Jag behöver faktiskt lite hjälp nu

Ni får skälla på mig för frånvaro senare. Det är illa när man till och med har en backlogg på bloggen, med saker jag borde berättat. I korta drag har den senaste veckan innehållit besök. Min kusin (i USA) med man och barn har varit i Sverige på sommarsemester som vanligt. Det är mysigt. Nu leker nästa generation på ön. Två pratar norska, två pratar engelska och två pratar svenska. Av de svensktalande är det en som inte pratar så mycket, eftersom han är fullt upptagen med att vara liten och bedårande. Allt det går att se på instagram och för att vara sådär himla snäll har jag lagt till instagram på bloggen så man borde kunna se det även om man vill fortsätta smygvägra Insta. Vi har varit på ön, ön har varit här, jag och systerdottern hade sleep over i stan. I onsdags kom även min faster och farbror från USA och då blev det lite mer middagar och cookie picking. Nu har hela gänget från andra sidan Atlanten åkt till Wien för att fira fasters och farbrors 40-åriga bröllopsdag. Som ung amerikan på 60-talet gjorde han militärtjänst i Frankfurt och den då unga svenska fastern jobbade som sjuksköterska på samma ort. Ljuv musik uppstod och han drog henne över gränsen till Österrike för att fria i Wien. Om man nu undrar varför hela gänget drar till Wien? Amerikadelen av familjen skall surra omkring i Österrike och Schweiz och de har mött upp min andra kusin med fru och barn där.

Efter att ha surrat just där kommer nästan alla tillbaka till Sverige för att bröllopa (funkar finfint som verb). Den kusinen med familj som var här i två veckor åker hem till USA och den familjen som mötte upp i Wien hakar på faster och farbror tillbaka till Sverige.

Låter det komplicerat? Tänk då på alla släktingar jag faktiskt har och alla kommer från ön ursprungligen. Vi var 180 personer på senaste släktträffen på just ön. Det blir många kakor som skall ätas och namn som skall kommas ihåg.

Men bröllopet då. Lite oklart varför jag gör en så stor grej av något som inte är mitt bröllop, men dels gillar jag bröllop och dels känns det som att det här är det sista “ungdomliga”. Sedan kommer det antagligen bara bli en lång räcka med begravningar blandade med något enstaka bröllop där jag kommer tillhöra di gamle. Bröllop är så jäkla kul, men jag har en känsla av att det kan vara lite opassande att ragga på snygg marskalk om det kanske är ett kusinbarn som gifter sig?

Jag får feeling för marskalkar på bröllop. Nu är det slut på det roliga.

Det betyder att jag vill vara urtjusig på mitt sista <dramatisk suck här> unga bröllop och jag har hittat orimligt många klänningar som är så snygga att man tuppar av. Hade jag inte varit så gift hade marskalkerna trillat omkring runt mig.

Kan vi hjälpas åt med klänningsvalen?

I den egna garderoben hänger bara svart och vitt, ingendera särskilt praktisk på bröllop (men bra att veta att jag är förberedd på begravningar), förutom min korallfärgade klänning med rosa flamingo på. Vet ni vilken det är eller skall jag ta kort på den? Har även de perfekta skorna till i exakt samma färger. Det är alternativ ett.

Alternativ två är en beige klänning i exakt samma färg som mina snorsnygga boots från af Klingberg. De högklackade och vikbara bootsen ni vet? Eller skall jag ta kort på det med? Det känns bara så himla beige. Det hade varit roligare att ha bootsen till något annat.

Sedan har jag dammsugit nätet efter mera klänningar. Det är inte alls särskilt betungande att göra. Vilka klänningar det finns om man är beredd att lägga lika mycket pengar som en halvny Volvo kostar. Och det är nog det jag vill göra. Hitta en smashing klänning. Skor har jag oavsett vad det blir upptill.

Alternativ tre då. Lite 60-talsmodell. Av alla hundratals klänningar jag tittade på inatt när jag inte kunde sova fastnade jag för en grön? Jag är inte grön alls. Förvåningens finger i häpnadens mun. Hur realistiskt jag än försöker tala till mig själv om just den gröna delen är jag fortsatt lika kär i den.


Det är inte bara modellen heller. Det går att få fem olika modeller i just det tyget och alla är lika snygga.

Åååååh!!!!

Alternativ fyra är en lite mer praktisk sak. Användbar till nästan allt och tyget verkar vara ett väldigt stretchigt som håller in och puttar upp på egen hand. Kanske inte världens festligaste tyg när det står microfiber?

Men den ÄR snygg. Urringningen skojar man inte med. Eller så är det just det man gör? Jag skulle vilja veta hur den ser ut på tant med några kilon för mycket. Nu dreglar jag lite på skärmen. Det där är ju helt klart den mest praktiska på hela min jättelånga lista. Den måste man kanske ha ändå?

Den sista som jag presenterar nu då. Inte så himla praktisk alls faktiskt. Dock så snygg att jag känner mig lite medvetslös. Måste bara poängtera att färgen är guld. I verkligheten ser det mer ut som guldlamé (det är det inte), det är alltså inte en mörkvit brudklänning. Det skulle ju vara olyckligt att sno åskan från bruden på hennes dag. Guldklänningar är fest. Inte brud.


Aaaahhhhhhhhåååååååhhhhhhhhöööööööhhhhhh! Kolla ryggen!


Dessutom är den viftig nedtill och limmar inte fast sig på rump- och lårcelluliterna. Magen är där den är. Det kan jag inte göra så mycket åt.

Kan vi prata om det här nu eller skall jag visa fler? De här är ju mina topp tre och de får mig att andas tungt allihop.

Nu vill jag att ni talar till mig och att ni även berättar vad jag skall ha för hatt eller coaff. För det vill jag verkligen ha.

Jag vill vara så snygg att jag åtminstone platsar på förstasidan i Strömstad Tidning.

_____________________
Uppdatering: Ni är ju hejdlöst ohjälpsamma hahaha. Eller så är vi bra på att tycka typ samma. Jag är ännu mer förvirrad nu och vill ha alla tre mer än någonsin, trots att jag inser att aaaaallt syns i den guldiga.

Men okay, kolla de gröna modellerna då. Jag har två stycken på första plats. Men jag var vänlig nog att inte förvirra er från början ifall ni skulle dissat den gröna helt. Det finns två andra tyger med, som borde tilltala mig mer, rent logiskt, men de gör inte det. När fan blir gammal blir hon grön? Lite som Häxan i Oz? Medan ni dreglar kan ni ju försöka gissa vilken som är min toppfavorit tillsammans med den jag visade här ovanför?0 thoughts on “Jag behöver faktiskt lite hjälp nu

 • Om bröllopet är mitt på dagen skulle jag köra på den gröna. Om det är senare och stor middag på kvällen så rekommenderar jag den guldiga.
  Jag kunde inte välja men min mormor tutade i mig att tidiga tillställningar skulle man han ha kortare klänning och senare långt.
  Förväntar mig bilder sen. 😀

  • Det är på eftermiddagen och fest på kvällen. Alltså det där med kläder är ju hopplöst. Jag är ändå hyfsat väluppfostrad och har rätt bra koll på vett och etikett, men det där med klädregler kan jag bara inte lära mig. Det går inte. Stört omöjligt. Den enda regeln som av OUTGRUNDLIG anledning sitter fast i huvudet på mig är att man inte skall ha vita skor efter Labor Day. Men det tror jag tillhör kategorin dödsförlegad regel?

   • Men det är ju perfekt. Den gröna på bröllopet och den guldiga på middagen! Saken är löst.
    Vita skor är oftast, inte alltid, inte särskilt snyggt. Jag tycker fötterna ser ett par nummer större ut i den färgen. Och det där med Labor Day gäller väl bara i de engelskspråkiga länderna. 😉

  • Jag vet inte? Möjligheterna är ju oändliga och klänningen ser olika ut med olika skor. Tror slingbacken eller mina andra svarta högklackade till den. Jättekonstigt att bli lockad av något grönt (fastjagvillhaallihop).

 • Klart du ska ha den gröna. Den är såååå snygg o jsg gillar heller inte grönt. Den guldiga är “to die for” men det slinkigs materialet kommer visa ALLT så det går varken att ha trosor under eller äta för tyget kommer lägga sig som en andra hud.

  • Skall jag visa alla modeller den gröna finns i? Den här gillar jag bäst ihop med en annan. Men det är inte lätt när typ alla är lika snygga.

  • Sant. Men det gör de guldiga meeeeed. Om man har Spanx? Microfiberklänningen då. Ingen som gillar den? Fan, jag vill ha alla tre och jag vill gå på baltillställningar.

   • Den guldiga tycker jag är mer bal eller gala, att glida runt i och vara oerhört snygg. Om det inte är ett bröllop med sådan klädkod (var bjuden på ett sådant, firandet var på ett slott och då hade den typen av klänning varit perfekt, jag kunde tyvärr inte gå) så känns den lite för mycket. (Men vad vet jag som nästan aldrig går på bröllop. 😉 )
    Jag gillar inte urringningen på microfiberklänningen och vet dessutom inte om den är så mycket bröllop för mig, mer snygg på jobbet eller affärsmiddag. Kan vara färgerna. Skärningen och blockningen är snygg, men jag vill gärna fylla i ringningen något …
    Av de gröna tycker jag bäst om den du visade först.

 • Bokhandlerskan says:

  Den guldiga är helt otroligt vacker… men jag instämmer med de andra här; den gröna!!! Mums, så läcker!!!
  Tror inte riktigt på hatt till denna – eller har du bilder på snygga alternativ där också?

 • Vän av ordning undrar ju vad det är för klädkod på bröllopet? De där täcker ju in kavaj, mörk kostym och högtidsdräkt… Så valet borde ju vara lätt utifrån klädkoden

  Kan jag få tigga en liten länk till den gröna för den är så vacker, så vacker!! (och krasst kan du ha den både till kavaj och mörk kostym!)

 • Absolut den gröna! Och JA, jag vill se de andra modellerna i det tyget även om jag har förkärlek för 60-talsmodeller (även 50-tal går bra). Tala gärna om vart jag kan hitta den underbara klänningen, Tack på förhand!

 • Den gröna med v ringning som du visade först. Den med långa ärmar är för präktig och blir tantvarning på, den längst ner är jätte fin med korta ärmar men oxå lite för präktig.

  • Det är just nummer tre i raden som är lika mycket favorit som den fööööörsta jag visade. Visst är båda klänningsmodellerna lite 60-tal? Så hiiiiiiimla snygga i alla fall. Men jag undrar vad brist på helkroppspegel (vi har fortfarande ingen på torpet) har gjort med min hjärna. Bara tajt och slimmat. Omvänd bulimi, jag tror att jag är smal. Det är jag inte.

 • Den gröna, utan tvekan. Med kort eller lång ärm, vilket du föredrar. Den guldiga verkar hur svårburen som helst, släpar i golvet och så ryggurringningen på det; blir nog väldigt svårt att känna sig bekväm i på festen. Spandex går bort i alla lägen; man vill väl kunna äta för att inte tala om andas!

 • Gillar den gröna, men tror, förlåt, inte den funkar för dig – finns den i blått eller hallonrött/kallt rosa tryck så skulle den vara kanon.
  Modell på den “inte grönt på dig” är nog nr 3 av 4 – en snygg sjal/cape till så år du homefree dag som kväll.
  Kram

 • Självklart den gröna, men det var kanske inte oväntat att jag skulle säga det. Jag ska också på bröllop, var hittade du de gröna jag behöver klänning?

  • Tur att du har kamrater som går in och kommenterar på din blogg och talar om att du lever så man slipper oroa sig till döds. Hur går det?

   Jag vill ha nummer tre 😉

  • Herregudihimmelen så snygg den var. Och blå. Men jag oroar mig lite inför att bli en volangmänniska för nu tycker jag det är dösnyggt!!! Tack för tipset. Inte lika roligt att den inte fanns i min storlek.

 • Den första eller andra gröna, hur snygga som helst och perfekta för bröllop. Går dessutom att bära på alla andra sommarfestligheter sen – dop, examen, konfirmation, födelsedagsmotagningar.

  Den guldiga hade jag hoppat om inte klädkoden var allraminst smoking, helst frack. Nog risk att man får lite sneda blickar om man kan uppfattas överglänsa bruden rent bokstavligen också, även om den inte är vit.

  • Ska man följa traditionell ettikett (vilket man förståss gör som man vill med, men kan vara bra att känna till oavsett så man kan förklara varför man skiter i det) är det inte lämpligt med huvudbonad till den guldiga. Hatt bär man nämnligen eg bara på tillställningar som börjar dagtid, och guldklänningen är en utpräglad aftonklänning. Och att byta klänning mellan ceremoni och middag bör nog också vara förbehållet bruden i så fall, det gör gäster inte ens på kungabröllop.

   Till de gröna skulle dock en fashinator passa ypperligt! Accessorize har fina och fanns sist jag kollade i Göteborg. Denna: http://eu.accessorize.com/view/product/eu_catalog/acc_19,acc_5.33/1919570400 eller denna: http://eu.accessorize.com/view/product/eu_catalog/acc_19,acc_5.33/1919550400 kanske?

   • Och det är naturligtvis inte meningen att låta snutig, förlåt! Menar verkligen att man gör som man vill med sånt, och mycket är förlegat, men just bröllop kan få små miniribbing att poppa upp på de konstigaste ställen, så det kan vara bra att i alla fall veta *varför* man får sneda blickar från brudgummens gammelfaster Magda. Det tenderar att göra dem enklare att ignorera än om man tror det har med kjolen-fast-i-trosorna eller spenat-mellan-tänderna att göra.

    • Hahaha, nej nej nej, du lät på intet vis snutig. Inte ett dugg. Jag gillar om någon talar om ifall man har spenat mellan tänderna. Du som har koll, vad säger protokollet om svarta pumps till sådan klänning?

     • Svarta pumps går utmärkt! Till allt faktiskt, jämt. Eller ja, ska man vara riktigt, riktigt konservativ bär man skor i silver eller guld till frackklänning, men det tror jag inte någon är längre.

   • Jag misstänker att det är brist på bal i mitt liv som gör att den guldiga lockar, för egentligen ser jag med att den är mer åt röda mattan-hållet. Men jag är helt värdelös på klädkoder. Jag lyssnade inte alls på de kapitlen i böckerna, så berätta mer? Jag är verkligen intresserad.

    Kan man inte bara börja ha mer baler och sådant? Jag tror att världen hade varit vackrare om vi hade mer guldiga baler? Med hatt.

    • Vill man gå bal rekommenderar jag engagemang i universitetsvärlden eller det militära. Så så klänge en omskolning och karriärbyte inte är på tapeten kanske du kan skaffa dig en officer vid sidan om? Maken visar säkert förståelse om han bara slipper klä upp sig själv. Personligen rekommenderar jag flottan, snyggast uniformer och bäst fester.

  • Kan inte du förklara klädkoderna i detalj? Det driver mig till vansinne att den informationen inte stannar i huvudet. Det är kostym som gäller. Snäppet över valfritt. Men klänningarna är så fiiiiina (jag kan ha överdoserat Say yes to the dress?)

   • Nu är ju sånt här lite onödigt komplicerat men jag gör ett försök att få med grunderna, så får du fråga om det som är oklart sen. I Sverige har vi i princip fyra klädkoder, och nu fokuserar jag på vad som gäller i bröllop/festsammanhang snarare än typ tillställningar med jobbet. Kavaj, mörk kostym, smoking och högtidsdräkt/frack. Naturligtvis utgår man alltid från männens klädsel…

    Kavaj innebar tidigare mörk kostym men är numer en egen, något mer casual klädkod. Vanligen menas hel kostym, men den kan vara ljus eller på annat sätt något mindre formell än den traditionella mörka kostymen, i utpräglat informella fall (sommartillställning på bryggan) går det bra med chinos och uddakavaj. För kvinnor vad du skulle ha på dig för att gå ut och äta middag, typ. Enklare klänning eller byxor och snygg topp. Den svart/vit/beiga och den kort-korta gröna ovan skulle jag säga är kavaj-klänningar.

    Mörk kostym är just det, mörkblått är mest formellt korrekt men mörkgrå duger också. Omönstrad kostym, vit skjorta, diskret mönstrad slips eller fluga. Daglig dräkt om man i yrket har tillgång till uniform. Den vanligaste klädkoden för bröllop, skulle jag tro, och för damer gäller ungefär vad man tänker sig ska gälla på bröllop. Utpräglat festfin klänning, men ej hellång, för mycket glitter eller glam, eller byxor och överdel i utpräglat festligt tyg och skärning. För bröllop inte för kort, urringad eller bar upptill (i synnerhet om bönelokaler är involverade) och som du själv är inne på inte helsvart eller -vitt. Rött går dock utmärkt, och hör sen. De övriga gröna klänningarna passar in här.

    Smoking – precis vad det låter som, svart med vit skjorta och svart fluga och, om det används, gördel. Vit jacka i tropiska klimat, i övrigt är utrymmet för egna initiativ noll och intet. Liten mässdräkt för uniformerad personal. Kvinnor bär lång klänning i utpräglat festfint tyg, dock inte allt för bart upptill eller för voluminöst nertill. Guldklänningen är en klockren smokingklänning.

    Högtidsdräkt/frack – tidigare vad som gällde om klädkoden inte specificerades på inbjudan, dock inte numera… Det finaste av det fina, nobelfest. Frack eller stor mässdräkt för män, full aftontoilette för kvinnor. Hellång klänning i siden/sammet/taft/you name it. Ju mindre upptill och mer nertill desto finare. Fram med de ärvda juvelerna – eller fuskvarianten. Alla får bära tiara. En klädkod nordeuropa är rätt ensamma om, och kanske därför lite extra förvirrande – frack förekommer i princip bara på vissa synnerligen namnkunniga universitet och i frimurarkretsar i den anglosaxiska världen, som vi ju normalt hämtar inspiration ifrån. Där stannar det annars vid smoking.

    Undantag: Folkdräkt är alltid rätt, liksom daglig dräkt. Från kavaj till högtidsdräkt.

    • För övrigt kan tilläggas att hatt bärs dagtid till klädkod kavaj eller mörk kostym, dvs om vigseln börjar innan klockan 14 om man ska vara petig, innan 15-16 om man inte är det. Har man hatt tar man dock inte av den för att klockan slår tre, och inte heller i kyrkan om man är kvinna. Hatt bärs aldrig till smoking eller frack eftersom det per definition är aftonklädsel.

     • Nu är jag sjukt impad. Hur vet man allt sådant? Eller snarare, hur vet du allt sådant? Och folk säger att man lär sig av att läsa bloggar. Snicksnack, man lär sig av att skriva bloggar för att man har svinsmarta tjejer som pratar tillbaka i kommentarsfältet. Herregud, det enda jag visste var relaterat till vita skor och är inte ens en svensk klädregel. Lär mig mer? Vill du hålla mig i handen och shoppa med mig?

 • Den gröna klänningen, med en lite nättare coaff. Då klänningen är åt det lite “skojigare” hållet med sitt tryck, tycker jag att en coaff som inte blir så “stel, högtidlig” är passande.

 • Åhåhåhåå, den näst sista gröna, med lite volangkant längst ner – SÅ snygg! (Använde jag just “volang” och “snygg” i samma mening? Är ingen volangig människa men älsk på den klänningen!) Eller den gröna du la upp först. Också superfin, men lite flickigare. Spänningen är olidlig, vad ska det bli?! 🙂

  • Jamen jag VET. Det är de två som är i topp här med. Och de har volanger vilket inte stämmer alls. Och grönt. För min del existerade inte grönt förrän jag såg de här. Vi kommer såklart prata mer om det här.

 • Jag röstar för den gröna i 60-talsmodell, toksnygg!! (var hittar man den förresten?) Tänk bara vad du kan gå loss med accessoarer!

  • Grön nummer tre är apsnygg. Så även den första jag la upp. Båda lite 50- och 60-tal. Det är nog inte varmt här heller, kanske ungefär lika varmt som i Småland? 🙂

 • Nu vill bloggen inte låta mig nesta fler kommentarer så jag fortsätter här: man har en klassiskt skolad mor, lägger allt för stor del av studietiden på mycket gamla studentföreningar vid ännu äldre universitet, och när man likt förbannat tvingas ut i arbetslivet så småningom så flyttar man i hop med en av de där officerarna så balklänningarna får fortsätta komma ut och lufta sig några gånger per år. Det gör jag gärna! Läst bloggen i flera år nu tror jag, med stor behållning, men inte tyckt jag haft så mycket att bidra med tidigare. Det här kan jag ju dock någorlunda.

  • Nu dog jag av avundsjuka. Kan inte jag få vara stand in för dig på någon bal? Inte en endaste liten balusling har jag varit på i hela mitt liv. Inte ens studentbal för det var inte i ropet just då. Jag har ett uppdämt balbehov. Därav den guldiga klänningen.

   Jag är väldigt glad att du bestämde dig för att delge kunskaper här, här pratas ju mest trams (mest från mitt håll) och det är det jag älskar med bloggen, att det alltid finns ett gäng att prata skit med. Så jag tycker du skall prata vidare.

   Vita skor förresten. Det kan man väl ha året runt numera. På loaferstiden minns jag hur man längtade. Nu styr vädret?

   • Just nu är det mer jobb än bal, men jag kan ju alltid föreslå dig nästa gång nån av karlns kollegor saknar date? Eller så får du tvinga med maken i nån av de ordnarna, de brukar också ha baler. Då behöver han nog dock klä upp sig oftare än du.

    Trams är i och för sig svårt underskattat, i min mening. Kanske ska bli lite högljuddare då.

    Finns inte några riktiga regler för vita skor i Sverige, förutom att det kanske inte är vidare formellt. Det antas väl ge sig lite själv med tanke på just vädret. Vita skor ska väl helst vara just vita i mer än fem minuter…

    En tre-fyra stycken i alla fall, man kan ju inte ha samma klänning på två tillställningar i rad… Och på jakt efter ytterligare en, så får man fråga var du hittade den guldiga? Svårt att hitta snygga balklänningar som inte ser studentbaliga ut, jag tenderar att föredra stasser med ett visst vintageglamourskimmer.

   • Fast nu trillade det in en inbjudan till en tillställning i utländsk tillika multinationell regi, och jag kan för mitt liv inte räkna ut vad de förväntar sig att jag ska ha på mig? Är det så här folk alltid känner när de konfronteras med klädkoder? Det är ju fullständigt hopplöst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.