Apropå böcker

Jag blev ju å det bestämdaste avrådd att börja läsa Backmans senaste bok om Britt-Marie, eftersom PGW hade hunnit börja läsa före mig och jag hade tänkt läsa samma kväll som min ömma moder fick respass. Jag hade ju längtat efter att läsa boken, men blev förvarnad att det fanns vissa likheter mellan ömma modern och just Britt-Marie och att jag i chockvågorna efter att min hjärna just hade imploderat kanske inte skulle se det humoristiska i Britt-Marie.

Det var ju fint tänkt och jag lydde.

Sedan gick ett par dagar och vilopulsen gick ner från 500 slag per minut till möjligen bara 200 slag och jag kände mig redo. Britt-Marie fick helt enkelt följa med till sängs, det fick bära eller brista liksom.

Alltså.

Jag är lite lite mållös. Men efter att ha läst hans andra böcker så vet jag ju att igenkänningsfaktorn generellt är ganska hög. Jag vet ju till exempel precis vem Ove i bekantskapskretsen är, men i det här fallet börjar jag misstänka att Backman faktiskt har använt ömma modern som förebild för karaktären.

Nu har jag visserligen bara läst 83 sidor, men om jag skulle nödgas kategorisera ömma modern så spenderar hon alldeles för mycket tid åt att fundera över hur andra människor lever sina liv och framför allt irritera sig på det. Och de förtäckta förolämpningarna. Avdelningen saker man borde göra och om man inte gör det bör man känna sig lite halvusel, som till exempel om ens hobby råkar vara dataspel istället för golf, för det vet ju alla att golf i alla hänseenden är en mycket bättre hobby än dataspel. Spelar man golf får man motion. Och frisk luft. Medan dataspel enbart är av ondo eftersom man varken får frisk luft eller motion. Att sedan andra hobbies är båtliv (frisk luft) och hundar (motion) spelar ingen roll. Det är ju inte golf.

Och så dammtorkar jag inte dagligen, eller dammsuger golvlister särskilt ofta. Har ju dessutom alldeles för många saker på soffbordet (lite oklart vad det perfekta antalet saker på soffbordet egentligen är).

Redan på första sidan började jag gapskratta, det hade tydligen gått tillräckligt många dagar för att kunna uppskatta Britt-Marie.

FullSizeRender(4)

“… sannerligen inte en sådan som dömer andra människor …”

Redan här började jag fnissa igenkännande. Även om det inte handlar om bestickordning. Mer…allt annat. Allt från hunduppfostran (om man aldrig haft något husdjur alls men faktiskt tittar på Cesar Milan så blir man expert, bara så ni vet) till, tja, antalet saker på just soffbordet?

FullSizeRender(2)

Nämen det vet väl alla att man inte har tid att städa om man inte städar enligt norm. Britt-Maries/ömma moderns norm alltså. Tanken att det finns människor som faktiskt inte pendantstädar för att de inte tycker det är kul att pedantstäda är ju svindlande faktiskt. Och helt uppåt väggarna absurd.

Och så kommer de, i Britt-Maries fall, lite mer illa förtäckta förolämpningarna.

FullSizeRender(1)

Här var det ju mer “ja nu var det så längesedan vi sågs att hundarna antagligen inte kommer känna igen mig” (ja, jag har fattat att jag är en usel dotter som inte engagerar mig tillräckligt i att min mamma vill komma hit, jag har fattat det nu – dessutom var mitt hår risigt tydligen, det var också uppe på tapeten).

Jag fnissar hejdlöst åt boken samtidigt som den, precis som boken om Ove, faktiskt är lite tragikomisk. Men ett sant nöje att läsa. Som vanligt när det gäller alster av Backman.

Läs den. Bara läs den. Om ni inte redan gjort det.

Själv längtar jag redan efter läggdags så jag kan få fortsätta innan ögonen går i kors och det är dags att plugga in ljudbok.

Får man ta Britt-Marie i handen och gå och lägga sig nu så det blir tisdag och skräcködledags igen?

Det är lite för tidigt för det va?

Man undrar vad Britt-Marie hade tyckt om en dylik önskning?

*frustfnissar*

0 thoughts on “Apropå böcker

   • Fast Britt-Marie är ju med i Mormor hälsar och säger förlåt, så liiite försteg har man om man läser den först, misstänker jag.

    (Har inte läst än. Boken ligger näst på tur sedan Bokmässan. Måste bara läsa klart den jag håller på med först. )

 • *fnissar* Inser att jag kommer att gilla den här lika mycket som de andra. Den kommer nog snart hem till mig tror jag. Eftersom jag läser väldigt mycket reserverar jag också väldigt mycket böcker på bibblan.
  Lite försynt har jag fått frågan om jag även arbetar? 😀

  Tycker du ska ta en liten vilostund såhär på eftermiddagskvisten, du och Britt-Marie 🙂

 • Ahhhh… just det, var ju den jag tänkt leta upp o läsa nere i Turkiet

  Måste ha lite kvällslektyr, med tanke på att mamma inte e någon kvällsmänniska inte syrran heller direkt utan de är uppe i svinottan båda 2 vilket inte jag är så behöver lite att läsa på kvällarna

  • Han spikar rätt många personligheter. Alla har en Ove och en Britt-Marie i närheten. Och har man det inte så är man det. Huvva!

   • Bor ju granne med en nästan Ove 🙂

    Vilket påminner mig om att plinga på hos Ove o be han kolla min dörr när han går ut, ifs så både ser och passerar han min dörr när han ska ut så kan lika väl bara kolla så ingen ovälkommen/ovälkommna gäst/gäster vart här 🙂

    Andra syrran har ifs erbjudit sig o kolla posten, men kände att det behövdes inte för får varken dagstidning lr massa reklam så hallgolvet blir inte så överfyllt på 1 vecka

 • Iofs ska man nog läsa “Mormor hälsar och säger förlåt” först eftersom B-M är med där också. Ove är däremot fristående.

  Och du kan inte lägga dig nu, klockan sex äter ju alla civiliserade människor middag vet du väl. Ja jag är verkligen inte typen som dömer, men … 😉

 • Jag älskade boken om Ove så nu känns det verkligen som att jag bara måste läsa den där också. Och jag kommer att tänka på min svärmor och din moder när jag läser den. 😉

 • Jag älskade Ove, men har inte läst denna bok eftersom jag känner mig lite förolämpad… Va han tvungen att använda mitt namn? Va? Känner mig lite utpekad liksom 😉
  Men nu måste jag ju läsa den! Verkar ju skitrolig! Och jag vet precis vem som är sådär i min bekantskapskrets 😉

 • Tina Johansson says:

  Måste läsa den känner jag. Älskar sådana böcker! Jag är ju också bland de sista läskunniga som fortfarande inte läst boken om Ove, men har i alla fall lånat den nu! Min mans dotter hävdar att hennes far har många drag av Ove, och har många gånger påpekat att jag måste läsa den!

 • hej!! kul med en boktråd;)

  jag har läst alla hans böcker, o höll på att skratta ihjäl mig åt britt-marie var här. en helt underbar bok. jag läser ju massor o det var en av favoriterna. jag kan längta tillbaka till när boken var oläst o jag hade allt det roliga framför mig

  läs NU

 • sen ett tips victoria:himmelstrand av john ajvide lindqvist. ja det är ett tips för alla härinne.;) han som skrev, låt den rätta komma in,

  det är en mkt speciell bok, inte vidare läskig men minnesvärd. man glömmer den liksom inte

 • Sent omsider har jag nu börjat med Britt-Marie. Eller snarare, började igår och har nu ca 1/4 kvar.

  Backman är grym. Tycker nog mer om denna än den förra Min mormor.
  Det absolut värsta är att jag ibland känner mig som både Ove och Britt-Marie… Jag hoppas verkligen att de 25 åren fram till pensionen ändrar mig, annars blir jag en jä#%%t jobbig pensionär

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.