Staden som inte är gjord för bilkörning alls

Och där alla byråkrater på Trafikkontoret verkar ha provisionstävlingar om vem som kan hitta på flest orimliga trafikarbeten och vägomläggningar. Årets anställd får en konformad trafikomläggningsorange plakett och en julbonus på 30 papp. Antar jag.

Jag förstår faktiskt att utsocknes hatar att köra bil i Göteborg.

Men ni kan få följa med på en väldigt kort sightseeing i centrala Gbg.

Total anarki. Men väldigt mycket road rage light. Det brukar komma betydligt otrevligare och mer komplexa ord ur truten på mig.

Det var åtminstone fint väder.

Och jag var lågmält svinförbannad.

0 thoughts on “Staden som inte är gjord för bilkörning alls

 • Tina Johansson says:

  Glömmer aldrig när maken och jag var på vår första semester med familjen i Göteborg. Jag var kartläsare… det är bara det att i en bilkarta står ju aldrig var som är enkelriktat eller vägarbeten… kunde låta såhär, typ… nu ska du svänga höger nästa. Nej sa maken där är enkelriktat. Okej då tar du nästa.. avstängt pga vägarbete, trafiken är omdirigerad…
  JAMENHURSKAJAGKUNNAVETADET JAGLÄSERJUBARAVADSOMSTÅRPÅKARTAN!!!
  Våra 4 barn i bilen var väldigt tysta då kan jag säga!
  Förresten får du nog ta ett snack med Mona om var hon förvarar hundgodis för någonstans… 😀

  • Hahahahaha så är det ALLTID. Och sen finns det ett gäng gator som går parallellt med Kungsgatan där de älskar att byta håll på enkelriktningarna (varannan är enkelriktad) lite random. Väldigt oklart varför, men man blir GALEN.

   Jag såg hehe. Har kommenterat, men hon verkar inte vilja godkänna några kommentarer.

 • Låter som att köra bil i Karlskoga. Ingen där förstå skyltar. Eller högerregel. Blir galen. Men som min syster alltid säger” De vet iallafall hur man väntar i kön utan hockyarenan”

 • Hej! Brukar ju alltid läsa hos dig så det är på tiden med en kommentar 🙂
  Din blogg är verkligen underhållande och dagens inlägg påminner mig verkligen om varför jag ställer bilen vid Storan och använder fötterna istället 😉

  • Tack 🙂 Jag är glad att du klev in i kommentarsfältet. Stanna nu här, tjafset i kommentarerna är ju halva nöjet.

   Och JA. Hade jag inte varit så förbaskat lat hade jag gjort detsamma, men jag skall alltid envisas med att parkera precis utanför stället jag skall till. Man kan säga att det inte gick så bra den här gången eftersom det, pga alla jääääääkla vägarbeten, tog en halvtimma att ta sig 500 meter fågelvägen. Inte helt genomtänkt. Skall skärpa mig när det gäller det där tror jag, men det är svårt att lära gamla hundar sitta.

   • Japp, stannar kvar:)
    Jag skulle få hjärnblödning om jag skulle surra runt i innerstan och det skulle komma så sjukt fula ord ur min mun dessutom 😉

     • *Leer * Kan du väl få, fast bara lite 😉 Jag vet faktiskt inte varför jag inte kommenterat innan, brukar göra det på bloggar jag gillar ju 😀
      Nu blir det väl istället svårt att få tyst på mig 😉

     • *skäller retroaktivt litegrand* 😉 Du, välkommen i klubben. Här görs ju hostila övertaganden av bloggen i kommentarsfältet HELA tiden. Jag bestämmer inte här. Alls. Haha.

 • Har flängt runt på moppe i 5 år och det är verkligen att rekommendera för stadskörning, speciellt i Göteborg!
  Sedan en månad tillbaka är moppelivet över och jag tar mig runt med bil. Alltså.Det.Går.Bara.Inte.Att.Köra.Bil.I.Denna.Stad.

  Hatar det!

  //Åsa F

  Ps hur går med Florida resan? När åker du/ni?

   • Hm, faktisiskt inte jag hellre och det var ju ett liitet tag sedan……nu blev det pinsamt. Får skylla på att jag inte bor i stan längre 🙂

     • Nej, riktigt där var jag inte! På riktigt, flätade dem? Jag är inte göteborgare kära du, det måste vara något som bara infödingarna gör:)

      Får kolla med maken, om han sysslade med liknande. Skulle inte förvåna mig, för ett tag sedan drog han fram just kuponger!! Skulle lägga ut foto av dem i nåt inlägg på FB! Jag hade inte sett dem på evigheter, men gudarna ska veta att den mannen kan förvåna mig fortfarande, vem sparar på kuponger?

      DET framgick inte av CV´t när vi började gå på date 😀

     • Jag hittade också ett gammalt kuponghäfte i modern tid och log. Mindes doften av frihet när man fick nytt häfte och kunde åka vart man ville igen. Barndomens körkort liksom. 🙂

      Skall se om jag kan hitta en bild på en kupongfläta. Man vek varje kupong omsorgsfullt och satte ihop med en annan. Kupongorigami ungefär. Använda kuponger var hårdvaluta. Fråga honom.

 • Tittade för att se om yngste sonen skulle dyka upp på nåt övergångsställe, men icke! Och ja, det är märkligt för utsocknes att köra i Gbg, jag har kört mot enkelriktat och svettats och varit högljudd, och så dessa spårvagnar som man inte har en chans mot. Fast det är inte så kul att åka taxi heller, numer antar jag att alla har gps, men innan var det klart irriterande att sätta sig i en taxi vid centralen och chauffören vänder sig om och säger – ‘hur kör man dit?’ – i det här fallet Vasakyrkan, så inte alls långt ut i skogen liksom. Och jag sa, lugnt och fint, ja det är jag som nyss kommit hit och du som kör taxi här eller??

  • Är det en tröst att invanda Göteborgare kör mot enkelriktat med (iaf jag), med vilje. För att jag inte orkar köra omvägar och tycker att enkelriktat i den stan är ett skämt.

   Fniss…jo kyrkor i stan borde ju inte vara så svårt att hitta till, det medger jag.

   • Tina Johansson says:

    …fast jag var i Göteborg i december ifjol, och skulle åka taxi till Rondo. Taxichauffören visste inte var det låg. Eeh sa jag, vid Liseberg… Jaha, blev svaret. Vilken ingång?
    Vi höll på att komma fel ändå, så jag tvingade honom att göra en u-sväng, hehe.

    • Hur är det möjligt? Jag åker ju inte taxi i Gbg, hittar man inte till Rondo borde man inte få lov att köra taxi ens. Herregud, taxichaffisarna var ju bättre på 90-talet när de körde efter karta och inte hade GPS.

 • Alla klagar på köerna i den här Stockholm och jag håller med de gånger jag åker bil (kör inte själv).
  Men detta såg ju ut som en labyrint där man gräver upp, stänger av och sedan låter folk gissa hur dom ska ta sig fram… jag tror jag förstår varför många anser att Gbg är värre! Och av det jag ser på din tur så är nog teorin om tävling bland de anställda på Trafikkontoret rimlig, man kan inte ställa till allt det där utan att inse följderna!
  Men ditt språk var förvånadsvärt milt, har du gett upp eller var det för att du har publik? 😉

  • Googla Västlänken. Göteborgs trafikplanerings största idiotprojekt genom tiderna. Det kommer se ut så i ett tiotal år till (eller mer). Och INGEN vill ha den. Förutom byråkraterna ungefär.

   Näe, det var milt 😉 Först filmade jag lite här och där för att det var vackert väder, sen lackade jag ur på alla jääääääävla vägarbeten och bestämde mig för att filma officiellt…då blev jag len i truten.

 • Marie i Skåne says:

  Härligt att inte bara Malmö drabbas av vägarbetshysteri. Jag som Malmöbilist tycker ni göteborgare är otroligt vänliga och släpper fram en hur lätt som helst.
  I Malmö är det mycket tuffare, bara kag kommer fram så.

  • Jösses? Göteborgare är ju hopplösa. Det måste vara icke-göteborgare som råkat vara vänliga 😉 I Gbg väver man inte i trafiken, man KNÔR. Maken knôr extremt mycket och inser inte sin storlek och har gjort ett antal tabbar genom åren där han har försökt ta sig fram före lastbilar. Det är inte att rekommendera faktiskt. Fniss.

 • Köra bil i Gbg är rena straffarbetet och den slingan du körde är typ värst av allihop. Haha!

  Trafikplanerarna i den här stan måste dela med sig av vad det nu är de röker på dagarna, för jag vill också ha! Västlänken kommer bara att göra det ännu värre. Både under bygget och efteråt. Man tar sig för pannan och kör snabbt hem till kranskommunen där det är lugnt och fint. 😉

  • Ja! *morrar högljutt*

   Det “roliga” är ju att det verkligen ser olika ut på dagsbasis. Åker man en väg på tisdagen så har de flyttat den på onsdagen, så har det ju varit i alla år. Är faktiskt lite fascinerad över att det har gått att förvärra 🙂

 • Då jag kör eller åker mkt i tjänsten… är det lika intressant varje morgon vad dom kan hitta på för “kul” i vår stad…dessutom låter jag bra mkt mer när jag kör än vad du gör, bättre på jobbet än med med ungarna i bilen..eller 😉
  (Minns ett Dr Phil avsnitt där “vältaliga” förare…sades ha massa aggressioner inom sig – förstår inte alls 😉 )

  • Jag hade blivit borttagen från YouTube om jag hade filmat verkligheten. Eller fått en explicit lyrics stämpel. Därav min mildhet. Hör du inte allt undertryckt? 🙂

    • Du har redan hört det 😉 Ha då i åtanke att maken är…jamen ungefär tusen miljoners procent värre än jag. Med fler fula ord. Och då skall inte utgångspunkten vara min mildhet i det här klippet, utan som jag är i verkligheten.

 • Jag har aldrig kört bil i Göteborg men det du visar påminner väldigt mycket om vissa delar (stora delar) av Stockholm. Här älskar de också att ägna sig åt vägarbeten som gör en tokig. Vi har inte så många spårvagnar men desto fler bussjävlar som blockerar överallt tillsammans med vägarbeten och omläggningar.
  Undviker att köra i stan men om jag ska in till stan så tar jag bilen för jag hatar att åka kollektivt, och då svär och skäller jag inte så behärskat som du i filmen.

  • Jag LOVAR att Sthlm aldrig kommer i närheten av Gbg när det gäller vägarbeten och idiotiska trafikomläggningar. Det är tyvärr en tävling som Gbg vinner. För att folk på trafikkontoret äter magiska svampar hela dagarna. 😉

 • Ahhh människa du har en fantastisk röst!!! Spelar ingen roll att du var inne i en jaghatarfotgängareochcyklisterochbilförareochvägarbeten för jag blev glad av din röst iallafall 🙂 Påminner lite om Anna Mannheimer 😉

  • Nu driver du med mig va? 🙂

   Läste du inte alls att jag blev dissad för radio pga min skittrista och knarriga röst när jag pluggade till journalist?

     • Skit i det, det var säkert läraren som var så gammal och torr att det knastrade lite allmänt i hans öron mest hela tiden! För en skaraborgare lät det ljuvligt ( dock är skaraborgare aldrig ljuvligt att lyssna på

 • Det e fan därför jag aldrig kör själv i gbg… o om morsan kör o jag e kartläsare, så e det ändå jävligt svettigt…phuu… alla dessa konstiga vägar o vägskyltar..
  o en viss ställe fick man inte köra med dubbdäck på…
  vad e det för dumheter…

  • Man får inte köra med dubbdäck utan tillstånd i allén. De kunde väl åtminstone gjort som i Oslo, att man får köpa “åkkuponger” för dubbdäck i stan. OM de nu måste göra det alls menar jag.

 • Jag, mamma o ena syrran skulle hämta brorsdottern på centralen för x-antal årsen, före gps i mobilernas tid o inte hade vi någon vanlig gps heller, så vi hade bara en karta utskriven och syrran hade fått en muntlig vägbeskrivning med av exet, men vi irrade omkring bra länge innan vi slutligen hittade till stationen efter att stannat o frågat folk några ggr, dock inte jag som körde för då hade vi nog irrat omkring än idag 😉

 • Ha! Jag Är från Lidköping,eller ja strax utanför men skitsamma 😉 Så det borde bli lite mer info om den där lidköpingskärleken tycker jag 😀

 • Nyss kommit hem från labyrinten Centrala Göteborg och kvarter där jag inte är så hemma. När jag håller på att försöka trassla mig ut (i mörker dessutom) upptäcker jag plötsligt att jag kör mot enkelriktat… 😮

  • Ursäkta. Men nu gapflabbade jag. En stad där verkligen alla RÅKAR köra mot enkelriktad, för det gör vi, då borde hela trafikkontoret få kicken. Glad att du tog dig hem i alla fall 🙂

   • Jamenellerhur!? När jag tänkte på det efteråt kom jag fram till att enda sättet att lagligt ta sig ut från gatan där jag parkerat var att göra en u-sväng och köra tillbaka samma väg jag kommit in. Hur trafiksäkert är det??? De är inte kloka nånstans dom där nissarna och nissorna på trafikkontoret. Eller så har de satt ut skyltar och pilar enligt systemet “pin the tail on the donkey” med ögonbindel på under en julfest med öppen bar. :p

    • Hahaha…ja! Ungefär så jag har tänkt mig att de gjorde när de satte ut vägtullarna. Allt sker med ögonbindel under julfest med andra ord 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.