Kan vi prata glasögon nu?

Förra året köpte jag bara ETT par nya glasögon. De gula och runda massmördarglajjorna. Det säger allt om hur värdelöst året var och det är ju vid den här tiden på året som jag brukar börja planera vårens inköp. Först funderar jag och sedan pratar jag med Annika som alltid fixar allt, trots att hon flyttade från den här lilla staden till en annan liten stad.

JO, förresten. Det här kommer ni såklart inte ihåg, men i somras någon gång skrev jag och frågade om någon visste om man helt plötsligt kunde få MER dubbelseende pga fibro fast jag hade glasögon på mig som fixar det. Men det var ju inte jämt, så jag relaterade det till trötthet istället för något annat. Sedan tänkte jag till, jag har tusen par glasögon, vilka är det jag ryckt åt mig när jag har satt mig i bilen och fått blunda med ett öga hela vägen till och från stan? De nyaste gula såklart, jag hade ju inte problemet före jag fick de glasögonen. Men det är lätt att bli hemmablind och tro att det är mer jävelskap i pipelinen än att vara logisk tydligen. Eller, till mitt försvar, det var samma optiker som gjorde de gula glasögonen som gjorde mina absolut första med prismaglas (så heter glasen som fixar dubbelseende) och såklart trodde jag inte att de hade gjort fel. För dubbelseendet blir aldrig bättre, det kommer bli sämre med ålder och visdom, men det vet jag ju. För att förklara enkelt, det finns en skala som mäter om man skelar inåt eller utåt och om det är på nära håll eller på långt håll. I den bästa av världar är man en nolla där, men jag är uppmätt till 12 totalt. För att inte göra ögonmusklerna lata justerar man inte max från början, dvs 12 då i mitt fall, utan man justerar så mycket så jag fortfarande orkar, men att ögonmusklerna fortfarande får jobba lite. Från början räckte det med 5 = 2,5 på varje öga. Sedan har vi fått gå upp till 6 = 3 på varje öga, inga konstigheter. Det är fortfarande långt kvar till 12.

När jag väl hade börjat misstänka de gula glasögonen åkte jag in till optikern och frågade. De kollade och det visade sig att jag av någon outgrundlig anledning hade fått totalt 4 = 2 på varje öga på de gula. Alltså! I ett halvår var jag lite skrämd, för dubbelseendet som samtidigt gav mig äckelmigränen har ju allt med fibron att göra, så allt som då blir en förändring till det sämre är ganska skrämmande. Och så visar det sig vara fel på glasögonen. Då blir man barnsligt glad, även om man inte kan låta bli att fundera över var siffran fyra kom från. Jag har aldrig haft fyra. Men jag har inte haft hjärta att fråga. Nu har jag ju fått nya fina och lika gula glas som jag inte ser dubbelt med. Jag ser som en hök nu. Gula glasögon ger ett detaljseende som en hök. Jag skulle kunna jobba som övervakningskamera.

I ALLA FALL. Nu skall vi prata om årets första glasögon som jag har hittat. Jag försöker välja mellan de här två. Eller typ tre, men ändå inte.

Det är något navy och seglarskor över dem, särskilt över färgerna. Hej nostalgi och mina första Docksides. Men det är skum form på glasen. Jag älskar dem ändå, dock vet jag inte vad jag vill ha för färg på mina glas i dem. De känns väldigt solglasögonaktiga och i så fall skulle jag nog vilja ha blå spegelglas. Eller silver. Väldigt oklart än så länge.

Sedan kommer nästa modell i färgkombination ett:

Svartvita och sjukt snygga i befintlig färg på glasen som är ljuslila. Skulle även kunna tänka mig ljusblå glas.

Färgkombo två på de här är ju en mix av båda modellerna.

Helt fel färg på de befintliga glasen, och här vill jag nog verkligen ha blå eller lila glas. Samma färg som jag har på pilotbrillorna från förra året, de som är lila upptill och rosa nedtill.

Det här är nästan det roligaste jag vet och både ett vårtecken och ett sundhetstecken, trots att vi inte ens tagit oss igenom januari än. Att köpa årets glasögon. Det är i och för sig ganska roligt att köpa skor också. Glasögon och skor, sådant man aldrig växer ur åt endera håll.

Så. Vad tycker ni? Och inga artighetsfraser nu, det var längesedan vi passerade det stadiet.

Eller ge mig lite helt nya idéer?

0 thoughts on “Kan vi prata glasögon nu?

 • Jag ser glasögon för olika tillfällen, de svart-vita är för sommarstad eller sommarfester, de sista för båt och hav, shorts och linne, dessa brillor ska ha solglas men jag vet inte riktigt färg. De översta har så speciell form att jag inte vet vad jag tycker om dem innan jag får se dem på dig, men även de bågarna ser ut som Dockside och båtliv för mig (precis som de sista).

  Hej förresten och god fortsättning. Roligt att du är tillbaka och skönt att höra att ni lyckades lösa era problem som du skrev om i förra inlägget. Mitt förra år har varit jobbigt, det går åt fel håll med mig, men jag har sluppit ha ett riktigt skitår som ditt år var. Nu hoppas vi på att det bättrar sig i år!

 • Åh härligt att höra ifrån dig, har saknat dig. Apropå glasögon så tänker jag automatiskt rosa till dig, du passar riktigt bra i den färgen.

 • Vilken tabbe med de gula glasögonen men skönt att det inte var dig det var mer fel på.
  Angående de andra så håller jag på de svartvita. Dock tveksam till färgen på glasen. Går det inte att få lite mörkare lila?

 • Om jag minns rätt så fyller du väl år idag ( dock lite osäker om det är idag) men säger Grattis och hoppas du får en toppendag iaf det är din födelsedag.

 • Ska man inte va gla på sin födelsdag…?Grattis du närmar dig the magic number.Vi har varit vid graven idag och firat en 100 åring.Hoppas allt är bra och du får en fin dag ❤️

 • Tänk att ha råd att köpa nya glasögon varje vår….. Jag har en bekant (sjukpensionär) vars glasögon gick sönder och som därefter bara hade ett gammalt par som hon fick ont i huvudet av. Ingen hjälp från soc. Ingen hjälp av familjen heller. Som tur var hade hon fina vänner som ställde upp. <3

  • Det blev inga i år trots allt, inte än iaf.
   Jag förstår att inte alla kan, men hur kan man inte få hjälp när de går sönder? Menar soc att man skall gå runt blind då? Det där fascinerar mig, HUR kan syn och tandläkare inte vara som vanlig vård, för det är ju ingen som ber om att se som en kratta. Kram ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.