Bloggkapning i inredningshjälps-syfte

Hej! Det är jag igen.

Ankan

Idag har jag ett for realz-spörsmål. Blev så hemskt avundsjuk när ni löste alla Vics inredningsproblem nämligen, så jag tänkte PASSA PÅ medan hon fortfarande återhämtar sig.

Såhär va. Jag har en drös barn (1-6 beroende på vecka och veckodag) och vi bor i ett femrumsradhus på 124kvm. Det är väl inte precis rymligt men det funkar. DOCK håller jag på att bli helt galen på matplatsen – det är så förbankat trångt att äta åtta personer (inklusive en i matstol) i ett kök som är inte-så-stort. Ca 12 kvm tror jag, men det är alltså total golvyta.

Här, ni får en planritning:

image

Ja, den är liten och kass. Vardagsrummet är uppe till vänster och är 20 kvm, köket är nere till höger. Vi har kökssoffa och ett matbord som är 180×84 cm. Och stolar.

koknu_1

Typ så här. Ni får tänka er stolarna. De gråa klumparna är kylskåp, frys och städskåp (hög klump) och diskbänk och spis och sånt i till höger (låg klump).

I vardagsrummet ser det ut så här:

test

Urvuxna bebiskläder och babysitters. Fint. Notera också att trappan är bakom bokhyllorna till vänster.

I ALLA FALL. Jag funderar på att flytta matplatsen till där fåtöljen står här ovanför. Då blir det TYP så här:

vrumsen2_1

vrumsen_1

Återigen får ni föreställa er stolar. Eller så kanske man kan ha bänkar, jag vet inte?

I köket kunde man kanske ha en MINDRE matplats. Där kan man äta när man inte är åtta personer. Eller till frukost, då brukar vi gå om varandra lite.

koksen_1

Typ så här?

Eller blir det också TRÅNGT?

Eller så nån helt annan idé som jag inte alls har kommit på. Är öppen för förslag och lagom händig. 🙂 Funderar i mörka stunder på att köpa en LITEN LITEN soffa till bara mig och maken, tvinga barnen att sitta på golvet och ha en JÄTTESTOR matplats.

(Föreslå helst inte att jag ska flytta för det har jag inte råd med.)

Nu ska jag sluta skriva slumpmässiga saker med versaler. Håller tummarna för att nån har ett lysande förslag!

0 thoughts on “Bloggkapning i inredningshjälps-syfte

 • Jag tror att du är inne på helt rätt spår. Ett litet bord, kanske för 4 pers i köket och ett bord för alla i vardagsrummet. Dessutom kan du då vinkla det lilla bordet som du har gjort på den andra ritningen och då skjuter ingen stol ut mot arbetsbänken, så det blir lättare att jobba vid bänken och öppna underskåp/lådor utan att man behöver knuffa på folk som sitter på stolarna vid bordet.
  Jag skulle hellre ha ett bra matbord i vardagsrummet och fundera på att minska soffan om det är trångt. (eller går den bygga längre under fönstret och ta mindre plats av långväggen?) Stora kuddar eller fotpallar att sitta på kanske funkar för barnen? Hur många brukar ni tränga ihop er i soffan samtidigt?
  Det här var kul att klura på. Men jag är absolut ingen inredare, så jag är också nyfiken på vad andra kan komma med för förslag.

 • Beroende på om ni hyr eller inte, samt frågor som “bärande vägg?” Leder till förslaget -öppen planlösning om man tar bort väggen bakom kökssoffan!?

  • Det är en bostadsrätt. Har funderat i samma banor, men det blir inget bra – hallen och toalettdörren är utanför. Tyvärr för det vore ju kul med större kök.

 • I vardagsrummet borde Ni ha ett bord som kan “växa”. Dvs stoppa I iläggsskivor beroende på hur många Ni är. Sen finns det snygga stapelstolar som man kan placera ut. (Engelbrecht har men där bör man leta på blocket först.)

  Fördel med bänk är att om de som ska sitta inte är alltför stora så kan man få plats många. Men det kräver lite vilja från de som sitter där.

  Litet bord är inte dumt I köket. Känske även där ett som kan växa något? Slagbord? Och kanske någon stol som går att fälla ihop som kan hänga på väggen när man inte använder den/dem?

 • Antingen bort med väggen från köket ut i hallen och/eller ett mindre bord som växer i köket. Likaså ett bord som kan växa i vardagsrummet så att ni kan sitta allihop. Kökssoffa är charmigt men kräver plats, tyvärr. Fördelen med kökssoffan är att man kan trycka ner lite fler barn i den 🙂 men den kräver lite plats och rummet blir inte så flexibelt.
  Men om du inte kan ta bort väggen så är du nog på rätt spår med ett matbord i vardagsrummet och sen får du drömma om när barnen flyttar hemifrån så att att ni får mer plats 🙂

 • Tror att du tänker helt rätt med att flytta matplatsen till vardagsrummet. Där får du plats med ett större bord (kanske ett med inbyggd utdragsskiva så att du kan anpassa efter hur många ni är).
  I köket föreslår jag ett runt mindre bord där ni kan sitta när ni är färre. Ett runt bord gör att du slipper hörnen, plus att det är himla snyggt också 🙂

 • Du behöver ju ingen hjälp. Du har tänkt ut allt så fint själv. =)

  Soffan äter plats, men har man kärat ner sig i kökssoffa så har man, så är det ju bara. Till den kan du inte ha runt bord – men kan du ha den ute vid stora matplatsen i vardagsrummet? Hur många får plats i den utan att slå ihjäl varandra?

 • Tycker ni är något på spåret här med litet bord i köket och stort i vardagsrummet.

  Eller så får ni köra engelsk stil, alla har sådant där brickbord och slår sig ner där det känns bra. Lite hippiechic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.