Jag glömde ju Väderöarna!

Eller snarare recensionen av besöket. Vi behöver ju inte prata om att det är vackert och att det är väldigt bohuslänskt, för det har ni ju redan sett, MEN det fanns ett par minus på resan som vi inte hade blivit informerade om innan.

Vi bokade ju sent, så för att vara schysst sa vi ju bara ja och amen när det fanns två platser kvar, detaljerna var hyfsat ointressanta, men ändå. Ni såg ju själva Värdshuset och ni såg småhusen på bilderna, de ligger på en av öarna. Väldigt nära ligger ett sund dit man ofta åker om man har egen båt, just för att det är förbannat vackert och nästa anhalt är England. Eller möjligen Danmark. Kanske till och med Norge. Det beror lite på hur man navigerar.

Vi hade alltså inte en susning om hur man bodde när man bodde på värdshus, det blev vi varse vid framkomst. Det skulle visa sig att de rara och röda husen innehöll tre, ganska små men otroligt fina, dubbelrum, och vi blev tilldelade ett rum i huset som låg närmast själva värdshuset. När de hyste in oss i rummen upplyste de om att det inte existerade nycklar och att inga rum gick att låsa. På en ö där det finns gästhamn, dit det går dagsturer och där folk vandrar omkring. Man åker inte dit för att sitta på rummet. Man åker heller inte dit för att promenera med handväskan över axeln. Det gjorde mig faktiskt förbannad att ingen hade talat om tidigare, eller att Värdshuset erbjöd sig att ta hand om väldigt viktiga och dyra saker om man nu hade velat det. För, och nu kommer kickern, vi blev inte inhysta samtidigt med de vi delade hus med och har fortfarande ingen aning om vem som bodde där mer än vi, förutom att de var grisar. Vi hade heller ingen aning om vilka som bodde där över natten eller vilka som drog hem igen med eftermiddagsfärjan.

Då kan man inte låta bli att fundera över vad som hade hänt om någon faktiskt gått in i rummet och tillskansat sig prylar. Hur hade värdshuset hanterat det? Och varför inga nycklar? Gissningsvis för att det är dyrt med lås och därmed svindyrt att ha många rum med olika lås. Med tanke på priset för en natt borde de ha råd med lås. Vi var ju där under lågsäsong och betalade 4500-någonting för oss båda för en natt. Det blir alltså cirka 2300 spänn per person. Det som ingick var frukost, lunch och middag och givetvis resan dit. En natt på hyfsat hotell i New York kostar en tusing, det gör såklart inte en natt på en ö under lågsäsong, vilket betyder att käket kostade 1300 spänn. Om vi hade varit i New York, vilket vi ju inte var.

Näe, maten kostade inte 1300 spänn. Middagen var kanongod, men bara förrätt och varmrätt, dryck ingick inte, ej heller dessert. Och det fanns bara en rätt. Till lunch fick vi däremot välja om vi ville ha kött eller fisk, men standarden på lunchen var inte jämförbar med den goda middagen.

Sådant irriterar mig. Vill jag lägga 1300 spänn på käk så hade jag inte åkt dit och ätit. Jag hade kunnat äta fyra gånger på finkrogen här i stan för samma peng.

Som bonus bodde vi som sagt med grisar som vi delade badrum med och vi misstänker att de kände varandra, eftersom de uppförde sig som om badrummet var deras och endast deras. I ett dygn levde vi med deras underkläder/badkläder på golvet och att någon smygrökte cigarr på dass.

Då brast det för mig, för jag älskar Väderöarna med en passion, så jag gick till receptionen för att påtala viss irritation i vårt rum. Mannen som verkade bossa på stället gav mig då svaret att “när man delar hus och ö som vi gör här så får man nog stå ut med lite”.

Fel svar. Man skall inte behöva stå ut med något alls när man betalar överpriser för att komma dit. Vi kommer såklart åka dit igen, men som vanligt i egen båt och det enda själva värdshuset lyckades med var att aldrig få oss som gäster igen. Någonsin. Då rekommenderar jag Ewerts Sjöbod i Grönemad/Grebbestad alla dagar i veckan istället.

På plussidan var då middagen och faktiskt boendet trots allt. För att rummet var mysigt och för att ön är vad den är.

Och mest plus får all personal, minus snubben som tyckte vi skulle stå ut. ALL personal, från de i servisen till de som körde båtarna var helt otroligt trevliga. Så trevliga att jag nästan friade, särskilt till en av tjejerna som jag inte uppfattade namnet på, för hon var bäst. Något som väger tungt med tanke på att all personal var otrolig. Personalen och middagen räddade stället.

Borde man åka dit?

Alltså, det gör mig ledsen att skriva att man inte skall åka till Väderöarna och bo där en natt. Men jag måste skriva det. Trots min inbyggda aversion mot att klaga. Men priset kontra konstigheterna när det till och med var under billig lågsäsong, så nej, då kan jag räkna upp så många andra bättre och billigare ställen med bohusfeeling. Men hjärtat brister av att skriva det, för Väderöarna är Väderöarna.

Eller hade vi bara otur? Knappast med priset och med nycklarna, men med äckliga kallingar på golvet, ja antagligen. Men det hjälper inte dessvärre, det var fortfarande för dyrt mot vad vi fick för pengarna.

Jag hoppas dock att personalen är välbetald och omhändertagen, och att de inte vill lämna ön, för de var bäst. Obeskrivligt bäst. Sällsynt bäst faktiskt.

0 thoughts on “Jag glömde ju Väderöarna!

  • Det är så trist när pengarna styr och man tummar på kvalitet. Tur att det finns de som ändå väljer att leverera service.

    Markattan

  • Bara för att de har haft turen att hamna på en fantastisk plats så ska de nog inte ta för givet att folk kommer dit till vilket pris som helst … och då menar jag inte pris i kronor!

    Och vad är det för människor som slänger underkläder och badkläder på golvet och går därifrån? Gör folk så ens när de är hemma? Ja, jag kan skala av mig kläder och lämna dem på golvet när jag kliver in i duschen, men jag plockar upp dem och tar med dem när jag är klar och går därifrån. Inte vill jag kliva över klädhögar ens om jag är ensam hemma (dessutom skulle jag väl bara tappa balansen och dratta på ändan).

  • Helt ok att du glömde Väderöarna-verkar ju inte vara så härligt att dela badrum med icke rumsrena idioter,kul att matoch dryck var bättre.MEN DET ÄR I.N.T.E OK ATT GLÖMMA BORT OSS I SOMMAR,…..Hur var det nu med -in sickness and health?Många kramar och hoppas att du saknar oss litegrann

  • Hej! Har tänkt skriva länge till dig. Saknar verkligen dina uppdateringar. Du är rolig och intressant att följa. Hoppas verkligen du vill fortsätta skriva.

  • Hej,hoppas allt är bra?Läste att du får ta sop eller glassbilen om du känner dig lite”krasslig” framöver….haha Här har det varits ute på en tour de Europé med ettrumåratt,men är tillbaka i Fra igen (bättre väder här)Och nästa vecka drar vi till Italien för att hälsa på kompisar.Skötom dig och hoppas du har lust att börja skriva igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.