Ett litet tips till mina vänner på den ljusa sidan ;)

Ni som har iPhone alltså. Inte den mörka androidsidan (ja ja, jag har en Samsung också – som jobbmobil för att jag måste ha koll) som inte hajar storheten i det halvätna äpplet.

Idag släpps den senaste uppdateringen när det gäller operativsystem, iOS 8. En riktigt stor och bra uppdatering förutspår jag, men ju större uppdatering desto större risk för att det knasar och att man därmed förlorar allt man har på telefonen. Vilket i mitt fall är halva livet ungefär.

Så, dagens tips är alltså att absolut komma ihåg att säkerhetskopiera sin telefon FÖRE uppdatering. Mot iCloud eller var ni nu har valt att säkerhetskopiera. Skulle det vara så att uppdateringen buggar behöver ni inte gråta blod, svett och tårar, allt finns kvar och går att återställa.

Sprid informationen till vänner och fiender, kollegor och bekanta, de kommer tacka er om det går åt häcklefjäll. Det finns få saker som är så enerverande som att förlora allt i telefonen, och det är alldeles för lätt hänt att man blint litar på att allt bara skall fungera.

Och nu skall jag ringa Mona och tala om just det här för henne.

Det kallas förebyggande åtgärder.

iOS-8-Logo-2

0 thoughts on “Ett litet tips till mina vänner på den ljusa sidan ;)

 • Tina Johansson says:

  I’m on the dark side, and I love it!
  Alltså jag har Samsung och har inga funderingar på att byta.
  Men har delat på fb för att hjälpa alla mina iphonevänner!

     • Bra där. Men det är många som inte tänker på det 🙂 Klart du skall ha en sexa. Knepigt det där, varje år när det kommer ny är man svinnöjd och kan inte tänka sig att man skulle kunna bli mer intresserad, nu känner jag mig smått desperat efter en iPhone 6 plus. Jag tror att det är ngt jäkligt beroendeframkallande knark i elektroniken numera.

     • Fast Avvaktar lite tills folk hittar alla buggar & småfel innan jag ev byter upp mig, får bli efter Turkiet resan i vilket fall som

      Brukar säkerhetskopiera lite då & då, även om jag inte har mycket som jag inte kan återställa genom att installera om apparna igen på Ipaden

  • Sa hon som lite smått hysteriskt sa “MEN JAG KOMMER ALDRIG UPPDATERA UTAN ATT FRÅGA … ” innan jag ens hade hunnit säga “hörrö, det kommer en ny iPhoneuppdatering ikväll, bara så du vet att du måste … “

  • Ja! Du har så rätt. Och särskilt nu före tung uppdatering. Tror dock att en del lever lyckligt ovetande, även om ni (minus Mona) verkar orimligt smarta hehe.

 • Jag har lärt mig att göra back up med jämna mellanrum på Iphonen. Jag har både mitt privatliv och arbetsliv i den så när den bara la av i våras fick jag frispel. Min käre arbetskamrat Mr K, också känd som den-som-fixar-allt, tog med sig min Fån till Iphone-doktorn. Vid detta tillfälle hade jag ingen back up att falla tillbaka på så de timmarna det tog innan han kom tillbaka med min älskade fån var olidliga. Det visade sig att det var batteriet som drabbats av plötslig energi-död men allt jag hade i telefonen fanns kvar när de satt i ett nytt. Gick direkt hem och gjorde en back up.

  • Men det var då själva attan så stolt jag är över alla. Ingen som kommer klanta sig här inte. Det är tydligen min avdelning 😉

   • Jo jag… Har en iPhone som jag ringer och sms:ar med, skriver anteckningar, sakta men säkert lägger in to-do-listor (föredrar dock ännu papper och penna)… Orkar inte ta till mig all ny teknologi… Troligen för gammal… Men glad ändå! 🙂 PS fråga… Hur gör man backup på iphonen??? (Dum, dummare, dummast…)

    • Är du inte alls det. För gammal alltså. Eller dum. Gå in under inställningar och leta upp säkerhetskopiera (under iCloud tror jag). Min är på engelska så jag har lite dålig koll vad som står på svenska. 🙂

 • På tal om något helt annat så blir lite OT här nu i detta inlägget

  Har du läst om nya radarparet PH Samir och din Favorit GP gosade tydligen öppet 😉

   • Nu läste jag inte hela artikeln, men tror det var Expressen jag snubblade över det skvallret,

    Men hur e GP inblandad i PH ???

    Hörde på radion idag något om att GP verkade lite sotis på någon Aina ? och tyckte hon visade för mycket ben, för mycket rumpa o förmycket av något mer, men GP anser att hon har iaf snyggare ben än Aina och har minsann tjänat kosing på sina ben. Nu vet jag inte om jag minns allt korrekt men var något sånt här iaf

    • Eh. Detta måste undersökas för hon är absolut inte inblandad i PH. Och både Samir och Aina var med förra året, inte i år. Så oerhört förvirrande. Jag säger som Löfven “vi får sätta oss och kika igenom det här” 😉

 • Du är snäll du, som tänker på dina medmänniskor och manar dom att “köra” säkert!
  När jag äntligen skaffade en smart mobilsak i våras, så hade jag ju läst här och på andra ställen, och insett att äppel-manicker ska man akta sig för, dom är beroendeframkallande! Man är aldrig nöjd utan vill alltid byta (upp sig) till den senaste modellen, och sönder verkar dom gå jämt och ständigt också (fast det är väl mest datorer kanske). Så jag gick till den andra sidan. *duckar*

  Men jag reagerar fortfarande på att om jag ska installera en app typ Facebooks Messenger så vill dom ha tillgång till hela ens mobil-liv! Dom ska ha koll på kontakter, samtal, sms, kamera, mikrofon… när jag tänkte OK man har väl ändå inget privatliv längre, och försökte installera den så varnade Samsung för att jag installerade något som dom ansåg var farlig!
  Jag ligger fortfarande väldigt efter med säkerhetskopieringen, mest för att jag undrar vilka som man kan lita på (någon?) och vilka som tänker finnas kvar ett tag. Men eftersom jag kör med fel märke så är det ju ingen idé att fråga dig om sådant! 🙂 Någon dag kanske jag orkar rota lite i sådant, tills dess får jag leva farligt!

  • Hrmf igen. Och GISSA varför jag har en Samsung med? För att kunna hålla koll på kunder med android. Men jag tycker faktiskt inte att den är så himla imponerande som jag tyckte först. Äpple däremot, det är knark.

   Sidenote; problemet med android är att det är så rackarns dålig koll på appar och annat även om det blivit extremt mkt bättre, samt utrymme och att ha ett märke till allt i huset. Här snackar ju typ femton enheter med varandra. Utan krångel. Om man bara låter bli att hälla saker i dem.

   • Ja, jag förstår hur du menar. Själv har jag ju bara gamla begagnade datorer som inte pratar med varandra. Den enda prylen som är ny är faktiskt mobilen. Det där med appar är jag dessutom fortfarande dålig på, skulle behöva lära mig mer!

    Nu har jag ju aldrig ägt en äppelpryl, så jag kanske trillar dit fullständigt om jag testar… men jag måste ha råd att testa först! Jag vill ha en (stor) platta för att kunna använda dom bra stick-appar som bara finns för det märket… Det kanske blir något i framtiden. (Och jag känner alltså andra vars nya Mac-ar krånglar, lägger av och dessutom har det visat sig att backuperna inte riktigt fungerar (datan finns, men man kommer inte åt den) och dom har inte (säger dom) hällt något i datorn.)
    (Ja, jag är bra på parenteser! 😀 )

 • Eeeeehhhh…. jaha, nu måste ju teknikanalfabeten ställa en fråga som kommer få dig att himla med ögonen igen och sucka djupt. Sitter du ner? Här kommer den: Hur säkerhetskopierar man???

 • Jag har gett min 4:a till min mamma. Den börjar bli väldigt trött och vill jämt koppla upp sig mot min iTunes. Vilken försvårar appuppdateringar etc.
  Igår började jag med att kopiera alla kort å så funderade jag på att säkerhetskopiera. . Men vad tror/vet du, kommer jag säkerhetskoden bara hennes grejs på iTunes eller kommer hela problemet med? Tänker att jag ska installera om den, men frågan om jag ska säkerhetskoden å prova först å sen installera om igen helt om problemet kvarstår…..

  Ja det hör jag nog..
  Tack gör feedback

  • Fniss. Man får bäst svar när man pratar med sig själv?

   Jag skulle vilja säga att det är bäst att göra en fabriksåterställning om den är seg. Men jag antar att du menar att hon ärvt saker och kör på ditt Apple-ID och inte har eget? Eller?

  • Nu är du ju taskig 😉 bagarns barn och allt det där, jag var nonchalant teknisk och trodde inte det kunde hända MIG, för jag hade ju järnkoll…och det hade jag, tills de gjorde inbrott på båten 2010 och snodde dator, telefon och padda. Som jag inte hade backup på för att jag var dum i huvudet (eller nonchalant). Efter det har jag en miljard backuper, på allt…det är bara så orimligt tidsödande att återställa just datorer, är inte klart ÄN.

   Lyckades ju ändå, efter felaktiga instruktioner från Apple, bli av med all gammal musik på paddan. Då brann det i skallen på mig, tror jag skrev om det? Ställde en miljard säkerhetsfrågor till snubben på supporten som ville att jag skulle göra si eller så för jag trodde honom inte, men han envisades. Och hade fel. Då var jag inte rolig att prata med. 😉

 • Tänkte uppdatera min ikväll…självklart efter en säkerhetskopiering.
  Alltså, jag älskar iCloud!! Råkade radera hela skiten i anteckningar förra veckan och det är så himla underbart att man bara kan få in det igen helt automatiskt!

  Nå, hur mycket bättre blev det med nya uppdateringen???

  • Det absolut bästa är nog inte det som syns på ytan. MEN…hittills har jag konstaterat att det är kanonkalas att kunna skicka röst-sms. Att slippa sitta och knappa är ju både mer säkert och bekvämt. Det finns en hel hoper guldkorn i nya uppdateringen så jag är sjukt nöjd.

 • Själv har jag fått datastrul, min dator o mitt trådlösa nätverk vill inte alltid samarbeta längre ;(

  Har datorn vart avstängd ett tag så brukar nätverket funka, men om den bara vart i viloläge så funkar det inte, då brukar jag hacka in mig på någon av grannarnas olåsta nätverk så funkar nätet på datorn

  Däremot strular nätverket aldrig med varken mobil, padda lr ipod… bara med datorn =/

  • Routers behöver kärlek och uppdateringar. Kolla det. För det är rätt sällsynt att Mac bråkar med nätverk. Eller så smittas Mona.

   • Ehhm ehhm…… ja, den e väl uppdaterad typ aldrig sen jag köpte den efter jag köpte min samsung mobil så typ för 2 åren lr nåt sånt ☺️

    Får väl kolla upp routern imorgon när jag e ledig om den vill ha nån uppdatering glömmer liksom bort den :p

     • Sorry, skall genast älska den för den o datorn verkar inte gilla varandra nån längre tid inte ens med nätverkskabel… (Nej inte uppdaterat o älskat den ännu) uppdaterade datorn först vilket gick bra tills jag skulle uppdatera Safari sen ville de net samsas längre ;(

     • Fast nu ljög jag nog en smula, de ville visst samsas trådbundet iaf, såg bara först ut som om de inte ville men var bara lur :p

     • Nu var programvaran inte helt inaktuell iaf, hade iaf näst sista uppdateringen :p

      Men nu är den uppdaterad iaf, så får se hur det funkar lr rättare sagt fortsätter att funka för just nu funkar den iaf… känns nästan t om lite snabbare ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.