tala om vad mitt turnummer är för det finns säkert något gammalt skrock om att det betyder otur. Vilket betyder att jag absolut inte kommer vinna.

När man har läst den här artikeln, som hände sig så sent som i september, blir man ännu mer sugen på att spela. Rubriken till artikeln lyder: “Esbobo vann rekordstor EuroJackpot”.

Snubben i Finland vann 61,9 miljoner euro. EURO!

Det är så mycket pengar att det känns som att försöka tänka på hur stor rymden är. Det går inte.

Men efter att ha etablerat att alla skulle tycka att det var hemskt trivsamt att faktiskt bli ekonomiskt oberoende så undrar jag varför. Inte för att ifrågasätta, det gör jag absolut inte. Jag vill ju också bli ekonomiskt oberoende. Utan mer, nu när vi ändå tänker till och kör ett köpstopp, inte bara tänka på det gamla vanliga trötta “jag vill resa, säga upp mig från jobbet, köpa ett nytt hus” etc etc.

Det känns som att det är absolut första tanken när man tänker på sådana summor. Jag vill att ni tänker ett varv till.

Jag vet varför jag vill vara ekonomiskt oberoende. Jag vill köpa tid. Min egen tid. Vilket kanske betyder att jag vill köpa getter för att de verkar hemskt rara och möjligen en liten häst och en gris. Och att varje dag kunna leva med lyxen att arbeta med det som är min hobby utan pressen att tjäna pengar på det.

Vad vill ni? Egentligen alltså?

För jag tror man blir rätt less på en karibisk ö efter ett tag med.

0 thoughts on “Varför vill du vara rik?

 • Du undrar vad jag skulle göra om jag vann så mycket pengar. Jag skulle fortsätta jobba. Skulle dock kanske leta efter något som var roligare, kanske tom volentärjobb. Behöver ju inte fundera på hur räkningarna ska betalas,
  Jag skulle gör mig och maken skuldfri. Färdigställa hus, garage och tomt utan att funderar på hur de räkningarna skulle betalas.
  Jag skulle vilja ha en liten lägenhet någonstans I närheten av teatrar, restauranger osv så det inte blev ett halvt företag man vill göra något sådant.

  Egentligen vill jag bara göra det jag tycker är roligt (jobba) utan att behöva fundera på penning biten….. Så tråkig är jag. Shoppa känns inte så viktigt men när man gör det så ska man inte behöva fundera på vad man inte ska göra I stället. Tex 500 kvm gång med sättsand, vad ska man inte göra I stället. (Nu ska denna yta ha en ytbeläggning, tänka att bara behöva fundera på vad man vill ha inte också på kostnaden.)

 • Jag skulle fortsätta jobba eftersom jag trivs med mitt jobb. Men som PJAK/Anna skulle jag också betala av lån (hus och studie).

  Jag skulle även göra de renoveringar jag vill på huset och resa. Dock vill jag nog inte resa hela tiden utan kunna åka på en härlig semester varje år utan att fundera över vad det kostar.

  Skulle även skänka mer pengar till välgörenhet. Just att man inte behöver fundera på vart pengarna ska gå och har råd med allt är nog det bästa med att vinna så mycket. Vet inte om man blir lyckligare av det men jobbar man så är man kvar i verkligheten iallafall.

 • Åååå…lite tid skulle ngt jag oxå skulle vilja ha – för att kunna få lite sömn. (Jag drömde om ett rum när jag var liten där tiden stod still. Dit kunde man gå när man behövde sova lite extra, göra läxor, träna på dendär skitsvåra finten etc etc.. Skulle lätt sponsra ett projekt för att fixa ett sånt!)

  Annars blir det nog som de flesta andra, huset, renoveringar, tomten… Samt en fet uppsägning…vill vara med mina barn så mycket som möjligt medans dom fortfarande vill vara med mig 🙂

 • Jag skulle nog med fortsätta jobba, fast kanske inte heltid utan gå ner till halvtid lr nåt sånt för trivs ganska bra med mina gamlingar

  Sen skulle jag nog först renovera min lägenhet och sen sälja ( då får jag mer för den) för att sedan köpa en ny lägenhet någon annanstans. Jag är nog ingen husmänniska fast ifs eftersom jag är ekonomiskt oberoende efter vinsten, hade jag kunnat köpa hus o sen alltid ringa efter t ex Elektriker, rörmokare lr vad jag nu behöver om något inte funkar som det ska som kommer och fixar det åt mig för då blir det ju en win win situation jag får den hjälp jag behöver o de får jobb 🙂

  Sen hade jag nog hjälp syskonbarnen att få större o bättre bostäder

  Bjuda med mamma på en lite lyxigare semesterresa

  Detta är nog vad jag skulle göra i första hand

 • Jag tror faktiskt inte att jag SKULLE tröttna på att resa till Karibiska öar.
  Men för att svara på din fråga så är det tid, att få rå över sin egen tid som lockar. Att inte ha någon annan (arbetsgivare) som bestämmer när jag ska gå upp, komma hem osv. Att själv få bestämma när man ska göra vad! Att bestämma helt själv, och få ägna sig åt saker som man valt själv, som man VILL göra oavsett om det är bra betalt eller ens betalt alls.

 • Jag skulle fortsätta jobba men absolut inte heltid utan lite lagom sådär så att jag kan ha min hundkennel som jag drömmer om 🙂 Jag skulle investera i lite fastigheter här & där. En stuga i Fjällbacka skulle det nog bli först och sen skulle jag skaffa en stuga typ i Sälen och en lägenhet i nåt varmt land. Vi skulle nog flytta ut på vischan också till sambons pappas föräldrahem (stort rött hus med det största bonnköket och glasveranda) så att jag kunde ha mina höns så jag kan sälja ägg i den gamla gårdsbutiken som finns där. Hehe, drömma kostar ju inget som tur är!! Ha en fortsatt bra dag!
  Kram och lite hundgos från Whiskey

   • Jag känner sådär spontant att jag skulle bli New Age på kuppen eftersom jag är så förbannat trött på fastigheter och boenden. Jag skulle sälja ALLT jag har tror jag och låta en båt (stor) bli min fasta punkt. Jag är så nedrans less på prylar överallt 🙂

     • Ahh…smart. Är det inte bättre att vi köper ett jättestort hus ihop då? Eftersom jag vill ha en hoper djur jag med, som lite getter och grisar till att börja med? 😉

     • Klart vi kan ha ett hus ihop!! Perfekt när vi blir lite trötta på den andre hälften och behöver andhämtning 🙂 Då kan vi bo där och umgås med alla djuren!! Vi har ju förstås en vaktmästare som tar hand om allt det tråkiga på gården…

 • Precis så tänker jag med. Tid att göra det man vill, när man vill. Men också givetvis möjligheten att kunna sticka iväg på en resa när som helst, att kunna rusta upp det här halvskruttiga huset, eller sälja det och skaffa nåt annat som är mera lättskött och mer anpassat till familjens storlek nuförtiden. Ett eget ställe i värmen vore inte heller fel, säger hon som fryser som en hund nu i kylan. Och inte minst att kunna stötta sådana projekt som kan behöva en hjälpande hand lite mer än jag gör nu.

 • Njäe jag skulle nog snyta mig i chefens gardin om jag vann så mycket pengar….. eller iaf säga upp mig och bara jobba när jag ville 🙂
  Sen skulle jag nog rymma utomlands till något varmare hela den där äckliga mörkerperioden för att återkomma när det blir ljusare igen.
  På tal om tvättkorgen ……vår diskmaskin har något liknande över sig, det är hur enkelt som helst att bära disk genom hela huset och slänga det i diskhon (istället för att direkt lägga det i diskmaskinen) och när jag kommer hem från jobbet så ser diskhon ut ungefär som din tvättkorg – överfull. För att “jag är inte färdig än och jag gör det sen när jag har ätit klart” Att “jag” (läs sambon) åt klart för ca 5 timmar sen talar vi inte om…

  • Det där gäller tonårsbarn och äkta makar också. Iaf tills de plötsligt måste sköta markservicen själva 5 dagar I veckan. Plötsligt får man knappt dricka ur en kopp eller ett glas innan det star I diskmaskinen….. :/

 • Jag skulle också köpa mig tid och en läkare som kan hjälpa mig vidare med mina krämpor. Jag vill kunna hjälpa ännu mer djur som har det svårt.

 • jag skulle betala mitt studielån, läsa klart utbildningen, öppna egen mottagning på halvtid. jag vill nämligen öppna inredningsaffär också. så då skulle jag göra det tillsammans med mor samtidigt som hon får en jävla massa pengar så hon kan leva gott och gå i pension å har butiken med mig för att de är kul. Syskon och pappa skulle få sin beskärda del och vi skulle köpa hus. och en lägenhet i ett varmt land dit jag kan åka när jag behöver pga min psoriasis.

  jag skulle skänka jättemycket till barncancerfonden och även för forskning åt psoriasis.

  och jag skulle leva så jävla gött. å min familj skulle leva gött. å så skulle jag adoptera ett barn.

 • Jag skulle sluta jobba. Kunna rå mig själv helt och hållet. Ingen som talar om för en att man måste upp klockan sex varenda morgon. Kunna dra ut och plåta när man ser att förhållandena är perfekta. Sticka i väg på olika resor när man känner för det. Kunna vara på landet så länge man vill. Veta att om bilen bråkar så har man råd att laga den eller köpa en ny. Veta att man kan hjälpa ungarna så de får någonstans att bo. Vill ju inte ha dem hängande i hasorna alltför länge till (de är 18 och 20). Bara slippa oroa sig för kostnaderna när det gäller renovering och driftkostnaderna på husen. Det finns många fördelar med att vinna en massa pengar. Okej, det sägs ju att pengar inte gör en lycklig men jag gråter ju hellre i en Rolls än i en skitig buss.

  • Jamen det är ju egentligen precis vad det handlar om. Och det är ju tid. Tänk att kunna jobba med precis vad man vill utan pressen att tjäna pengar. Tänk att kunna gå som fotoassisten till någon större fotograf för att bara bli bättre och bättre och sen kunna dra igång eget. Eller att kunna göra precis vad som helst som är kul utan att det behöver generera plussiffror om det så är virka mormorsrutor och sälja eller starta ett nytt bilmärke?

   Men jag vill verkligen göra mig av med all skit och leva hyfsat fritt från prylar. Vilket låter som en jäkla paradox när det kommer från mig som älskar prylar. Men jag menar mer…allt trams man har samlat på sig genom åren. Inte mina teknikprylar 🙂

   • Jag får en del ryck ibland och slänger en jäkla massa onödiga saker. Brukar ställa frågan om jag eller ungarna ska slänga skiten. Jag har ju varit en hamster av stora mått. Mitt motto har varit “kan vara bra att ha” men jag har blivit betydligt mer realistisk med åren. Men mina teknikprylar skulle jag ha svårt att vara utan, Iphone, Ipad, datorn, kameran m.m. Och tänk att bara kunna köpa ett svindyrt objektiv till kameran utan att behöva tänka sig för.

 • Så overkligt mycket pengar att vinna…Men pengar köper frihet,frihet att göra vad man vill,köpa det man vill ha,resa,inte arbeta,snyta sig i chefens gardin (haha tack,i min värld)Men,det gör ju inte automatiskt att man blir lycklig,bara för att man HAR råd,o yes man kan ledsna på Karibiska öar….

 • Precis som du vill jag köpa mig tid.
  Mina båda föräldrar dog alldeles för tidigt i cancer (35 och 62) så jag är inte helt säker på att det finns oceaner av den varan i lager för min del.
  Jag skulle definitivt sluta jobba på studs! Tid för Vänner och familj, tid att förverkliga husrenoveringar/drömmar, tid för resor, tid att bädda ekonomiskt för mina döttrars vuxna liv.

 • Köpa tid, absolut. Men också köpa krångelfrihet. En bil som funkar. Jämt. Ett hus som städas typ automatiskt. En trädgård där jag bara gräver när jag vill, inte för att undvika att det ser förjävligt ut. Och så vill jag ha en pool och ett stort växthus. Möjligen också en sjö, på norrsidan av huset, tacksåmycket. Och så kan vi bygga om smedjan som ligger i den hagen till bastu. Man skulle kunna ha en brygga ut från den där altanen du vet, där det eventuellt serveras vin.

  Och så har jag redan gjort upp med min frissa att hon ska komma och tvätta håret på mig varje morgon. Det är det i särklass skönaste jag vet. No offence, hansominte, men det är det faktiskt. :p

 • å tapetsera om lägenheten. jag har ju bara en etta, men jag har inte råd.och di leva är min största idol. har ni några idoler==??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.