Det går att överdosera juice faktiskt

Om man nu inte trodde det. Men det gör det.

Gårdagen spenderades med tre bärpåsar frukt, grönsaker och råsaftcentrifugen. Och med senaste boken (har ni inte läst Ingrid Hedström kan jag varmt rekommendera hennes böcker).

Jag gjorde juice och låg på divanen och kände mig asnyttig medan jag läste. Jag tog även kort på juicerna, men de ser så himla osmakliga ut att de inte får vara med. Den godaste juicen såg ut som att någon hade tagit en rejäl fylla på Pisang Ambon och sedan kräkts. Det borde rimligtvis finnas ett sätt att få dem att se lika goda ut som de faktiskt är?

I alla fall. Den godaste blandningen var galiamelon, kiwi och blåbär. Den godaste rena juicen var på enbart vindruvor.

Nu vet inte jag om alla tycker som jag förstås, men om jag törstig på sommaren finns det inget godare än att trycka i sig iskalla vindruvor i mängder. Istället för att dricka något. Jag har velat göra saft på vindruvor i evigheter pga det och nu är det gjort. Ett paket druvor blev lite drygt en dl saft, nästan två dl. Väldigt koncentrerad saft. Kan med fördel blandas ut med jättemycket vatten. Läbbigt gott och DET skall bli min sommardricka. Som jag skall dricka druvor till sommaren.

Sedan gjorde jag även blåbär, ingefära och äpple. Det var egentligen gott, men det hade helt klart blivit godare om jag inte hade överdoserat ingefäran så mycket att jag trodde att jag drack sushi och det brann i käften på mig. Den toppade jag med ingefära och apelsin. Ingefäran smakade inte så mycket i den sistnämnda, men det tror jag mest beror på att jag hade dödat smaklökarna igen med ingefäran i den föregående. Slutligen päron och vattenmelon.

Efter alla juicer kände jag mig löjligt nyttig, sund och frisk med inställningen att det här skall jag fortsätta med så jag blir 150 år och aldrig mer förkyld.

Sedan blev jag kissenödig. Av förklarliga skäl.

Slutligen fick jag ett enormt tuggbehov och tryckte i mig en semla.

Idag är det måndag. Jag har inte så mycket att säga om det, måndag är måndag. Men jag råkade väga mig idag och nu skall jag absolut fortsätta med min juicediet, sans semla. Den saken är klar.

Nu vill jag ha alla bra smoothie- och juicerecept ni har och så delar jag såklart med mig av mina mer eller mindre lyckade varianter.

Och så undrar jag vad i hela friden chiafrön är och vad man kan ha dem till. Jag råkade köpa sådana med i min nyttighetsiver när jag köpte alla frukter och grönsaker, men jag har ingen aning om vad man har sådana till.

0 thoughts on “Det går att överdosera juice faktiskt

 • Du har en fantastisk förmåga att balanser tillvaron; först en massa juice och sedan en semla. 😀
  Det lät gott med juice och jag som gillar kolsyrat vatten, smaksätter ibland vattnet med frukt. En favorit är blodgrape, som jag inte pressar utan skär i småbitar och låter bitarna ligga i glaset och fyller på med bubbelvatten. när jag har druckit upp vattnet så slafsar jag i mig fruktbitarna i botten, de är då lite kolsyre-bubbliga och väldigt goda.

  • Balans är faktiskt viktigt

   Det där gav mig en bra idé. Jag tycker ju inte om vatten. Alltså rent vatten, oavsett om det bubblar eller inte, men smaksatt vatten är gott. Vindruvor och bubbelvatten måste ju vara fantastiskt? Och några frysta vindruvor som kylklamp i vattnet. Mmmm!?

 • Tina Johansson says:

  Man kanske ska köpa en sån däringa apparat! Vi har en vinranka hemma som ger vansinnigt goda (men såklart inte kärnfria) druvor! Tänk att kunna göra juice på dem!!
  Släng du i nån tesked chiafrö i smoothisen så blir du nog 200 år. Men man ska nog inte käka mer än ett par msk per dag tror jag. Jag gör chiagröt/pudding på kokosmjölk chiafrön och lite hallon som får stå i kylen över natten. Mumsfilibabba!

  • Fast jag tror att maskinen fixar att sortera ut dem. Den klarar ju tom att skippa äppleskalet? Kiwin körde jag med skal och den kom ut ren den med. Det är ju perfekt med egna druvor då ju?

 • Äpple och ingefära…funkar även gott varm 🙂
  Morot och Apelsin.

  Jag gör ibland lite chia”gröt”…lite mjölk 1,5-2dl mjölk, 2tsk Chia och lite bär. In i kylen över natten och på morgonen har du en chiaröra.
  För att få i dig det nyttiga ämnen i chia ska de krossas (samma som med linfrön) annars ger de lite bara mättnad och fart på magen 🙂

  Andra bra och nyttiga recept, även med chiafrön, hittar du på http://www.majaskitchen.se

  • Man måste alltså göra massa besvärliga saker med dem? Men varför får man inte äta så mkt per dag? Kan man överdosera sundhet på riktigt alltså?

   • Äter du för mkt så “rensar” det kanske ut för mkt!? Blir ju som ett geléhölje runt fröna så att det blir gliiid i systemet..

    Sen är det inte besvärligt alls, häll i mjölken rör runt, ställ in i kylen. Plättlätt!

 • Jenny Lundeqvist says:

  Morot, apelsin äpple och lite ingefära!
  Eller morot äpple, stjälkselleri.
  Renset du får ut är gott i mjuka kakor eller häll ner i köttfärs och gör pannbiff!!
  // jenny

 • Godaste jucien ever är på ren vattenmelon. Gjord på solmogna vattenmeloner……

  Gdaste smoothies;

  Bananer
  Nästan helt tinade jordgubbar
  youghurt

  Mixa och drick. Funkar med färska jordgubbar men övertinade jordgubbar blir så “otäck” konsistens på jordgubbarna……

  Ingefära + lemongrass
  Citron + ingefära

 • Mums vad det låter gott!!
  Jag gör chiapudding ibland, men jag har inte vetat att man bör krossa fröna. Jag blandar dem i minimjölk och så har jag i lite vanilj eller kardemumma. Gott!

 • Köpte chiafrön före jul, men har inte vågat prova. Nu är det dags! Sån där pudding låter riktigt gott. Kanske ett alternativ till Lindahls kvarg? (Som jag äter med en blandning av nötter och frön. Jättegott.)

 • Blötlägg chiafrön över natten. Då får man tydligen ur nyttigheterna bättre. Mycket proteiner bl.a.
  Frysta bär. Jag gillar hallon, jordgubbar, mango och blåbär i olika kombo.
  Mogen banan. En klutt honung. En sked kokosolja. Lite cashewnötter. Äggvita (finns på flaska). Skvätt yoghurt (inget måste om man vill ha mjölkfritt). Spenat, har en påse i frysen. Några skivor ingefära. Skiva den annars blir smoothien hårig.

 • Två skalade apelsiner
  Två rengjorda morötter
  En rengjord rödbeta
  En bit ingefära
  Ett par vitlöksklyftor

  Du blir aldrig förkyld igen

  Markattan

 • byggareBobsmamma says:

  Ligger stt par dar efter i blogggen ( dvs no internet). Men läser ikapp nu. Frysta vindruvor (helst då kärnfria) skitgott. Äter som godis på kvällarna (“diet “:-( ). Ta bara ut ett tag innan så de hinner tina lite. Jättegott

  • DET lätt också gott. Jag tror att jag skulle kunna leva på vindruvor sommartid (även lite vintertid med), men jag gör ju inte det. Vilket syns på vågen. Bah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.