Vad i hela friden är en förbundskapten?

Den enda sport jag har någorlunda koll på är handboll. Av den enkla anledningen att jag har spelat det. Och där händer det något, det är massvis med mål, hårda tag och en galen energi. Och det gamla landslaget med Slangen var sjukt bra. Där tar mitt sportintresse slut. Och med någorlunda menar jag verkligen någorlunda. Jag kollar om Sverige spelar VM-final. Jamen ungefär så.

Nu spelas det tydligen fotboll. Elva grabbar på en skiiiiiitstor gräsmatta som till synes helt okontrollerat springer omkring. Och det bara springs och springs utan att det blir mål. Sen gör Zlatan något magiskt. Och det hamnar på löpsedlarna.

Okay. Jag är väl lite tacksam över att maken inte är sportintresserad. För att sitta och tjoa till en fotbollsmatch är inte min kopp te alls.

Men till min undring. Hela vägen till Göteborg lyssnade vi på P1, och det var en kort intervju med Eric Hamrén. Han är tydligen förbundskapten för de där gräsmattespringarna. Och det är en match kvar som landslaget måste vinna för att komma till VM? Förlorar de den så får de inte vara med och leka med de stora grabbarna, plus att Eric får sparken. Eller snarare, hans kontrakt går ut.

Vad i hela friden gör en förbundskapten? Han är ju inte ute och springer med dem på plan?

Är han en snubbe som bara är sjukt bra på teorifotboll? En gubbe som spelar FIFA fast i verkligheten?

Och Snusk-Svennis var väl förbundskapten i England?

Jag fattar verkligen inte.

Nån som känner sig manad att förklara?

0 thoughts on “Vad i hela friden är en förbundskapten?

 • Han har kostym och pekar med hela armen och bestämmer vem som får vara ute och springa ihop med vem. Och så ritar han roliga kryss och pilar på en whiteboard innan matchen och försöker gissa hur de blå kryssen (vi) kommer att springa mot de röda kryssen (motståndarna) fast det kan ju ingen rimligtvis veta.

  Och ja, jag är med så långt som att vi har ett mål i baken och måste klå Portugal på tisdag. Men jag tänker inte titta. SÅ långt sträcker sig inte MITT intresse…

 • De enda förbundskaptenerna jag känner till är Bengan som var det när Slangen spelade och Staffan Olsson som spelade med Slangen… på den tiden kände jag igen majoriteten av landslaget också, det gör jag inte nu.
  Sen har vi det där andra spelet… när man ska sparka på bollen. Den kan jag nästan inget om, men jag brukar också titta lite på VM… ibland. (Och om det inte låter så hemskt som det gjorde när dom blåste i plasttrumpeter nere i Sydafrika.) Har aldrig funderat på vad den där förbundskaptenen gör, förutom att ta ut laget och bestämma vem som ska vara på plan och vem som ska sitta på bänken… Vi får väl se om du har några kunniga/intresserade läsare som kan förklara.

  • Du har god smak som har koll på handbollen. Men nu retar det ihjäl mig att jag inte vet varför de där förbundskaptenerna finns. De tjänar bra med stålar och är galjonsfigurer?

   • Jamen handboll är ju kul att titta på! (Du beskrev ju varför i inlägget! 🙂 ) Men det var väl Bengan som införde “gurkburk” så då är det väl det dom gör, förbundskaptenerna, lägger upp taktik och bestämmer hur dom ska spela… spelarna kommer ju från flera olika lag och i handboll går det ju så snabbt att man behöver veta var man har varandra…
    I det där andra bollspelet så behöver man nog också ha en gemensam plan och veta ungefär var man har varandra (även om dom brukar stå och titta sig omkring rätt mycket) annars så skulle det väl bli en ännu värre röra på planen än det brukar vara (i mina ögon).

 • Inte en susning, men tror det finns nog inom flera sporter. ..men skulle jag gissa så är det han som styr hur o vilka som ska spela och när de ska in på plan lr nåt sånt

 • Jag vet förmodligen ännu mindre än du om det däringa hittepåspringandet (handboll verkar inte mycket mer intelligent än fotboll i min bok), men kanske kan man jämföra det lite med en styrelseordförande i ett aktiebolag. Jag har alltid undrat vad en sån gör egentligen. Mer än sitter i möten och får hemskt mycket betalt.

 • En förbundskapten (FK) är som en tränare för ett lag – i detta fall ett landslag. Det är hen som bestämmer vilka som ska vara med vid varje match/tävling, på vilken position de ska spela (lagidrotter) och hur de (förhoppningsvis) ska spela. En FK ska ha koll på vilka som har den bästa dagsformen och ta ut laget/deltagarna efter det. Det finns FK inom alla idrotter (tennis, cykel, ishockey, dart, friidrott, badminton – you name it).
  Bengan var unik i sitt sätt att kunna få grabbarna på rätt humör för att prestera på planen! En lagom mix av lek, träning, skojsigheter och allvarsprat innan det drog ihop sig till match!
  Helt enkelt samma jobb som för en djuruppfostrare, tonårsförälder eller fru/sambo/flickvän – men oändligt mycket mer välbetalt och glamouröst!!! 🙂

 • En förbundskapten, vad gör man ? spelar, springar, tränar, nej bara med färgade uniform & halsband hänger i halsen går omkring. Om förbundskapten finns, vad hän då. de som betalar kr. 130 000 är bara JÄKLA IDIOTER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.