Dagens ungdom (det var bättre förr)

Här kommer fortsättningen på min midsommarafton. När det började växa håriga svarta vårtor på min haka och jag förvandlades till en bitchigare häxa än Pomperipossa. Jösses så arg jag var, i flera timmar dessutom.

När vi väl kom hem från veterinär och medicinhämtning en miljard mil härifrån gav vi ju upp allt vad midsommarfirande hette. Total resignering och soffhäng. Ända tills det började låta utifrån gården på baksidan, där vi låter hundarna ränna och vårt köksfönster vetter mot just innegården. Nu snackar vi inte innegård av storleken gigantisk hyresfastighet, utan snarare samma storlek som en större radhustomt.

Där stojades det. Och varje gång det stojades kände Liten och Stor sitt ansvar som stora farliga vakthundar som var tvungna att ställa sig på köksbordet och skälla ut stojarna med hela sin lungkapacitet.

Då skiter det sig med lugn, ro och soffhäng kan man säga. Och så blir man sådär generellt skitförbannad för att någon granne helt sonika har bestämt sig för att ha fest på vad som är husets gemensamma yta. Okay, jag var även trött och på sjukt dåligt humör också. Det gjorde inte saken bättre. Men är det verkligen så svårt att fråga (åtminstone informera) de andra hyresgästerna om att man tänker skräna som fiskmåsar och ha party från tidig eftermiddag?

Först smög jag på dem i fönstret för att kolla exakt hur upplägget såg ut.

photo 3(2)

Haja storleken på innegården? Den är inte stor. Dessutom går trappan i bild upp till dörren in mot trapphuset och precis innanför den är vår lövtunna ytterdörr. Så tunn att man hör om en vätte iklädd mockasiner smyger förbi. Man hör definitivt hälgångande 20-åringar i elefantskor.

Dessutom har vi vår bil parkerad på den där cementplattan som skymtar i bilden.

photo 4(1)

PYTTELITEN innegård. Ungdomar som där och då för all del var ganska lugna medan de satt och åt. Men kärringen här var irriterad över att de inte hade frågat.

Givetvis kunde jag inte hålla mig från att gå ut och fråga vad de hade tänkt sig med tanke på att just exakt ingen i huset visste om att de skulle göra ett hostilt övertagande av gården. Vi har sex lägenheter i huset, jag vet vilka alla i huset är, men jag kände inte igen ett enda ansikte. Så jag bara upplyste kidsen om att det finns vissa regler och om man har tänkt att ha fest på husets gemensamma utrymmen måste man fråga övriga hyresgäster. Och det hade de inte gjort eftersom vi inte visste om det. Jag var extremt övertydlig med att säga det i egenskap av hyresgäst eftersom de inte hade en susning om vem jag var och inte som hyresvärd. De var dessutom hyresgästen i mig som var jävligt irriterad på dem, eftersom det var vi som skulle bli tvungna att lyssna på dem under kvällen.

Men näe, det föll ju inte i god jord hos ungdomarna och jag har aldrig känt mig varken surare eller äldre. För det kom den ena mer korkade förklaringen/försvaret efter den andra. Framför allt av en tjej som var hyfsat stor i käften.

Först bad hon mig mer eller mindre vara tyst och låta henne äta “för hon var hungrig, hade minsann just satt sig med maten och faktiskt kört ända från Vänersborg” (som ligger mindre än en timma härifrån med bil, stackaren…efter en så lång resa måste man ju vara helt utsvulten?).

Sen “var det ju faktiskt midsommar och då behövde man ju inte fråga för då har ju ALLA fest”.

Efter det klämde hon ur sig, mitt i en färskpotatistugga, att hon minsann inte var hyresgäst i huset och att hon inte kunde ta något som helst ansvar.

Men vem var hyresgästen då, undrade vän av ordning (jag). Jo det var en grabb i sällskapet som hittills inte sagt ett ord. Eller rättare sagt, det var hans styvpappa som hade lägenhet här.

Då började det komma små rökpuffar ur öronen på mig. Men jag höll mig. Jag undrade dock vem som hade tappat styvpappan på huvudet när han tyckte det var en bra idé att låna ut sin lägenhet med tillhörande gemensam uteplats till en styvson, som knappt var torr bakom öronen, för att ha midsommarfest. Fast det sa jag inte. Jag föreslog däremot att de skulle flytta upp bordet (tomten fortsätter en bit uppåt och då behöver man åtminstone inte ha dem i knät om man själv vill gå ut och så stör det övriga grannar lite mindre).

Jomen det kunde de göra. SENARE. När de kände för det och hade ätit klart. På sina villkor. Och så kom den näsvisaste frågan av dem alla. En i sällskapet sa, i extremt snorkig-du-är-en-gammal-trist-kärring-ton, “jamen nu är ju en hyresgäst här, då kan vi ju passa på att fråga dig då om vi nu mååååste fråga de andra i huset om vi skall ha fest”.

Då rann det över. Och jag spelade ut kortet jag faktiskt inte hade tänkt spela ut alls. Mitt övertydliga svar blev:

“Jag föreslår att du inte sätter upp käft överhuvudtaget, för nu är det ju LITE jävla sent påtänkt att fråga överhuvudtaget när ni redan har startat festen. Sen är det ju inte bara en hyresgäst ni skall fråga, utan ALLA”

Med slutklämmen “Och en sak skall du och din stora käft ha jävligt klart för er, jag är inte bara hyresgäst, jag äger hela fastigheten – vill du fortsätta käfta med mig nu eller?”

Styvsonen som fått låna lägenheten försökte sjunka ner under bordet. De andra sa inte så mycket alls. Och jag var asförbannad på både dem och mig själv för att jag var tvungen att bli en arg häxa för att de var små bortskämda skitungar.

När de hade hämtat sig och möjligen insett allvaret i det försäkrade de att de skulle flytta bordet snarast, de skulle vara så tysta som små möss och de skulle inte bli sena för de skulle ut på stan.

Finemang. De flyttade bordet och höll en hyfsad volym.

Men de gick inte ut förrän vid elvatiden på kvällen. Och de var ett tjugotal skitungar.

Gissa hur många gånger 20 öldrickande midsommarfirare måste tömma blåsan under en hel kväll och därmed gå in och ut genom innegårdsdörren precis utanför vår ytterdörr?

Gissa hur mycket klampandet i trappan eskalerade i takt med alkoholintaget?

Gissa vem som satt i soffan som en 90-åring på ålderdomshemmet och pyrde av ilska medan hon muttrade “dagens jävla ungdom” hela kvällen?

Jag är en häxa. Verkligen en häxa. Och en surtant.

Men folk är pack.

På riktigt.

0 thoughts on “Dagens ungdom (det var bättre förr)

 • Kan nästan se rökpuffarna komma ur öronen på dig, speciellt när när den hungriga tjejen säger åt dig o va tyst 😀 😀

  Antar att du just då önskade att det inte var olagligt o slå någon annan 😉

 • Puh. Jag hann bli uppretad medan jag läste.
  Nu slapp vi sånt oväsen.
  Däremot har nån djävla idiot slagit sönder över 80 rutor på skolan här på området :/

 • Älskar. EXAKT vad jag skulle sagt och gjort. Fy f-n rugg-ugglevarning. Men ändå. Njutbart. För stunden. B.I.T.C.H. = Babe In Total Control of Herself. Heja!

  • Behöver jag ens påpeka att jag planerade att låta hundarna springa ute runt bordsbenen medan de åt? Det var plan B, konsten att lära kids regler och gemensamma utrymmen? Prova att äta medan två portugister (medveten sammanslagning av portugis/ligist) vill åt allt på bordet. 😉

 • Din blogg är woooow … följt den ett tag och fått mig många skratt. Schäferhundsägare som funderar på att byta ras såhär på ålderns höst … hälsn “surkärringen”

  • Men tyst har du varit, trevligt att råkas 🙂 Fast hund sådär allmänt är ju väldigt trevligt att ha. Oavsett om det är schäfer eller portugis. Eller ja, nu utgick jag ju bara ifrån att du funderar på rasbyte till portugis eftersom jag inte skriver om något annat. Du kanske vill ha…något annat? 🙂

   • Hundar är livets guldkant. Exakt så som du utgick ifrån så går funderingarna till en portugis. Läser på det jag hittar om rasen o som sagt följt din blogg sen jag flyttade ner till Götet för ngr år sen. Nästa gång du är på hundmässan SKA jag dit … :-)……….

    • Jag håller med. Hundar är ljuvligt. Tom när de stjäl ens kudde varje morgon och sparkar en ur sängen.

     Och varför kom du inte när vi faktiskt stod på mässan i vintras? Va va va? 🙂

 • Hehe, så häxan Surtant har varit i farten såhär i midsommar tider 🙂 Någon måste ju lära dagens ungdom lite vett & etikett!!
  Hoppas det går bra med Liten och att det läker!

  • Pungen börjar se bättre ut, men det förbannade fästingsåret blir ju inte bättre. Jag blir tokig. Men ett av två är ju en fördel antar jag?

 • En Annan Susanne says:

  Jag hade nog hållt mig ganska precis exakt lika länge utan att tala om vem man är…

  De kunde flyttat upp bordet utan knot första gången, det är det förbannade käftandet man blir skogstokig på. Inte att de sitter i trädgården. Tänker jag. Utan att vara vare sig hyresgäst eller hyresvärd.

  • Jamen JA. De borde faktiskt. Utan att jag behövde spela hyresvärdskortet. För visst är det käftandet (och litegrand att de faktiskt tog det för självklart att de ägde gården, hade de bara frågat så hade ingen sagt nej och ingen hade blivit sur – så jävla korkat).

 • När en tidigare granne lämnade sin tonårsson att ha ett rejält kalas vägg i vägg med oss och dessutom översvämmade dom förstås sin uteplats (2 dm från min) och vred upp musiken i takt med att dom fyllnade till, så försökte jag säga till – ganska vänligt – men det slutade med att jag gick in och drog ut sladden. Jo. Så du har en bit kvar.
  Nuvarande grannen har en tendens att dra upp volymen dom veckor hon inte har döttrarna där. Sent.

  • Vad är det för fel på folk? Vad sa de när du drog ur sladden?

   Jag satt inne och pratade med en kamrat och vi önskade att käftande tjej skulle råka trampa med sin vita midsommarsko i en hundbajshög.

   • Jag delar er önskan absolut. Vad dom sa? Inte så mycket faktiskt, för jag var rätt verbal. Och jag har hittills inte träffat nån som fortsatt mucka när jag blir riktigt rasande. En liten egenhet hos mig som även min man tycker är pinsam, fast han vill ju det ska bli tyst. Hå hå ja ja.

     • Det är helt märkligt, egentligen, för man får ju som man vill Om Man Är Övertydlig. Ibland ÄR det Enkla Ord och Korta Meningar som gäller, så bara är det. Behöver inte ens vara på ökad volym, kan minst lika gärna vara med sänkt volym och sänkt tonläge – med fördel kombinerat med svart blick över glasögonkant och under lugg.

 • En riktig rugguggla i klass med mig 😀
  Vi har en lekplats vid huvudkudden…
  Alltså ca 20 m från den och lekplatsen ligger i fyllstråket hem från krogen på natten. Då MÅSTE alla bli barn på nytt och börja leka innan de vinglar hem och sover.
  Åtskilliga är de gånger jag har ringt polisen, varit ute o frågat om de inte kan leka på dan som riktiga barn.
  Sambon brukar krypa ner under täcket och låtsas att han inte finns när jag går igång på skitungarna/fyllona. 🙂

  • Suck. Och dessa karlakarlar som sitter och skäms över oss. För givetvis var det samma reaktion här. Misstänker att maken (och kanske din sambo) är lite kluvna och både vill ha lugn och ro samtidigt som de gärna vill vara lika poppiga som de där som är ute och festar.
   Tough luck, man kan inte få allt här i världen 😉

 • Oh my gadd…det brann lixom till i huvudet på mig när jag läste! Vilken tyken mopsig liten brutta….arrrghhh…
  Go get them! Du gjorde helt rätt…
  Jag hade nog blivit så irre att jag hade bajsat under deras bord eller i deras skor eller något…..Moget va? 😉

 • Hahaha…tycker att detta var riktigt roligt. Jag har varit den där lite uppkäftiga bruttan.

  En midsommar tillbringade vi i Hunnebo och var i ett stugområde, vi var ca 20-25 år och kanske 15-20 pers om festade. När det var tidig kväll kom grannen in som hade huset väggivägg och bad oss att sänka musiken och försöka prata med “mindre” bokstäver då hans barn inte kunde sova. Då svarar jag: Du får la rulla in dom i rockwool!

  Jag var rätt poppis bland min vänner och har hört den kommentaren mer än en gång.

  Får väl hålla med din med tanke på att jag håller på att bli tokig på grannen som bor ovanför mig, deras dotter 3-4 år kan inte gå. Hon springer hela tiden och hoppar från stolar/soffan, ett förbannat dunkande hela tiden.

  Trevlig sommar på dig!

  • Det KAN hända att även jag varit lite uppkäftig i den åldern. Men jag har nog aldrig sagt en så klockren mening som att rulla in ungarna i Rockwool 😉

   Däremot kan jag ju tänka att OM man tar båten till något partyplejs på västkusten, eller campar/bor i stugområde, så kan man liksom inte räkna med att det skall vara låg volym och ingen fest. Det är ju bara korkat. Hela västkusten sommartid är ju en enda stor fest och det funkar ju inte att lägga båten utanför Röde Orm i Grebbestad och bli förbannad på allt oväsen. Då får man maka på sig. Men hemma i hyreshuset är det en annan femma.

   Sen är jag jätteglad att ingen påminner mig om hur arg jag var på diverse lösgående tanter förra sommaren som gnatade på mig om att Liten var liten och inte fick bada/kissa/helst existera. Då blev jag obstinat och 20 år igen. Den här sommaren tänker jag ta med mig Rockwoolmeningen. Särskilt när jag står och vaktar bryggan för norska båtplatsknyckare. Det är SVÅRT att vara medelålders tonåring 😉

  • Sån granne hade ett par kompisar med, fast jag tror snarare att de kastade studsboll med bowlingklot

   Vet jag vaknade tidigt några ggr när jag var där av ett boll dunk dunk dunk dunk, kan ju säg att var ju inte så jättepigg de gångerna heller med tanke på att vi hade haft fest….. fast o andra sidan klagade aldrig deras grannar på att de spelade rätt hög musik hela natten så kunde ju inte klaga på bowlingklotsstudsandet då heller

 • Här är en Surtant till, så jag står vid din sida och hejar på! 😀
  I den här stan får man höra att man inte ska bo i stan om man blir störd …

 • å tänk på mig då. bor i en liten etta med grannens balkong nästan i knät. där sitter gubben från 9 på morgonen till 03 på natten, hostar o rööööker. det stinker hos mig. bor i en etta så jag har ju bara ett rum

  sen har dom tvn på döhögt, sa till, då sa dom att jag skulle flytta ut min 120 säng i köket?????????? köket är jättelitet

  idioter

  • Jag hade mördat gubbjäveln. Men å andra sidan verkar han ju jobba rätt aktivt på att ta livet av sig själv om han hostar och röker hela dagarna. Säg till fastighetsbolaget, de borde ju faktiskt inte vara okay med det när det är såpass störande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.